Aah het religieuze onderwerp van bushcraft messen. Menig avonden rond een knetterend kampvuur werden wereldwijd gevuld met dergelijke discussies. Onze korte persoonlijke selectie.

Tegen beter weten in selecteren we onze vier favoriete messen die zowel voor de bushcrafter als de hiker wel eens van pas zouden kunnen komen. We laten bewust grote rambomessen thuis – hoewel we die stiekem wel liggen hebben – en kiezen voor praktische en kwalitatieve messen.

ESEE Izula-II

We starten met onze persoonlijke favoriet, van het illustere ESEE, enkel gekend tussen de no-nonsense ingewijden. Een Amerikaans merk, jaren terug gekend onder RAT (Randall’s Adventure & Training) maar sinds deze olijke jongens zowat op hun eentje het betere US mes maakt, staan ze dus bekend onder ESEE. Piepklein bedrijfje, die hard lacht met de gekke wapenhype in Amerika, en doodleuk steengoeie messen maakt zonder veel poes-pas, met levenslange garantie (!) en die koppig in de US laten maken.

Hun line-up is redelijk straightforward, van klein naar groot. Wij houden in het bijzonder van de Izula-II omdat die zeer compact is voor een “full-tang” mes, én het toch de dikte heeft van véél grotere messen (zelfde dikte als hun ESEE-6!), waardoor stevige takken klieven nog altijd heel eenvoudig gaat. Een rambomes in een mini formaat, maar dan één die écht stevig is.

Victorinox Farmer

Stellen dat we niet van Victorinox houden, zou heiligschennis zijn. We zijn dan ook grootgebracht met MacGyver! De typisch rode Swiss Army Knives van Victorinox zijn vlijmscherp en zitten stevig in elkaar – wat niet gezegd kan worden van de vele goedkope imitaties. De zogenaamde “Alox” modellen uit de Pioneer range zijn ongeveer dubbel zo dik: het mes is dikker dan wat je in een rode Victorinox vindt, maar ook de schroevendraaiers en blikkenopeners werden extra beefy gemaakt. Een “rode” op steroïden zeg maar.

Het allerfijnste model voor ons is de Farmer, want die voegt een houtzaag toe. Omdat het een Alox model is, is de houtzaag ietsje dikker en steviger dan we normaal gewend zijn. Dat ding is scherp! En zaagt door grote takken alsof het niets is. Denk vooral niet dat deze zaag maar een gimmick is! Victorinox heeft zonder twijfel de beste zaag op om het even welke multitool. De Farmer is een relatief klein Zwitsers mes, dat heel veel aankan. Wil je hetzelfde mes maar een slagje groter, kijk dan ook even naar het Victorinox Swiss Soldier’s Knife ’08, nagenoeg dezelfde functies, ietsje groter én met vergrendeling.

Opinel N°8

Lichtgewicht, spotgoedkoop, vlijmscherp en ideaal voor kaas en stokbrood… dan komen we bij Opinel uit, waarvan de compacte n°8 wellicht de meest verkochte variant is. Héél populair bij de extra groene bushcrafters omwille van de houtsnijwerk capaciteiten van het merk (whittling) én natuurlijk omwille van het houten handvat. Een prima backup-mes ook, omwille van het lage gewicht.

Zo’n n°8 lijkt misschien niet veel, maar je moet weten dat hoe dunner het lemmet, hoe beter het snijdt, en hoe beter je precisie handelingen ermee kan uitvoeren. Battoning moet je hiermee natuurlijk niet doen, want zo komt er teveel druk te staan op het scharnier mechanisme, maar voor het gewone alledaagse merk is dit één van de betere. En qua model en afwerking, inclusief houtsoort, is de keuze nagenoeg onbeperkt.

Mora Companion MG

En we sluiten het rijtje af met in bushcraft’s milieu’s het meest gerespecteerde, én meteen ook goedkoopste, merk. Mora. We vergeven je het als je denkt dat het lijkt op een steakmes of zelfs een patattenmes. Mensen denken dat wel vaker omdat euch… het daarop lijkt. Is even groot, is even dun, is even simpel, maar mensen, vertrouw iedere bosloper maar als hij zegt dat een Mora het beste en goedkoopste mes ter wereld is. Mochten we maar één mes ter wereld hebben, dan is de rationele keuze een Mora mes. Eeuwen oude tradities gemengd met Zweeds staal, tussen messenbouwers gezien als het beste staal ter wereld, zorgen voor een bedrieglijk simpel uitziend maar uitzonderlijk goed mes.

Het model hier is het 15€ achtig basismodel genaamd Companion. MG staat voor Military Green dachten we. De schede is een eenvoudig stug plastieken geval met een klemmetje om zo op de riem te klikken. Ze bestaan in carbon (makkelijker te slijpen maar roest wel) en roestvrij staal (makkelijker in onderhoud).

Heb je nog geen Mora en beschouw je jezelf als een outdoorsmens dan raden we je dit model aan. Je hoeft nog zelfs geen messenliefhebber te zijn, het is net zo groot als een steakmes, en weegt evenveel. Prima dus ook om in de rugzak te zwieren op een klassieke trektocht. En misschien snel even een tip: Light My Fire – het Zweedse merk dat bekend werd door hun goeie firesteels en andere vrolijke outdoor accessoires, hebben samen met Mora een uniek mes gebouwd: het Swedish FireKnife. Een Mora mes met ingebouwd Light My Fire firesteel. Aanrader zonder meer en vlot te vinden in de Belgische outdoorzaken.

Omdat we diep vanbinnen toch brave en voorzichtige burgers zijn nog even dit: uiteraard is ieder mes verboden op het vliegtuig. En ieder land heeft zijn eigen wetgeving wat messen betreft. Bladlengte en het al dan niet vergrendelbaar zijn spelen daar vaak een belangrijke rol in. Hou daar dus rekening mee als je op reis gaat. Ook is de bedoeling van een mes belangrijk, en de context waarin je het gebruikt: een Opinel op een rockconcert zal ervoor zorgen dat je achter de tralies verdwijnt, terwijl een Mora aan de rugzak gebonden tijdens een trektocht in de Ardennen geen argwaan zal wekken. Gebruik deze wapens – wat dat zijn ze! – dus verstandig.