De Sawyer reeks van waterfilters zijn sinds kort ook in België te verkrijgen. We bekeken het pas uitgekomen en allerkleinste model, de Sawyer MINI, van dichtbij en besloten maar eens van een rivier te drinken.

Deze filter trok meteen onze aandacht omdat die zo klein is. Precies een Pritt lijmstift eigenlijk. En het weegt maar 65 gram. Terwijl een liter water 1000 gram weegt… zonder fles. Een eenvoudig en lichtgewicht systeem als dit zou het ons mogelijk maken om extreem-lichtgewicht dagwandelingen te maken, waar we zelf geen waterfles of rugzak meer zouden moeten meenemen: energiereep en waterfilter in de jaszak en vertrekken maar. Dus we waren zeker geïnteresseerd naar de praktijk met deze filter!

Het systeem moet dan wel werken natuurlijk, zodat je vlot kan drinken, zonder veel poespas. En het moet uiteraard volledig veilig zijn. Nu qua veilig zijn, zit het wel snor. Sawyer biedt een absolute 0.1 micron filtering dankzij hun unieke en totaal andere Hollow Fiber Membrane filtermethode. Sawyer garandeert 350000 liter (driehonderdvijftigduizend liter!) water met deze MINI.

Voor 36.95 EUR krijg je de filter, een halve liter waterzak, een rietje en een spuit. Die spuit dient om te backwashen, water er in tegenovergestelde richting doorspuiten, om de filter te reinigen en het vuil uit de filter te halen.

De bijgeleverde zak laat je toe om water ter vullen in een rivier of meer en die dan rechtstreeks aan te sluiten op het filterstukje, waar je dan meteen van kan drinken.

Heb je geen waterzak meer of genoeg, dan kan eigenlijk ook een gewone PET fles erop geschroefd worden. De meeste flessen van bij ons werken prima.

In principe kan je met dit systeem overal van drinken. De filter haalt er alles uit, behalve virussen (die je typisch niet bij ons tegen komt maar eerder richting Afrika voor moet trekken – dan spreek je over een purifier) en chemicaliën. En dit laatste kan wel eens een probleem zijn bij ons, denk vooral aan nitraten uit de landbouw. Om dit tegen te gaan zou je nog een aparte koolstoffilter moeten gebruiken. Wat wij doen is goed kijken op de stafkaart waar je water neemt, en waar dit water gepasseerd is, en dat er niet toevallig 100m boven je op de heuvel een groot stuk weiland is met vrolijk plassende koeien. Je wilt niet dat het grondwater vervuild is als je water uit een piepklein stroompje haalt. Let daar dus even op, en door gebruik te maken van kleine zijstroompjes, begrijp je beter waar het water vandaan komt.

Je neemt water met de zak rechtstreeks uit de rivier en schroeft er de filter op. Zo drink je rechtstreeks van het systeem. Of je drukt de waterzak uit in een andere drinkfles. Let wel: nooit de “systemen” mengen. Dat wil zeggen, je waterzak is je vuile zak. Die heeft beestjes erin rondzwemmen. Niet je water filteren, om dan het gefilterde water terug in de vuile waterzak te gieten! Of als je verschillende drinkflessen gebruikt, één voor proper water houden, en één voor vuil water. En niet aannemen omdat de vuile drinkfles leeg is, dat die niet meer gevaarlijk is!

Vandaar: waterzak gebruiken als opslag voor vuil water. En dan rechtstreeks van die zak drinken via de filter, of het gefilterde water in een drinkfles bewaren. Maar de systemen niet mengen.

Een andere manier waarop je het systeem kan gebruiken is via het rietje. Gewoon de waterzak eraf schroeven, rietje erop proppen en rechtstreeks drinken uit de rivier. Als honden het kunnen, dan kunnen wij het ook! Dit systeem beviel ons zo goed dat we nu van plan zijn om enkel nog de filter en het rietje mee te nemen op dagwandelingen. Kleine waterstroompjes vind je overal in de Ardennen, en door de omgeving te bestuderen weet je of ze ok zijn of niet.

 

 

 

 

 

 

 

Het water dat we in de Hoge Venen gedronken hebben was erg bruin van kleur. Het ongefilterde staal dat we meenamen naar huis kleurde nog steeds bruin. Maar dat was niet echt een probleem voor de filter, integendeel, dit water was lekker! Niet zoals flets kraantjeswater waar niets meer van smaak in zit, dit smaakte naar bergwater, naar jeugdsentiment uit Zwitserland!

Op de foto hierboven zie je hoe hetzelfde bruine water er gefilterd uitkomt. Perfect drinkbaar en lekker dus. Je ziet ook het debiet (in dit geval: de dikte van de straal) van de filter, zonder dat je er druk op zet. Druk je op de waterzak, dan gaat het een drietal keer sneller. In de praktijk betekent dit dat dit debiet genoeg is voor individueel drinken: een paar goeie slokken water drinken en verder gaan. Je kan gerust water voor een heel kamp filteren (ahja, zoveel honderdduizend liter garantie) maar dat zou wel eens traag kunnen gaan. Enkele liters water filteren om te koken zal ook even duren, de MINI is dan ook vooral bedoeld voor één of twee personen, die het rechtstreeks gebruiken om pakweg een groot glas water te drinken.

Wij waren vooral onder de indruk van het cijfermateriaal: 65 gram, 0.1 micron, 350000 liter… 36.95 EUR. Individueel drinken kan gewoon niet makkelijker dan dit. En op die manier proef je nog eens lekker water, ook bij ons!

www.verreweg.be