De Desna Jacket is een beetje een categorie apart. Deze softshell gemaakt uit het uitstekende Polartec Power Stretch Hardface, leunt dichter aan bij de klassieke fleece dan bij de stereotiepe softshell, maar voldoet perfect aan onze vooropgestelde eisen van een goeie softshell dankzij de Hardface afwerking. Met zijn ultrasportieve snit, zijn technische balacava capuchon en zijn thumbholes is dit een softshell voor het pure werk. Zijn zeer lage gewicht van 451 gram – nagenoeg het laagste uit de test – biedt verbazend veel warmte en is zonder meer de warmste softshell uit de reeks, terwijl we met 160 EUR nog netjes in de gemiddelde prijsklasse zitten.

Mountain Hardwear zal voor mij altijd synoniem zijn met de Monkey Man Jacket, een fleece die nu al jaren meedraait binnen Mountain Hardwear en je nog het best vergelijkt met een apenvachtje. Het ding is met zijn lange haren zalig om te dragen en zeer warm. Mijn exemplaar is tot op de draad versleten maar ik blijf het aantrekken en ik durf best te stellen dat dit één van mijn favoriete fleeces is, if not my favorite.

Enter the Desna Jacket. Een klein zwart, strak pakje uit 88% polyester en 12% elastaan. Nauwe snit, nauwe armpjes, nauwe capuchon en van de eerste tot de laatste vezel stretch. Als ik me goed herinner maakte iemand meteen een opmerking over ninja. Geen apenharen deze keer maar Polartec Power Stretch Hardface. Een 21ste eeuw ninja dus. De “surface-fusion polymer” van de gladde Hardface afwerking zorgt voor duurzaamheid en maakt het geheel extra waterafstotend. En omdat de Desna Jacket uiteindelijk het dichtst bij een fleece aanleunt van alle softshells hier in de test, is die dan ook de warmste. Zijn geoptimaliseerde, technische snit en het goeie materiaal zorgen voor een zeer warm kledingsstuk, voor een minimum gewicht – enkel de Jack Wolfskin moeten we voor laten gaan qua gewicht, maar dat is dan ook een regenjas-softshell-met-membraan.

Waarom kozen we eigenlijk voor dit model? En waarom niet voor een klassieke softshell? Heeft Mountain Hardwear die niet? Wel, het antwoord is eigenlijk dat Mountain Hardwear al relatief ver staat in het gebruik van lucht permeabele membranen, de generatie drie uit het inleidend artikel zeg maar – iets dat we volgend zomerseizoen van dichtbij zullen bekijken. En omdat hun atleten zo tevreden over die membranen waren, worden hun typische softshells vandaag al uit dat nieuwe materiaal gemaakt, en vinden we anno zomer 2012 geen stretch woven klassieke softshells meer, behalve dan deze Desna Jacket, die zowat tussen softshell en fleece inzit dankzij de Hardface technologie, en net daarom bestaansrecht kan opeisen tussen de next-gen DryQ softshells.

De Mountain Hardwear Desna Jacket bestaat aan de buitenkant uit Polartec Power Stretch Hardface en dat zie je aan het geruite patroon; de polyester fleece vezel is zo bewerkt dat die voor een strakke, gladde buitenstof zorgt, waardoor je het makkelijk met andere lagen kan combineren. Aan de binnenkant herken je wel de zachtheid van een klassieke Polartec fleece.

De jas heeft nog een extra Napoleon zakje, en een dubbele rits. De capuchon is niet verstelbaar, en heeft dit ook niet nodig, de balacava is zeer snug en beschermt het hele gezicht, inclusief de kin, zeer goed. De zoom in de taille is gewoon stretch afgewerkt, gezien de sowieso snit al zeer snug is.

Het grote verschil met gewone fleece ligt hem enerzijds in zijn superieure technische snit, dankzij de Power Stretch in combinatie met de Hardface technologie, en anderzijds in zijn waterafstotend vermogen. Waar een gewone fleece water gaat absorberen, gaan regendruppels hier bol blijven staan, op de buitenstof. Natuurlijk is deze zachte stof niet het meest waterafstotend, daarvoor deelt de Desna teveel gemeenschappelijke genen met een fleece. Maar het biedt duidelijk een extra klasse bescherming tegen water. De Hardface afwerking zorgt er eveneens voor dat de softshell niet gaat pluizen, onder het wrijven van de riemen van een rugzak bijvoorbeeld. De windbescherming is prima, iets wat een gewone fleece niet heeft. Voor alle duidelijkheid, de windbescherming maakt niet gebruik van één of ander membraan, zoals Windstopper. Het is puur de dichtheid van het weefsel dat erin slaagt de wind tegen te houden, net zoals bij de meeste softshells in deze test hier. Daarom is ook de Mountain Hardwear Desna Jacket een uitstekend ademende jacket, geschikt voor intensief sporten in zeer koude omgeving. De warmte dat zo’n klein ding je geeft is gewoonweg indrukwekkend.

Twijfel je tussen de zachtheid en de warmte van een fleece en de bescherming van een goed ademende softshell, dan heb je met het Mountain Hardwear Desna Jacket het ideale compromis gevonden. Zowel te gebruiken als jas als fleece. Een instant classic uit top materiaal met ultrasportieve snit en zeer snugge, warme, functionele capuchon.

Eindelijk hebben we het minder harige neefje van de Monkey Man jacket gevonden. De Desna is absoluut een aanrader en het opsporen meer dan waard.