We keken wat raar op toen we de KEEN Aphlex uit de doos haalden. Waar we tegenwoordig zo’n beetje retro zien in wandelschoenen, of “hybrid” toestanden waar het model bergschoen, wandelschoen en stadsschoen vervagen, gaat Keen hier nogal drastisch voor een ultramoderne look.
Fun is the name of the game. En daarin hebben ze dan weer gelijk. Waar we vroeger niet hard genoeg konden afzien is outdoor beleven in al zijn aspecten ook geëvolueerd naar fun. Gewoon plezier maken. Buiten spelen. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. En daar zit de link dan ook weer met die hybride modellen, waar alledaagse schoenen outdoor schoenen worden, of omgekeerd.
Nu om deze Keens alledaags aan te doen zal je wel wat bekijks hebben. De schoenen zien er nogal space-age uit, de naam is dat ook, en tot op heden kan ik die nog altijd niet netjes typen zonder te spieken: Aphlex. Wat meteen opvalt en de Aphlex zijn look geeft, is een soort van rubberen exoskeleton dat de schoen aan de buitenkant verstevigt. De nieuwe geur hier was dan ook die van rubber, en niet die van leer.
Dus met enig scepticisme begonnen we aan de test. En de beste manier, voor ons, is eigenlijk gewoon dit paar schoenen als enige paar meenemen op een vakantie wandelweek. Ja… dan moet je ze wel testen nietwaar!
Vroege herfst en de ochtenden zijn fris en vochtig. Dauw overal maar de schoenen zijn waterdicht, het KEEN.DRY membraan dat we kennen uit de andere schoenen. De schoenen zijn ook vrij licht eigenlijk, een vijfhonderd gram per schoen (530g voor een 44), maar ik denk dat het lichte gevoel voornamelijk komt door de flexibiliteit van het materiaal. Dat space-age materiaal is zo soepel dat je het gevoel hebt nagenoeg niets aan te hebben. En dat exoskeleton zorgt er dan net weer voor dat je toch voldoende steun hebt.
De eerste reflex was dan ook dat dit eigenlijk een goeie schoen is voor mensen die niet graag “bergschoenen” aandoen. Je ma bij wijze van spreken die toch eindelijk eens een paar schoenen moet kopen voor die bergvakantie of dat weekend in de Ardennen. Maar tegelijk gaat de ervaren lichtgewicht & lichtvoetige fasthiker er ook een fijne schoen aan hebben omwille van dat gevoel van “ik heb geen schoen aan”. Ja… komiek, je denkt dit is een schoen voor een beginner, maar je ontdekt dan tot je verbazing een totaal andere schoen… altijd fijn!
Terug naar de dauw. Iedereen die al eens buiten gespeeld heeft weet dat er niets natter is dan nat gras. Om één of andere reden worden je schoenen natter dan nat als je door hoog nat gras loopt. Er is regen nat, rivier nat, en dan nat gras nat. Dit laatste is het ergste :-). Nu bleek de Keen Aphlex het goed te doen hier. Erg goed eigenlijk. Het membraan is helemaal niet bijzonder, maar de combinatie met het vreemde soepele, dunne buitenmateriaal zorgt ervoor denken we dat er geen water geabsorbeerd wordt. Waardoor water er gewoon van afloopt, en het membraan niet overweldigd wordt… en je voeten dus droog blijven ten opzichte van nattigheid buiten.
De zool is erg soepel en is gewoon rubber. Qua profiel is het nogal gewoon, beetje richting urban en runner. Comfortabel is het zeker. Je zou dus kunnen stellen dat die minder geschikt is voor de bergen, maar de realiteit is dat ik in de zomer in de bergen hooguit nog trailrunners aandoe. Deze Keen Aphlex deden het erg goed in de ruwe Vogezen tijdens lange afdalingen op grote stenen. Je voelde de steen wel door de zool heen, maar niet in een manier dat het eigenlijk stoorde. Zeker niet slechter dan een trailrunner. En dan net dat gevoel van lichtvoetigheid en perfect aanvoelen waar je op staat was leuk. Het enige moment waar de schoenen het lieten afweten was op een nagenoeg loodrechte modderafdaling aan de Semois, waar de kleine noppen geen houvast konden vinden op de gladde ondergrond en de schoenen begonnen te glijden. Enkel een zware agressief ingesneden Vibram zool had hier misschien zijn evenwicht kunnen behouden.
Wel. Samengevat… een ultramoderne schoenen die KEEN vooral als fun bestempeld, en waardoor je nogal snel de conclusie zou kunnen trekken dat het vooral voor beginners is. Maar dat erg leuke exoskeleton gecombineerd met het dunne buitenmateriaal zorgt ervoor dat je een erg soepele en nauwkeurige schoen hebt, die dan ook nog eens erg goed waterdicht is, wat dan weer de meer ervaren hiker zal appreciëren.
Geef een reactie