Tijdens één van onze wintertrekkings hadden we de kans om de Lowe Alpine Airzone Pro uit te testen. De Airzone Pro is een reeks van robuste, klassieke rugzakken, maar dan met hedendaagse materialen en vooral een waslijst aan features, comfort en gebruiksgemak.

De Airzone Pro reeks bestaat uit drie modellen, twee voor de mannen in 35:45 en 45:55, en één voor de vrouwen: 33:40. Het is die laatste dat we hier reviewen. De keuze voor het vrouwenmodel in deze review is eigenlijk omdat we denken deze rugzak best wel eens erg geschikt kan zijn voor vrouwen die op zoek zijn naar zowel een daypack als medium-sized backpack met veel opberg- en toegangsmogelijkheden. Het volume zit mooi in het midden, en dankzij de floating toplid kan je het volume verder uitbreiden naar 40 liter (vandaar het 33:40 label – maar dat had je wel door). Bovenop de 40 liter binnenin de rugzak kan je deze nog een extra boost geven door de stretch zakken en het bungeetouw goed te gebruiken, wat nog een extra 5 à 10 liter oplevert, wat deze rugzak in de buurt van een 50 liter model doet komen. Veelzijdig dus.

Met zijn 1.47kg valt de rugzak nog net binnen de lichtgewicht definitie (je weet wel: je drie grote items mogen niet meer dan anderhalf elk weeg: rugzak / slaapzak & mat / tent). Nu heeft Lowe Alpine helemaal niet de bedoeling gehad om een lichtgewicht rugzak te maken, hun bedoeling was duidelijk een praktische rugzak te ontwerpen, met veel doordachte extra’s, en een comfortabel én verstelbaar draagsysteem – en daar kruipt natuurlijk gewicht in. Het feit dat deze complete rugzak nog net “lichtgewicht” genoemd kan worden is gewoon een bonus. De mannenmodellen wegen een honderd gram extra, maar zijn dan uiteraard groter.

Tijdens de wintertrektocht-test waren er twee honden mee. En die eten best wel wat, en al dat voedsel dat weliswaar relatief compact is, maar een hoop weegt, ging mee in de Lowe Alpine Airzone ND 33:40. Lowe Alpine geeft een maximum gewicht van 15kg aan, en in het begin van de trektocht zaten we daar wel over. Er kan gewoon véél in én aan die rugzak… buiten hingen er sneeuwraketten aan (ondingen die al snel 2kg wegen), aan de zijkanten hingen de stokken van een bijzonder stevige 3 persoons wintertent, en binnenin zat een stevige winterslaapzak, twee slaapmatjes, twee puffies en droge kampkledij… want het proefkonijn in kwestie is een koukleum. En ook iemand met een stevige appetijt… dus behalve hondeneten staken er ook kilo’s gourmet eten in! Enfin, om maar te zeggen dat we los boven die 15kg uitkwamen, maar Lowe Alpine heeft gelukkig een pedigree in het maken van stevige expeditie rugzakken – ik herinner me hoe ik gaapte naar die super grote rugzakken van Lowe Alpine eind de jaren negentig in Chamonix – dus een draagsysteem verzinnen voor een compacte rugzak dat toch serieus wat gewicht kan torsen is voor hen niet echt moeilijk… ze doen al 40+ jaar niets anders eigenlijk.

Voor we de features overlopen, even inzoomen om dat draagsysteem. Je draagt de rugzak via een net weg van de rug – op zich zien we dit wel vaak – maar hier zijn er toch een aantal extra’s: het net bestaat uit twee delen, waardoor het midden van de rug volledig vrij is, de heupbanden doen hetzelfde: en bestaan telkens uit twee afzonderlijke stukken. Ook belangrijk: het net hangt uiteindelijk niet ver van de rug af, waardoor de rugzak mooi in evenwicht blijft. En last but zeker niet least: het systeem is traploos af te stellen naar je ruglengte. Gewoon één enkele webbing strap die wat verstopt zit aantrekken om het rugpand te verlengen of versmallen. De schouder- en heupbanden zijn bewust dun gehouden, wat het draagcomfort verhoogt: te vaak wordt gekozen voor dikke mousse met de gedachte dat dit aangenamer is. Misschien wel in de winkel, maar na enkele uren stappen ben je eigenlijk beter af met een “slank” systeem dat gewoon goed past. Loadlifters bovenaan zorgen voor de afwerking van het draagcomfort.

