Deze winter introduceren de outdoormerken een pak nieuwe en zeer interessante technologieën die je comfortabel houden in verschillende koude omstandigheden. Een overzicht van wat deze winter in onze puffies steekt.

Het is best wel opwindend om te zien wat deze herfst / winter allemaal spiksplinternieuw is uitgekomen. Tot voor kort was de typische keuze beperkt tot dons of Primaloft. Dit seizoen worden niet minder dan drie volledig nieuwe technologieën gelanceerd, en dan tellen we de waterafstotende dons en de hybrides nog niet mee!

Polartec Alpha

Een belangrijke vernieuwing komt uit de Polartec groep. Het merk dat vooral bekend is voor zijn fleece stof speelt vanaf dit seizoen mee op de markt van de “puffy” Synthetic High Loft jackets.

In de plaats van een tweede soort Primaloft te willen uitvinden heeft Polartec het vooral gemunt op ademend vermogen. De bedoeling is dus niet de warmste vulling te hebben, maar wel de vulling die het meest ademend. Zodat ook in koude omstandigheden je zweet snel wordt afgevoerd. Met andere woorden, Polartec Alpha is een actieve laag, een laag die je aandoet tijdens het bewegen, tijdens het bergop stappen met een zware rugzak en meer van dat leuks. En niet tijdens het stilzitten in het kamp bij -20°C dus. Het gewicht is dan ook beperkt tot een vulling van 80 gram / m2.

Polartec Alpha is dan ook vrij dun in vergelijking met klassieke isolatiematerialen. Het wordt gesandwiched tussen een buitenlaag (shell) en een binnenlaag (liner). Omdat het Polartec Alpha polyester isolatiemateriaal stevig en duurzaam is, en bijvoorbeeld niet kan lekken zoals dons, kunnen merken zelf uit een hele resem van buiten- en binnenlagen kiezen. En dus die lagen afstemmen op het actieve, zweetdoorvoerend gebruik.

De buitenlaag komt los te liggen op de vulling, zonder doorstikt te moeten worden, terwijl de binnenlaag wel wat doorstikt wordt. De constructie kan op die manier eenvoudig gehouden worden.

Terwijl de klassieke isolatie bestaat uit lange strengen vezels, staat Polartec Alpha vrij haaks op het lichaam. Zoals je kan zien liggen de vezels er in propjes bij, en steken ze naar buiten toe uit. Op die manier wordt het zweet dus letterlijk van je weggenomen, en droogt het snel (Polartec beweert zelf 60% sneller en dubbel zo ademend – de hamvraag blijft natuurlijk: als wat?).

Enkel een klein, select clubje van outdoormerken (oa. Vaude, Rab en Mammut) gebruiken Polartec Alpha vandaag al.

Vaude

De Vaude Men’s Corvara Jacket komt zowel in een mannen en vrouwen model, telkens met hoody, weegt ongeveer 500 g en kost 190 EUR. De snit is bijzonder sportief met prima uitgekiende stretchpanels van de zijkant van de heup via de armen, tot de polsen waar die eindigen in stretchy thumbloops.

Rab

De Rab Strata Jacket komt zowel in een mannen en vrouwen model, met keuze uit jacket zonder hoody, met hoody en vest (zonder mouwen). Als shell wordt er Pertex Microlight gebruikt, wat het gewicht brengt op 370 g en de prijs op 180 EUR. Binnenin zien we het gebruik van verschillende materialen, inclusief stukjes Vapour-Rise.

Mammut

Bij Mammut heet het mannenmodel Eigerjoch Light Jacket en het vrouwenmodel Biwak Light Jacket en kost het 250 EUR, gewicht rond de 410 g. Deze jassen maken deel uit van de exclusieve Mammut Eiger Extreme lijn, hun topcollectie zeg maar.

Primaloft ThermoBall

Maar er is nog een grote nieuwigheid deze winter. The North Face ontwikkelde samen met Primaloft hun exclusieve ThermoBall. Een volledig nieuwe vulling die geen last mag hebben van vocht – in tegenstelling tot dons.

In de plaats van een platte vulling te gebruiken, worden hier duizenden kleine balletjes in honderden kleine unieke driehoekige schotjes gestopt. Het resultaat is een warmte die gelijk is aan die van een 600 fill donsjas, één die tegen het vocht kan. Van buitenaf ziet het er dan ook uit als een donsjas, en het voelt net zo aan, met de typische vele schoten uit 20D nylon die we in een lichtgewicht dons gewend zijn.

Door deze innovatieve techniek hebben we een synthetisch materiaal die de warmte van dons (600 fill) combineert met de comprimeerbaarheid van dons (dé reden bij uitstek waarom slaapzakken in dons bijvoorbeeld nog steeds populair zijn: kleiner pakvolume bij gelijke warmte), zonder in te klappen en zijn loft te verliezen wanneer het nat wordt.

Werkt het? Wel superklimmer Konrad Anker geraakte enkele jaren geleden niet bovenop Mount Meru in de Himalaya. Konrad had een betere synthetische puffy nodig. Twee jaar ontwikkeling later kwam The North Face en Primaloft met ThermoBall op de proppen, en zie, Konrad slaagt er alsnog in de Mount Meru te beklimmen.

