Een heel mooie perfect afgewerkte softshell die toont dat het begrip softshell vrij… rekbaar is: een softshell met een macroporeus membraan. Superlicht met voorsprong, 402 gram voor maat large, een superklein volume, maar in de hogere prijsklasse met 200 EUR, wat gezien zijn regenjas genen dan weer meevalt. Deze jas toont ons wat hopelijk de focus voor de volgende jaren wordt: lucht permeabiliteit.

Deze softshell, die dus net zoals de Mammut geen stretch woven softshell is, en dus – eerlijk is eerlijk – niet voldoet aan de criteria van deze test, is gemaakt uit Jack Wolfskin’s meest ademende membraan: Stormlock O2, speciaal ontwikkeld voor aerobe inspanning.

Heeft Jack Wolfskin geen stretch woven softshells? Jawel hoor. De Muddy Pass uit licht, robuust en stretchy Flex Shield DWR voldeed bijvoorbeeld aan alle criteria, maar was even niet meer verkrijgbaar. En omdat we zo hard focussen op ademend vermogen stelde Jack Wolfskin voor om hun topline Impulse Jacket softshell eens aan de tand te voelen. Met hun meest ademend membraan dat ook nog eens lucht permeabel is. En eigenlijk is dit dus, als laatste review in onze softshell test, een goeie afsluiter, en een prima introductie naar volgend jaar toe, waar we de ontwikkeling van air permeabele membranen van dichtbij willen bekijken.

Maar eerst moeten we het één en ander uitleggen. Ademend vermogen (breathability) kennen we allemaal al. Dat is hoe ons zweet op één of andere manier naar buiten geraakt. Bij stretch woven softshells is dit makkelijk: via en langs het garen, het weefsel. Bij membranen en laminaten is het vaak een complexe kettingreactie waar je zweet verschillende stadia ( bv van gas naar vloeibaar naar gas) doorloopt om zijn weg te vinden door die membranen. Veel meer werk dus dan bij stretch woven softshells. Maar kom, het werkt, zei het in veel mindere mate. Tot zover ademend vermogen. Lucht permeabiliteit (air permeability) is iets anders. Dit slaat op de eigenschap van de stof om wind los door te laten, in kleine hoeveelheid, zodat je zweetverwerking een boost krijgt, zonder dat je last krijgt van de wind chill. Als de stof niet waterdicht hoeft te zijn, is dit makkelijk, de stretch woven softshells zijn zo dicht geweven dat ze de merkbare wind tegen houden, maar een beetje doorlaten. Makkie. Maar het is niet zo evident als je op zoek bent naar een waterdicht membraan, of toch iets dat in de buurt komt: water kan niet naar binnen, zweet kan wel naar buiten, en wind kan ook een beetje naar binnen – maar water vooral niet. Nogal complex nietwaar? Gelukkig zien we de markt van de membranen een beetje bewegen en kunnen we de komende jaren wellicht nog een aantal leuke ontwikkelingen verwelkomen.

Hoe past Jack Wolfskin’s Stormlock O2 nu in dit rijtje? Wel het het membraan is windproof, en macroporeus wat het zeer ademend en lucht permeabel maakt. Dus strikt genomen is het niet helemaal windproof maar laat het een miniem beetje lucht door de stof door, om het afvoeren van het vocht binnenin de softshell te versnellen. En hoe harder je beweegt, hoe harder dit proces werkt stelt Jack Wolfskin.

Dit van het harder bewegen konden we niet valideren, en kunnen we dan ook niet plaatsen; hoewel we enkele theorieën hebben. Ook de term macroporeus is moeilijk te interpreteren, wat een strikte definitie is het niet. We nemen aan dat het membraan grotere poriën heeft, en dat die poriën continue over de dikte van het membraan in verbinding zijn, waardoor een “doorgang” mogelijk is; waardoor luchttransport mogelijk is. Feit is, je kan los door het membraan blazen – doe de test zelf: de stof tegen je mond houden en blazen, als je genoeg druk zet, voel je je adem aan de andere kant erdoor komen. Iets wat je niet moet proberen met een klassiek waterdicht membraan. Is het membraan dan nog waterdicht? Neen, dat is het niet. Toch niet volledig. Daarom dat ze het ook een softshell noemen. En geen hardshell, geen regenjas in de klassieke zin van het woord. Het goeie nieuws is, volledig waterdicht zijn is niet per se wat goed voor je is. Een stretch woven softshell is ook niet waterdicht maar kan met zo’n 90% van alle weersomstandigheden overweg. En met het Stormlock O2 is dit net zo, en hier tilt de wijzer zelf nog meer door naar waterwerend. Het heeft per slot van rekening een membraan – weliswaar één met gaatjes.

