Deze relatief gemakkelijke wandeling heb ik gedaan op een prachtige, zonnige dag in juli. Goed schoeisel is nodig voor de 16km maar er zijn geen grote niveauverschillen. Het is een goed bewegwijzerde, technisch gemakkelijke wandeling die in principe vertrekt aan de stuwdam en loopt tegen de wijzers van de klok in.

http://goo.gl/maps/Q9fxE

Ik beveel aan om die wandeling te beginnen aan de camping van la Gileppe, zoals ik had gedaan. Er is daar een rustige parking met een grote kaart van de streek, je hebt een rustige start en je kunt kiezen of je al na een uurtje ‘toeristisch wilt doen’ aan de barrage (dan ga je met de klok mee) of pas tegen het einde van de wandeling.

Ik heb dit gevolgd met behulp van de wandelkaart van Hoge Venen. ’t Gebied ligt aan het uiteinde ervan, maar ’t gaat nog net. Alle kaarten zijn trouwens beschikbaar bij de toeristische dienst van Eupen, waar je waarschijnlijk toch langs rijdt. Sowieso, wandelen in het Westhertogenwald zonder een kaart lijkt me geen geweldig idee. Je weet maar nooit.

Le Lac de la Gileppe is absoluut indrukwekkend. Het eerste wat opvalt en blijft opvallen is de stilte en levenloosheid van het water (wellicht te zuur, gezien het uit het veen komt). Er zit een beetje vis bij de riviermondingen – ik heb enkele aalscholvers gezien die waarschijnlijk niet suïcidaal waren – en één oeverloper…. maar dat is peanuts voor zoveel water. Geen zwaluwen, geen eenden (op een verdwaalde uitzondering na)… noppes, nada. Het heeft toch iets geweldigs in zich.

Het grootste deel van de wandeling verloopt op een pad dat het meer volgt en goed is aangeduid daar wat het meer verlaten wordt. Merk wel dat de aanduidingen bedoeld zijn voor degenen die tegen de richting van de klok lopen. Ik ging in de andere richting en moest er soms aan denken. Hoe dan ook, verdwalen lijkt me moeilijk zelfs zonder een kaart. De zuidoostelijke kant van het meer is iets wilder – je komt er ook minder fietsers tegen. Tussen Trou Malbrouk en Noir Ru wordt het meer ietwat verlaten en zie je heel veel sporen van het wild. Everzwijnen zitten er en masse.

Ik zou absoluut aanbevelen om in het restaurant op de toren aan het stuwmeer iets te gaan drinken of eten. Naar boven ga je in een panoramische lift en het is een prachtige uitzicht. Consumptie is trouwens niet verplicht, de lift is gratis. Ze verhuren er ook fietsen.

Als je van de camping van la Gileppe komt en met de klok meegaat, kom je na ongeveer één kilometer een mooi monumentje voor een neergehaalde Brits vliegtuig uit ’44.

Trou Malbroek is waar de tunnel van de Soor in de vorm van een grote betonnen constructie in het meer uitmondt. Het voert water uit de meer verafgelegen gebied aan. Het is gebouwd toen men in de jaren ’50 de capaciteit van het meer wilde verhogen en er hangt een vrij gruwelijk verhaal aan. Die staat mooi toegelicht op de infoborden (kijk ook op de achterkant!). Er staat ergens onderweg een aanduiding van “le Grand Lys”, als een uitkijkpunt. Als je zin hebt om eens wat steiler omhoog te gaan – voilà je kans, het is een omweg van misschien 0,5km. Ik heb het gedaan maar ofwel heb ik iets niet gemerkt ofwel is het een practical joke. Ik heb geen uitzicht gevonden….

In Jalhay is er trouwens een geweldige bakker, die naast patisserie, brood etc, ook heerlijke belegde broodjes maakt.