Met de Simple Guide Hoody heeft Patagonia een klassieke softshell in huis met 91% polyester en 9% elastaan, en meteen ook voor de laagste prijs onder de softshells. Het is hun lichtste alpiene softshell. Het design is functioneel en sober, maar voelt zich daarom net zo goed in de bergen, als in de bossen, als in de bewoonde wereld. Met 499 gram in maat M zitten ze netjes in de middenmaat qua gewicht. De Simple Guide Hoody voelt net ietsje dikker en warmer aan de lichtgewichtjes uit deze test, ademt uitstekend, maar stretcht ook wat minder.

Omdat we de kledingstukken van Patagonia wel wat kennen namen we deze softshell in M in de plaats van L. Het resultaat is een normale fit maar met vrij korte armen voor een L persoon. De omtrek van de armen was dan weer prima. Passen dus – voor geblokte, gespierde mensen zou dit wel eens de beste pasvorm kunnen zijn.

De Simple Guide Hoody werd afgewerkt met Patagonia’s Deluge DWR (Durable Water Repellent). Een eigen coating die zorgt voor extra waterwerende eigenschappen en algemeen gezien wordt als één van de betere coatings. Wat kon kloppen gezien de Simple Guide Hoody meeklom op deze test en naast het slechte weer ook het douche experiment overleeft heeft. Het ademend vermogen en de sneldrogende eigenschappen van de stof zijn ronduit uitstekend – deze softshell is dan ook specifiek bedoeld voor zomer bergsporten.

Het valt moeilijk te duiden, maar de stof voelt net ietsje warmer aan dan de andere lichtgewicht softshells. We durven zelf zeggen dikker, hoewel dit mogelijk enkel komt door de ietswat grotere ribbelstructuur binnenin. Het resultaat is lichte, voldoende warme softshell die de sweet spot gevonden heeft tussen isolerend vermogen, waterwerendheid en ademend vermogen. Het blijft een lichtgewicht softshell, en je zou wel eens geneigd kunnen zijn om een dikkere variant te willen aanschaffen, maar weet dat dit best wel een warme softshell is: ademend wanneer het warm is, zonder te oververhitten, en warm wanneer het fris is, dankzij de grid aan de binnenkant en de goeie windbescherming. Voeg er je eigen, intelligent lagensysteem aan toe en je kan deze softshell het jaar rond gebruiken.

De capuchon is eenvoudig qua opbouw, lichtjes stijf vooraan en aanpasbaarheid: een enkel touwtje achteraan. Maar het deed zijn werk naar behoren en zat aangenaam. Tester Joeri heeft het niet zo op capuchons en slaagde erin de capuchon naar binnen te rollen. Wat eigenlijk niet de bedoeling was, maar wel werkte.

Achter de rits steekt een stukje half stijve stof, het lijkt een beetje op synthetische vilt, dat ervoor zorgt dat de rits makkelijk dicht kan, en nooit in de jas blijft haperen. De zakken vooraan zijn comfortabel groot en nemen zowat de hele voorkant in beslag, en zijn mooi afgewerkt met zogenaamde zip garages – mini klepjes, waaronder je de rits kan wegbergen. In de nek is een zacht stukje microfleece ingewerkt om het draagcomfort te vergroten. Het zijn details zoals deze die van deze discrete softshell een gewoon goeie softshell maken. De mouwen zijn eenvoudig afgewerkt met velcro. Het enige minpuntje is misschien de te eenvoudige afwerking van de zoom onderaan: aantrekken gebeurd heel eenvoudig via de koordjes en het geheel hangt er wat losjes bij. Een nettere integratie met bv de voorzakken was beter geweest, zodat die koord aanspanner dingetjes minder in de weg zaten.

Met de Simple Guide Hoody heeft Patagonia een goeie formule te pakken: focus op ademend vermogen, goeie DWR, alles wat je nodig hebt zonder verdere prullen, en een geslaagde combinatie fris houden / warm houden. Hoe goed vonden we deze softshell? Wel laten we het zo stellen… tester Joeri koos deze softshell, meer nog: draagt deze softshell nu, op dit eigenste moment, tijdens een paar duizend kilometers Paris – Dakar dwars door het zand van de Sahara.