De voorbije maanden de vraag gekregen of we een zomerdons wilden testen. Een wat? Zomerdons. Dons is nu toch wel iets dat we met de winter associëren. IJskoude winters dan nog wel. Wat zouden we in godsnaam doen met een donsjas, een hele goeie 850 fill power dan nog wel, in de zomer?

Omdat we zelf niet goed tegen suspense kunnen verklappen we het maar meteen: dit bleek uiteindelijk het meest populaire én het meest uitgeleende kledingstuk van de zomer te zijn. En maar lachen met de zomerdons, tot onze vrienden het zelf mochten aandoen. Om daarna lekker knus weg te kruipen achter hun Hugo – ken je die? Een hip zomerdrankje uit Zuid-Tirol die alle Mojitos en Caipirinhas aan het verslaan is. Maar we dwalen af.

De zilverkleurige Ghost Whisperer kwam deze zomer op het Hiking.be hoofdkwartier aan. Wat is deze dons licht, 205 gram, een cijfer dat niet volledig verklapt hoe licht dit ding werkelijk is: onze favoriete grap was de jas naar iemand toegooien, die dan verschrikt zijn handen uitstak, om de jas letterlijk naar de grond te zien dwarrelen. Hoe krijgen ze die jas zo licht? Wel ze maken gebruik van 7 op 10 denier nylon én 850 fill dons – wat zowat het beste is dat er bestaat, waardoor je dezelfde warmte krijgt met minder dons.

Zowel die extreem lage denier als de dons verdienen een extra woordje uitleg.

Wat is die 7 of 10 denier. Denier is een maat voor de dikte van het garen. Om een idee te geven, uiterst robuuste militaire rugzakken gebruiken soms 1000 denier. Klassieke rugzakken gaan eerder richting 500. Een onlangs besproken slaapzak had 40 en 50 denier als stof. Klassieke trekkerstenten iets van 150 tot 50 denier. Lichtgewicht tenten gebruiken typisch ook iets rond de 40 denier. Enfin, om maar te zeggen dat 7 denier zéér weinig is, en dus een gigantisch dun stofje is. Het zou meteen ook het lichtste stofje ter wereld zijn, die maar door één weverij in de wereld gesponnen kan worden.

Maar dat gigantisch dunne stofje is wel sterk! Even mee in de boom gaan hangen, zoals de Britse collega’s doen http://youtu.be/l6U7A3PdHg8?t=35s kan helemaal geen kwaad. Wij hielden het op de veel te grote enthousiaste honden test en ook daar slaagde dit flinterdunne stofje met glans.

De 7 op 10 denier nylon is volledig donsproof en windproof. En is ook nog eens van nature waterafstotend door de het zeer dichte weefsel.

En dan is er de dons. Die dons is geen gewone dons. Het is 850-fill Q.Shield dons. 850 is dus nagenoeg de hoogste kwaliteit dons die je kan vinden (er bestaan nog hogere, maar dat is dan vaker omdat er een andere manier van meten wordt gebruikt, dus praktisch kan je stellen dat 850 bij de absolute top behoord), maar belangrijker, de dons is met Q.Shield behandeld, wat betekent dat de donsvezels behandeld zijn met een permanent waterafstotend middel. Met als resultaat: dons kan tegen vocht en klontert niet meer (was maar eens een klassieke donsjas of slaapzak dan weet je meteen waarover we het hebben). En omdat het niet meer klontert blijft het dus warm, ook wanneer het vochtig is. Dit proces is een gigantische stap voorwaarts voor het gebruik van dons, want tot op heden was het altijd: ijskoud en droog = dons, koud en vochtig = synthetisch. Dons wordt nu ook in vochtige omstandigheden een optie.

Omdat deze donsjas zo licht en klein is (je propt die gewoon in zijn eigen zak) kan hij werkelijk overal mee. Zeer aangenaam tijdens trektochten ’s ochtends en ’s avonds. Een enkele tshirt eronder is voldoende. En het is meteen ook nog eens winddicht, wat een fleece typisch niet is.

Maar het vervangt natuurlijk geen regenjas, toch niet op trektocht. Gedurende een dagwandeling kan je gerust met t-shirt en deze jas verder, en een beetje regen zal geen kwaad kunnen. Maar wat hun bedoeling echt was met deze Q.Shield dons is een donsjas maken die tegen vocht kan, dat daarom niet van de regen komt, maar vooral door gewoon gebruik: tegen de condens van de tent aanschuren, in vochtige omstandigheden ontwaken, en vooral: je eigen zweet. Je merkt het niet meteen, maar op een weekje trektocht zal je klassieke donsjas of slaapzak dag na dag verminderen in warmte, omdat er telkens meer en meer vocht in kruipt. Iedere dag netjes verluchten is de boodschap, maar in de praktijk is het wel even anders.

Behalve trektochten ging de donsjas ook mee op vakanties en werd die ook gewoon dagdagelijks gebruikt: lees ontelbare BBQ’s tot laat in de nacht. De stof voelt aangenaam aan. Ook de blote huid. Kwatongen beweerden dat we met de jas op een astronaut leken – tot ze de jas zelf een avondje mochten aandoen. Ha!

We vroegen Mountain Hardwear voor welk seizoen de jas nu eigenlijk bedoeld was. Enkel zomer? Het antwoord was: ideaal voor de tussenseizoenen, maar in de bergen kom je vaak 4 seizoenen op één dag tegen en kan je het zowel als tussenlaag als buitenste laag gebruiken. Het is dus een year-round product. We kunnen het alleen maar beamen.

Jaja… wij maar lachen met de zomerdons. Tot we het gewend werden en geen haar op ons hoofd nog dacht om een fleece aan te trekken op een kille zomernacht. Wat opviel is hoe de jas ook heel veel aandacht kreeg van niet “technische” mensen, mensen die niets van outdoor kleren afweten eigenlijk: iedereen was verbaasd van het extreem lage gewicht (de gooi grap!) en hoe warm de jas wel was. En iedereen vond het erg wanneer ze de jas moesten teruggeven. Wij ook!

Bestaat ook met hoody. Aan te raden voor wintergebruik.

http://www.mountainhardwear.com/mens-ghost-whisperer-down-jacket-OM5678.html