Foto door David Erixon

Trekken doorheen winterlandschappen, de ultieme trip voor velen. Trekkings als deze vereisen wel een goede voorbereiding ga dus steeds doordacht te werk. Je verbruikt veel energie en je lichaam heeft veel vocht nodig. Een warme droogvoeding-maaltijd heeft in deze omstandigheden waarschijnlijk zelden zo lekker gesmaakt. Hierbij een paar tips.

Beter ijs smelten dan sneeuw, 1 ml water komt overeen met 1 cm3 sneeuw, je hebt dus grote hoeveelheden nodig.

Voorzie steeds een beetje water in je kookpot tijdens het smelten, sneeuw zuigt al het water op en je dure titanium potten overleven dit niet.

Smelt ’s avonds al genoeg water voor de volgende ochtend. Zo spaar je energie bij het starten van de dag. Een drinkfles met warm water is ideaal om je slaapzak al op te warmen.

Koken met gas geeft minder rendement in deze omstandigheden (koude en hoogte), gebruik niet de gewone butaan/propaan mix maar de wintermengeling (4 seizoens-mix) butaan/propaan/isobutaan en hou je gasbus warm door bij je lichaam te houden of mee in de slaapzak te nemen.

Koken met fuel werkt beter. Je brandstof zal niet bevriezen en de druk is regelbaar. De “properste” brandstof is White gas (Coleman fuel) het gebruik van andere zal je vuur sneller vuil maken , diesel is het vervuilendst.

Wees waakzaam met het koken in je tent, je tentstof en DWR zijn ontvlambaar, voorzie voldoende verluchting (CO-vergiftiging).

Indien je rugzak buiten de tent blijft, de tube van je drinkzak verwijderen.

And finaly, don’t eat the yellow snow…

Let it freeze!