Begin dit jaar kregen we een tent uitgeleend. Om kennis te maken met een nieuw merk: Nigor. Een ultralicht geval met super hoogwaardige materialen en een tried and tested design. Mooi. Daar wilden we met plezier meer van te weten komen!

Een beetje geschiedenis: Nigor maakt deel uit van het Nederlandse Eureka!, dat je qua naam wellicht kent van het Amerikaanse Eureka!. Nu zijn beide filialen best wel verschillend en zijn er hooguit enkele gemeenschappelijke modellen, al de overige modellen worden exclusief in Nederland ontwikkeld, en zijn vooral populair bij kampeerders. Datzelfde Nederlandse bedrijf wou een elite lijn ontwikkelen, en in de plaats van dit binnen de Eureka! groep uit te brengen, deden ze dit onder eigen label. En zo werd Nigor geboren, een volledig nieuw merk, gebaseerd op de jaren ervaring binnen Eureka! maar dan met de allernieuwste materialen. Hun design principe: het beste materiaal, de beste afwerking, bijzonder lichtgewicht zonder dat de functionaliteit in het gedrag komt. Geen crazy ultralight dus, maar wel zeer complete tenten.

Op hun site en in de catalogus zien we designs die op zich niet nieuw zijn: Nigor kiest ervoor om designs te nemen die door de tijd al lang getest en goedgekeurd zijn. Enkele theoretisch gezien onfeilbare modellen, elk met hun gekende voor-en nadelen, telkens geschikt voor een specifiek gebruik, maar dan in de allerbeste materialen die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

En dat merk je ook meteen! Exclusief. Dat was ongeveer het eerste wat we dachten toen we naar het prototype keken dat we toegestuurd kregen. Ons driepersoons prototype van de Guam3 weegt 2,4 kg – dus 800g per persoon! Belachelijk lichtgewicht dus. De buitentent is gemaakt van een ongelofelijk lichte 20 denier silnylon. Iets wat we kennen van bij onder andere het fameuze Hilleberg. Het materiaal voelt glibberig aan maar weet toch meteen ook een soort vertrouwen in te boezemen. Dit is geen speelgoed meer! Ook de binnentent is gemaakt uit een zeer nette stof die zo dun is dat je niet goed weet of het mesh is of een dichte stof. Zelfs het oranje grondzeil oogt en voelt fancy aan.

De 9mm aluminium stokken zijn afkomstig van DAC. De Gore-tex onder de tentstokken zeg maar. Zowat alle zichzelf respecterende tentenbouwers gebruiken DAC stokken, dus qua kwaliteitsgarantie kan dat ook zeker tellen. Zelfs de haringen die bij ons prototype zaten dragen fier de merknaam DAC!

En dat exclusieve gevoel zet zich ook voort wanneer we de tent opzetten. Zo viel ons op dat de haakjes waarmee je de binnentent aan de stokken fixeert, enorm makkelijk over de stokken klikken en automatisch ook heel makkelijk los te maken zijn. Zeker met handschoenen aan kunnen we zo’n detail appreciëren! De stormlijnen zijn reflecterend en ook op de tent zelf zijn hier en daar reflecterende elementen aangebracht. Goed om niet te struikelen over de scheerlijnen of, als het stikdonker is bij dat nachtelijke toiletbezoek, met je lampje de tent snel terug te vinden. De lusjes voor de haringen aan de porches zijn ook nog eens afstelbaar, dus krijg je nog wat extra speling om de tent aan te spannen. Bij heel slecht weer kan je de tent extra fixeren dankzij een aantal extra lusjes waar je mits een stukje touw nog een haring kan insteken. Heel erg knap.

De Guam 3 is eigenlijk een drieseizoenen tent, en tijdens de verschillende wintertrekkings deze winter kozen we uiteindelijk toch om deze mee te nemen. 800 gram de man… ’t ja dat negeer je niet snel hé. Even een telefoontje met Nigor of ze het wel zien zitten dat we die meepakken naar de Vogezen? Het kan daar wel eens waaien. Yip, het is geen vierseizoenentent, maar die kan er zeker tegen, wisten ze ons te vertellen. Sneeuwstormpje gehad – hoe kan het ook anders in de Vogezen – maar de tent gaf geen krimp. Een tunneltent in plaats van een koepel was wellicht wel praktischer geweest gezien de gure omstandigheden – die Didis 2 of Dodo 3… habahaba! – maar de tent kon zeker bekoren. En voor de trip in Ierland werd ook voor deze tent gekozen – op zich al veelzeggend, nietwaar!

Dit is klassegear. Zeer knap werk van Nigor. Alle materialen behoren tot de top van wat je op de markt kan krijgen, het oog voor detail is lovenswaardig en het gewicht is belachelijk laag – terwijl ze zelf stellen dat een laag gewicht absoluut niet hun doel is: ze willen complete, slimme tenten leveren. We zijn erg onder de indruk en erg benieuwd naar wat Nigor in de toekomst nog te bieden zal hebben. In het oog houden die handel! Vanaf deze lente te verkrijgen in België.

www.nigor.eu

700 EUR