De heupbanden huizen twee stretch zakjes, en één schouderband doet dit ook: je hebt een zogenaamd telefoonvak. En hoewel dit best wel stretcht krijg je er toch geen knoert van een Android in hoor. Oh en de torso strap kan op drie verschillende hoogtes gemonteerd worden.

Bon we gaan eens proberen de features te overlopen. In geheel willekeurige volgorde, maar iets dat we erg leuk vonden: de wandelstokhouders. Plastieken dingetjes aan een stukje bungee om de “tsjoepkes” netjes in te stoppen. Geen op en neer geslinger meer van de wandelstokken, de punten zitten stevig vast en de bungee trekt die netjes tegen de rugzak. Simpel, maar het beste systeem ooit.

De volgende feature. Aha, de zijtoegang. In de plaats van die op de voorkant te plaatsen (wat je zou verplichten het schouderpaneel op de grond te zetten, wat de schouder- en heupbanden dan weer vuil kan maken), plaatsen ze die dus op de zijkant. Meestal heb ik persoonlijk een gruwelijke hekel aan extra toegangen (naar mijn geheel persoonlijke mening breken ze de lijn van de meeste rugzakken en zijn ze compleet overbodig) maar hier moet ik toegeven dat het netjes ingewerkt is, en best wel praktisch is. Zeker in combinatie met de mesh binnenzak. Je kan er extra spullen in kwijt die je overdag nodig hebt. Of; misschien hedendaagser: een prima plek voor je elektronica en oplaadsnoeren.

De zijkanten hebben telkens twee compressiestraps. De compressiestrap ter hoogte van die zijtoegang onderaan, kan mooi opengeklikt geworden. Aan de andere kant zijn die straps vast. Heel netjes gedaan, en de toegang is ongeacht het gebruik, altijd makkelijk.

 

Net boven die zijzak zit nog een extra, vlakke zak/ Ideaal om de kaart of zo iets in te steken. De zak komt achter het voorpaneel (met de airzone name) te liggen en is best groot. Je kan er bijvoorbeeld je eten voor ’s middags systematisch in stoppen tijdens een trektocht, zo hoef je niet de hele rugzak uit te pakken.

De voorkant heeft een bungee systeem. Persoonlijk heb ik liever een groot meshvak heb, zodat ook kleine items weggepropt kunnen worden. Het voordeel van een bungee is natuurlijk dat je er ook grotere zaken achter kwijt kan; de sneeuwschoenen er snel even aan vast maken ging zelf.

Voor de rest: sleutelhangertje in het toplid, extra zak onderaan het toplid, waterzak compatibel (maar we vinden de meshzakken zoveel makkelijker bij het dragen van enkele waterflesjes) en regenhoes (die je thuis kan laten). Het sluitingssysteem is klassiek, twee straps vooraan, aanspankoord vanbinnen, en een extra top-compressie-strap om het geheel goed aan te snoeren – of iets extra’s te dragen.  Het toplid is zoals als gezegd “floating”, waardoor je het extra hoog kan monteren, maar het er helemaal afhalen kan niet.

Een robuuste, polyvalente rugzak die je kan gebruiken voor stevige dagwandelingen met extra materiaal en evengoed voor lange-weekend-trektochten. Meestal houden we van eenvoudige rugzakken zonder veel franjes, maar de features hier zijn gewoonweg goed bedacht, werken écht, gebruik je écht, en zijn geen onnodige gadgets. Praktische rugzak dat zeer breed inzetbaar is.

lowealpine.com

130 EUR