Het is belangrijk om ademend vermogen en waterdichtheid goed ten opzichte van elkaar te begrijpen. Zie het als een schuifknop op een mix panel: verhoog je de waterdichtheid, dan verlaag je onherroepelijk het ademend vermogen. Een macorporeus membraan zoals dit hier van Jack Wolfskin, of een eerste generatie Gore-Tex zoals het Windstopper membraan bij Mammut, ademen goed… voor een membraan. Maar kunnen de vergelijking absoluut niet weerstaan met niet-membranen. Hoe extreem goed ademend ze ook zijn, ze zullen altijd enkele grootteordes achter hiken op iets waar geen barrière tussen zit. Hoe ademend het precies is, valt moeilijk te berekenen. Er zijn methodes, maar die kunnen niet zonder lab uitgevoerd worden. En fabrikanten staan niet te springen om hun cijfermateriaal te geven – als ze dit al hebben. En om het helemaal ingewikkeld te maken: er zijn verschillende manieren om ademend vermogen uit te drukken, die op verschillende manieren getest worden. Als iemand al een cijfer publiceert, dan nemen ze natuurlijk het resultaat van de test waar ze het best uitkomen. Ademend vermogen blijft dus een moeilijk gegeven.

Terug naar de Jack Wolfskin Impulse Jacket. We moeten het dus houden bij het feit dat we simpelweg door de stof heen kunnen blazen en waardoor we kunnen bevestigen dat deze stof inderdaad lucht permeabel is. Het materiaal biedt bescherming tegen regen, wind en sneeuw. Er is vrij weinig stretch, behalve wat horizontale, soms diagonale, stretch in de grotere panelen, maar de stof voelt zelf aangenaam aan op de naakte huid. De jas is dan ook 100% polyester. Niet zo kil, niet zo stug en niet zo luid als een hardshell, en véél, véél soepeler. En zeer dun. Je hebt helemaal niet het gevoel dat je naar een verlijmde stoffen sandwich draagt, wat wel eens het geval durft te zijn met pur sang regenjassen. De binnenkant voelt een beetje als zijde aan, wat zeer aangenaam is, en heeft een keer niet van die typische gaas met grote gaten – wat hier enkel gebruikt wordt voor de binnenkant van de zakken.

De snit, de eigenschappen, de details en de afwerkingen zijn zonder meer piekfijn. De snit is mooi strak en sportief, Jack Wolfskin heet het zelf “acrobat cut”. Het gewicht is zeer laag, 402 gram zelf nagewogen (de catalogus gaf 410 gram op), door gebruik te maken van hun lichtste laminaat van 128 g/m2. De eigenschappen zijn zeer volledig, en maakt van de Impulse Jacket wellicht één van de meest complete softshells uit de test hier. Even oplijsten: 5 zakken, 2 klassieke, 2 Napoleon zakken, en 1 gelamineerde bovenarmzak. Iedere zak heeft een rits met zipper garage en een super adherent grijper dingetje – met het wolvenpootje logo. Dubbele rits met stormflap en kin bescherming bovenaan. Rubberachtige velcro’s op de mouwen. 3 beschutte aanspankoordjes voor de capuchon, en 2 aanspankoordjes voor de zoom onderaan.

In the field doet de Impulse Jacket het vrij goed. Het draagt comfortabel, de snit is uitstekend, er is een beetje stretch en het materiaal is aangenaam. Je zou wel eens durven vergeten dat je een membraan draagt. Stappen met een rugzak is geen probleem. Tot je bergop stapt in niet alpien gebergte… waar het te warm is voor de jas, en je begint te zweten, en je uiteindelijk het zweet voelt binnenin de jas. Tijdens een tocht in de Ardennen begin september begon de dag koud en grijs, een merino basislaag onder deze dunne jas was nodig. Een geaccidenteerd pad volgen met een rugzak en in de Impulse Jacket was geen enkel probleem. Maar ergens in de namiddag brak de zon voorzichtig door, en gingen we net aan een stevig tempo bergop. Op dat moment kwamen we de limiet van deze jas tegen. Maar ok… we mogen gerust verzachtende omstandigheden pleiten.

Een flinterdunne softshell met “macoporeus” membraan, een zeer klein volume, een zeer licht gewicht. Een beetje stretch en een aangename stof. Een super volledige uitrusting met vijf tot in de puntjes verzorgde zakken. Een “acrobat” snit die zonder meer perfect past – Jack Wolfskin maakt indruk met deze specialistische softshell. Niet alleen ademend en winddicht maar ook lucht permeabel. De Impulse Jacket is met zijn Stormlock O2 membraan genoeg waterbestendig om de hardshell te vergeten, en is stukken comfortabeler dan een klassieke regenjas.