The North Face

The North Face heeft deze nieuwe en exclusieve ThermoBall technologie beschikbaar op zowel mannen als vrouwenmodellen, en in hoodies, jassen en vesten. Het gewicht varieert van 285 g voor de Women’s Thermoball Full-Zip Jacket en 400 g voor de Men’s Thermoball Hoodie Jacket.

Mountain Hardwear Thermal Q Elite

Zeiden we al dat de vernieuwingen deze winter talrijk zijn? Mountain Hardwear lanceert zijn eigen ontwikkelde thermische vulling, Thermal Q Elite genaamd.

Mountain Hardwear zet hier volop in om de warmste synthetische vulling aan te bieden, en claimt dan ook de warmste synthetische vulling in huis te hebben. We deden wat rekenwerk en kwamen met de volgende cijfers voor enkele isolatiematerialen die vandaag beschikbaar zijn.

Primaloft Sport = 0.79 clo/oz
Thermal Q Elite 60g = 0.82 clo/ oz
Climashield Apex = 0.82 clo / oz
Primaloft One = 0.92 clo / oz
Thermal Q Elite 100g = 1.0 clo / oz
600 fill = 1.26 clo/oz
800+ fill = 1.62 clo / oz

We zien dus dat Thermal Q Elite, in zijn 100 gram dikte inderdaad Primaloft van de troon stoot (hoe hoger clo / oz, hoe warmer voor een zelfde gewicht). We zien ook dat dons, in 800 maar ook in 600 fill nog steeds warmer is dan welke synthetische vulling ook – zolang die dons droog blijft natuurlijk… éénmaal nat blijft er niets meer van over, wat net de drijfveer (ha!) om performante synthetische vullingen te maken.

Nu mocht The North Face met zijn Thermoballs inderdaad in de buurt van 600 fill komen dan zijn die in theorie de warmte. Nu moeten we er meteen bijzeggen dat onze berekingen gebaseerd zijn op cijfermateriaal dat ondermeer stelde dat Thermal Q Elite 15% tot 25% warmer is. Ondertussen heeft verder onderzoek uitgewezen dat het zelfs 35% warmer is, wat de toenmallig aangenomen 1.0 clo alleen maar hoger kan doen uitvallen.

Hoe dan ook, we kunnen dus stellen dat Mountain Hardwear een warme jas in stock heeft! De Mountain Hardwear Thermostatic Jacket die deze winter gelanceerd wordt met deze Thermal Q Elite vulling, won dan ook de IPSO 2013 award. Bestaat zowel in vrouwen als mannenmodel, weegt 282 gram voor het mannenmodel en kost 180 EUR.

Jack Wolfskin

Bij Jack Wolfskin werken ze verder met hun synthetische Fibercloud vulling en komen ze met een hybride dons – Fibercloud jas op de proppen.

Fibercloud, zoals we al kennen, is een synthetische dons, die er net zoals dons uitziet als clusters, in de plaats van “platte” voering. Deze synthetische voering staat dus bol en biedt dan ook meer warmte, het principe volgend van hoe boller, hoe warmer: Fiberclould zou het equivalent van 500 fill dons moeten zijn.

De Jack Wolfskin Zenon Jacket bestaat voor mannen als vrouwen, en komt als hybride met 700 fill dons in de torso, en Fibercloud op de capuchon, de schouders en de armen. De jas weegt 300 tot 385 gram en kost 170 EUR.

Patagonia

En we sluiten het rijtje af met enkele grote bekenden in het wereldje van de puffies. Die van Patagonia, de defacto standaard zeg maar van de puffies, zij het synthetisch of dons.

Hier geen revolutie, maar een evolutie, lichtere en betere materialen, en verbeterde pasvorm. Patagonia biedt dan werkelijk iedere combinatie (inclusief pullovers en shirts) en warmte aan, hun Nano reeks is de dunste van synthetische vullingen, en typisch bedoelt als actieve tussenlaag bij koude temperaturen. Een beetje zoals een fleece zeg maar, maar dan met het voordeel van winddicht te zijn en waterafstotend. De dikkere synthetische variant, maar nog steeds lichtgewicht, is hun Micro serie, die zowel als tussenlaag of als buitenlaag gedragen kan worden naargelang het model. Hetzelfde geldt voor hun donsjassen, daar heb je ook verschillende lijnen naar gelang het gebruik, en of je die als tussen- of buitenlaag wilt dragen.

De Patagonia Nano Puff Jacket, 315 g en 180 EUR gebruikt Primaloft One in de 60 g variant en volledig gerecycleerd 22D polyester met hun befaamde Deluge DWR behandeling.

De Patagonia Ultralight Down Hoody, 252 g, inclusief capuchon, en 320 EUR gebruikt 800 fill dons in combinatie met het ultralichte 10D nylon, hier ook behandeld met hun Deluge DWR.

Zelden, om niet te zeggen nooit, hebben we zoveel innovatie gezien in de materialen, en meer dan ooit ligt de focus voor winterkledij op puffies. Laat de winter nu maar komen. Wij hopen stiekem op een horrorwinter die duurt tot eind april!

Individuele reviews van deze producten worden de komende dagen gepost op Hiking.be.