Een jaartje geleden kregen we dit testexemplaar van LOWA in handen. De Zephyr, het neefje van de wereldberoemde Renegade, dat vooral in militaire en andere groene kringen heel populair is.

Het valt moeilijk te ontkennen dat deze schoen groen is. Of was. Toen we het testexemplaar in handen kregen keken we naar een wel erg groene schoen. Maar omdat we wel vaker de bossen onveilig maken vonden we de kleur best wel ok. Na een jaar heel intensief gebruik is het kleur wat neutraler geworden, maar de zool blijft nog steeds vrij nadrukkelijk groen! roepen.

De schoen is qua constructie vrij gelijkaardig aan de bestseller Renegade, met zijn lichtgewicht monowrap constructie die veel steunt biedt. De zool is voorzien voor typisch (lichtgewicht) hiken maar ook voor asfalt – waardoor de Zephyr populair is met de militairen in Irak. De schoen is heel soepel, licht en comfortabel – een comfort dat werkelijk rond de voet zit. De schoen past goed – hoewel je een half maatje tot een maatje groter moet dan je normale klassieke LOWA maat, iets wat alle moderne LOWA leesten hebben, ze vallen wat kleiner uit dan voordien – en nodigt uit tot actief bewegen. Je hebt niet het gevoel dat je een “bergschoen” draagt, eerder dat je in een sportschoen loopt. Voor ons persoonlijk is het geringe gewicht van deze schoen (970g het paar) meer dan laag genoeg dat we de nood niet zien om een laag model schoen te nemen, en zo nog een paar extra gram te verliezen. Het mid formaat zich heel lekker, en zorgt ervoor dat er minder snel vuil en steentjes in de schoen terecht komt.

Wat we bijzonder prettig vonden aan de Zephyr Mid, en dat zijn zo van die details die je pas achteraf ervaart, is dat je zo in de schoen kan, zonder de veters los te moeten maken, en dat je met een trek aan beide veters de schoen volledig hebt aangespannen. Eén keer goed sleuren aan die veters en de Zephyr zitten als gegoten rond je voeten. En zoals we al schreven nodigt het model uit tot vlotte bewegingen. Maar ook stevige bergtochten gingen zonder probleem – zo hebben we alle wandeltochten in Chamonix met deze schoen gedaan – weliswaar met een rugzak die we bewust lichtgewicht hadden gehouden. Eén enkele keer merkten we dat één voet tijdens een 1500m (hoogteverschil) lange en zeer steile afdaling dat één voet telkens een paar millimeter naar voor schoof, in de schoen. De schoen greep zich goed vast op de rots en het puin, maar de voet in de schoen zakte telkens een beetje door. Net genoeg om te voelen dat het uiteindelijk voor wrijving ging zorgen. Die ene schoen extra hard opspannen was voldoende om het euvel te verhelpen. Nu strikt genomen wat dit geen terrein voor een dergelijke lichte schoen, maar het ging toch prima, en de energiewinst die je maakt met dergelijke makkelijke schoen te stappen is wel de moeite waard!

Onze versie kwam in de GTX – Gore-Tex – uitvoering. Eerlijk gezegd hadden we liever de niet Gore-Tex versie gehad, want die bestaat net zo goed. Gore-Tex is prima, zeker in het begin, maar een comfortabele schoen als deze die je misschien wel dagelijks aandoet, kan beter geen membraan hebben dat in de weg zit van totale verluchting. Militairen – denk paracommando’s – kopen wel eens privé topschoenen om die professioneel te gebruiken. Dan kiest een militair ook vaak voor een schoen zonder Gore-Tex. Je voeten worden vlugger nat natuurlijk (hoewel je dit met de nodige kennis van wax goed kan tegengaan), maar éénmaal nat drogen zo ook vlugger. Het principe van rap nat, rap droog dus. Gore-Tex zorgt ervoor dat het drogen (=ademen) hier ook trager gaat. Een gewone gebruiker kan best voor Gore-Tex gaan, ben je ervaren, en ben je ze van plan om dagelijks te gebruiken, of wil je dat ze op een nacht tijd in de tent ook terug droog kunnen worden, ga dan voor het Zephyr model zonder Gore-Tex.

Ondertussen heeft Lowa enkele nieuwe varianten van de Zephyr reeks uitgebracht. Extra hoog, met of zonder Gore-Tex, en vooral enkele hele mooie kleuren, zoals deze met licht en donker beige combinatie – onze persoonlijke favoriet.

Deze schoenen zullen wellicht niet in iedere winkel te vinden zijn. Ook omdat ze oorspronkelijk uit de bij ons minder bekende militaire “Task Force line” kwamen van Lowa – en daar nog te vinden zijn, samen met veel ander tactical lekkers, zoals de foto hierboven toont van ons bezoek aan de Lowa fabriek in Duitsland! Ondertussen hebben de schoenen het gemaakt tot in de outdoor categorie “ATC – All Terrain Schoenen”, en zijn ze zeker de moeite waard om wat extra te gaan speuren naar dit minder bekende maar zeer performant model.

www.lowa.de