Een ruime, lichtgewicht rugzak van exact 1kg. Speciaal ontworpen voor de veeleisende alpinist maar oh zo perfect past voor de lichtgewicht wandelaar. Een eenvoudig design, zo lijkt het, en dat is het best, tot je de zinvolle snufjes ervan ontdekt.

De nieuwe Nozone 35 kennen we persoonlijk sinds juni van dit jaar. Daar zat de Arc’teryx Alpine Arc’ademy voor iets tussen. En ik moet eerlijk zeggen, ik was op slag verliefd op deze rugzak. Eén enkel volume, met een ruime goed gekozen 35 liter, lange compressieriemen zodat je er veel onder kan wegbergen, hightech materialen, en “stripbaar” – je kan er zaken van wegnemen om het gewicht verder naar beneden te halen.

Het is een alpiene rugzak, maar zoals we al eerder aanhaalden in ons lichtgewicht artikel, het is vooral in die wereld dat de lichtgewicht hiker moet zoeken naar een gestroomlijnde, lichte rugzak. Deze 35 liter is ruim, zoveel is duidelijk: de ene 35 liter is de andere niet. Dit is een ruime 35 liter. Zeker als je weet dat dit eigenlijk maar de regular is, en je in de maat tall 36 liter krijgt. En sinds we het hierover hebben: strikt genomen heb je met 1m85 en een ruglengte van ik weet niet meer juist hoeveel centimeter een tall nodig, maar de regular paste ook perfect. Het voordeel van een lichtgewicht rugzak zeker? En behalve de 35 is er ook nog een 55, en een 75 liter rugzak, ieder dan nog eens beschikbaar in short, regular en tall.

Maar terug naar de Nozone 35. Wat we tijdens de Alpine Arc’ademy in deze rugzakken gepropt hebben grenst aan het onmogelijke: twee Hilleberg tunnel tenten, een slaapzak voor -30°C, eten en drinken, twee slaapmatjes, klimgordel met een hoop ijzerwerk, ijsbijl, extra kleren. Toegeven, het zag er niet uit, en het leek zeker al niet op de prentjes uit de catalogi, maar het werkte. Tijdens onze 3 dagen op 3800m konden we zaken achterlaten in het basecamp en veranderde de rugzak constant van vorm, en van doel.

Terug op normale hoogtes zijn de rugzak blijven testen in meer klassieke omstandigheden, en opnieuw waren we verbaasd over de functionaliteit van deze rugzak. We kunnen gerust stellen dat we een beetje een rugzak fetisj hebben – ze blijven symbool staan voor erop uit trekken – maar zelden zijn we een rugzak tegengekomen, en nog minder van zo’n compact formaat, die gewoon werkte. Alles past er gewoon in, op één of andere vreemde manier. Wellicht is het volume, en de afmetingen – breedte, diepte – zeer goed gekozen, zodat het relatief kleine volume optimaal gebruikt kan worden? Het ding is lichtgewicht, compact en groot tegelijk, en werkelijk oersterk, wat bijzonder is voor zo’n lichte rugzak. En om eerlijk te zijn, we stelden ons ook de vraag hoe we dit kunnen overbrengen op de lezer. Hoe vertellen we al die handige features? We hebben er dan maar een stripverhaal van gemaakt als het ware… er viel zoveel te vertellen over deze rugzak dat we het maar met een uitgebreide fotosessie doen.

Nog even iets over het rugpaneel van de rugzak. Dit is werkelijk flinterdun. Hooguit een paar milimeter. Het bestaat uit een laminaat van verschillende dunne materialen, op elkaar geperst, die zorgen voor een lichtgewicht, maar uitstekende en sterke bescherming in de rug – net zoals je dunne houtlaminaten hebt die sterker zijn dan een enkel stuk hout. De buitenkant is mooi gewelfd en is erg glad, wat water en sneeuw er makkelijk af doet glijden, zonder erin te trekken.

Ontbreken er zaken? Wellicht wel. Je spreekt dan ook over rugzak van exact 1kg. Zo heb je maar één enkel minuscuul stretch zakje aan de zijkant. Net groot genoeg voor een powerbar – en eigenlijk bedoeld voor lawinesondes. Aan de andere kant is niets. En bestaat het topcompartiment maar uit één enkele rits. Omdat we een heilige schrik hebben dat we onze sleutels of portefeuille kunnen verliezen hadden we graag een extra ritsje onderaan het topcompartiment gehad voor dergelijke delicate spullen. Enfin, het topcompartiment heeft wel een sleutelhanger, het is al iets. En de prijs, ja die is zoals we van Arc’teryx gewend zijn.

De fotoshoot dan maar!

Adviesprijs: 180 EUR
http://www.arcteryx.com/Product.aspx?EN/Mens/Nozone-35#