Dinsdag, 17 maart 2015, gaan de inschrijvingen voor het vierde Arc’teryx Alpine Academy open. Ondertussen weten we dat je er snel bij moet zijn, tegen de middag zal alles al volgeboekt zijn. Wij proberen alvast te boeken, en jij zou dat eigenlijk ook moeten doen.

Verleden jaar waren we ook aanwezig, en konden we dit evenement zien groeien van enkele tientallen deelnemers tot honderden enthousiaste aspirant alpinisten. We schreven ons in op clincis die we speciaal kozen met de hiker die wat hoger en verder wilt in het achterhoofd. Kan je als ervaren hiker zonder alpiene kennis deelnemen aan Alpine Academy en welke clinics kies je dan best?

Alpine Academy start met een acclimatisatie dag op vrijdag. Er is keuze uit twee clinics: “Acclimatization Clinic” en “Glacier Preparation Clinic”. De eerste is verplicht voor wie niet boven de 3000m is geweest de voorbije 4 weken… wat wellicht iedereen is uit deze lage landen. Nu… gouden tip… die Acclimatization Clinic is niet meer dan de Balcon Nord stappen in Chamonix. Je neemt de liftjes naar Plan de l’Aiguille en stapt tot aan Montenvers. Op zich een aanrader, en een absolute klassieker voor wie Chamonix bezoekt, maar om nu te zeggen dat je daarvoor een clinic nodig hebt… neen. Je kiest beter voor de Glacier Preparation Clinic want die brengt je met het treintje naar de Mer de Glace. Afdalen langs die gevreesde laddertjes en een dagje spelen op de Mer de Glace onder begeleiding van een berggids in kleine groepjes van zes. Yip… de afdaling is het ergste… eenmaal op de Mer de Glace is het één grote speeltuin, en ideaal om je eerste stapjes – letterlijk – te zetten in de wondere wereld van het alpinisme.

Je leert er stappen met crampons. Op ijs. Maar ook op rotsen. Je leert er frontpointen en de ijsbijl correct te gebruiken. Je leert er ankers maken. Met ijsvijzen en de Abalakov techniek. Je leert er de gevaren inschatten van een gletsjer, en hoe je je moet inbinden in een touw.

Omdat de Mer de Glace “maar” zo’n 2000m hoog is, is dit een prima acclimatisatie én leerschool tegelijkertijd. Als je de avond ervoor in Chamonix in de stad op 1000m slaapt, en de dag erop de Mer de Glace doet, dan bouw je voldoende traag op om te wennen aan de hoogte.

En… vooral om je voor te bereiden op het echte werk. Op zaterdag ga je namelijk naar de Aiguille du Midi als je voor “Basic Mountaineering Education” kiest. 3842m hoogte. En de befaamde spooky en airy arrête die je moet afdalen wil je in de sneeuw gaan spelen… Zoek maar even naar “Arrête de l’Aiguille du Midi” op YouTube… je ziet wat we bedoelen. Laten we hier héél duidelijk zijn: je mag absoluut geen hoogtevrees hebben op deze plek. Een valpartij links biedt je anderhalve kilometer vrije val, en rechts ligt een gletsjerspleet 300m onder je te wachten. Voor je heb je een track van welgeteld twee voeten breed. Struikelen is uit den boze. Gelukkig heeft Arc’teryx sinds 2014 een vast touw gespannen om de afdaling een beetje te beveiligen… tijdens het evenement. Buiten Alpine Academy is er géén touw… het is maar dat je het weet. De “hoe stap ik met crampons” les van gisteren komt verschrikkelijk goed van pas vandaag! Opperste concentratie, luisteren naar de gids en je geraakt veilig beneden.

Eénmaal beneden is het gewoon prachtig, en is alles groots. En alles ziet er vredig uit, maar schijn bedriegt natuurlijk want onder die meters sneeuw liggen gletsjerspleten verstopt. Netjes ingebonden blijven is de boodschap, net zoals uitkijken voor lawines – iets wat de berggids je wel leert. Je leert er hoe je veilig kan klimmen en voortbewegen op sneeuw, hoe je iemand takelt die gevallen / gewond is, hoe je bepaalde obstakels kan overwinnen – zoals bijvoorbeeld een bergschrund. Het exacte programma hangt van de gids en de deelnemers af, en van de condities op het terrein, en de meteo natuurlijk. Een correcte lichaamelijke conditie, zonder dat je een topsporter hoeft te zijn, is een vereiste. Concreet betekend dit dat een hiker die regelmatig gaat wandelen in de Ardennen fit genoeg is. En die 3800m… die ga je sowieso voelen, daar is geen ontkomen aan.

Op het einde van de dag klim je terug die verschrikkelijke arrête op en bemerk je en passant dat die omhoog een stuk makkelijker is. Tot dat je naar Chamonix kijkt, dat een kleine 3 kilometer onder je ligt… Oppassen is de boodschap. Verleden zomer 2014 zijn meerdere dodelijke ongelukken gebeurd op dat kort stukje arrête.

Kies je voor een derde clinic op zondag, dan raden we de “Glacier Tour of Vallée Blanche” aan. Een tocht dwars door het Mont-Blanc massief die iedere alpinist minstens één maal in zijn leven gestapt moet hebben. Je vertrekt naargelang de omstandigheden aan de Franse of Italiaanse kant, die arrête moet je dus sowieso passeren, en je keert terug of je verrekt via de tunnel onder de Mont-Blancmet een busje. Een ideale afsluiter voor een alpiene weekend, en eenmaal midden op de Valléé Blanche besef je pas hoe reusachtig deze bergen wel zijn.

Hoewel je dat toch ook wel in het snotje hebt als je op de Arrête de l’Aiguille du Midi staat…

Arc’teryx Alpine Academy is een absolute aanrader voor iedereen die alpinisme in een goed omkaderde omgeving wilt aanleren. Er is zelf de mogelijkheid om materiaal te lenen van Arc’teryx, Petzl en Scarpa zodat je alles met state-of-the-art materiaal kan doen. De clinics kosten peanuts als je vergelijkt wat een privé gids je normaal zou kosten. Inschrijvingen starten dinsdag. Zorg dat je erbij bent. Want wij proberen dat ook. Tegen de middag is alles uitverkocht. Tot in Chamonix.

arcteryxacademy.com