Voor ons de perfecte “groene” rugzak: uitstekend volume, verschrikkelijk sterk, precies de juiste accessoires en een voldoende laag gewicht. En cool natuurlijk, heel cool, want SF staat voor Special Forces 😉

Karrimor is een iconisch merk uit Engeland. In de jaren 60 en 70 en later had je de allerbeste rugzak ter wereld toen: de Karrimor Alpiniste. Typisch in het rood of paars, dat dat systematisch na een twintigtal jaar later nog steeds in gebruik was, hoewel het kleur dan onvermijdelijk roze was geworden. Tot op vandaag merk je oldtimers in de Alpen met een dergelijke klimrugzak. Een prachtproduct zonder meer dat bij heel veel liefhebbers nostalgie opwekt.

KarrimorSF splitste zich jaren geleden af van Karrimor, en ging zich toeleggen op het maken van militaire rugzakken. Zwaarder, steviger (smijt-de-rugzak-uit-een-helicopter-stevig) en met specifieke functionaliteit voor het leger. Deze rugzakken werden ontwikkeld op basis van hun decennia lange ervaring bij Karrimor. Kort nadien werd het moederbedrijf Karrimor overgenomen door een groep – maar KarrimorSF niet, dat bleef zelfstandig verder werken. Het moederbedrijf belande in een sukkelstraatje door foute managers en werd nog een aantal keer doorverkocht. KarrimorSF heeft dus eigenlijk de dans net op tijd ontsprongen, en maakt als enige vandaag nog steeds de rugzakken die zo hard hun stempel hebben gedrukt op de jaren 60, 70 en 80. Zoek je een ouderwets stevige Karrimor, dan moet je bij KarrimorSF zijn.

De voorganger van de hier besproken rugzak, de Sabre 30 en de overige Sabre reeks is al jaren en dag zeer populair bij het bushcraft publiek, in het bijzonder in zijn thuisland, Engeland. Bushcrafters hebben al altijd een voorkeur gehad voor militaire modellen, niet zozeer omdat die zoveel beter zitten – vaak is dat net niet het geval omdat een militair een koppel draagt, een brede riem met spullen zeg maar, waardoor de rugzak hoog op de rug moet zitten, en de heupen het gewicht niet kunnen dragen – maar omdat ze stevig zijn, veel zakken bieden en niet uit elkaar vallen bij het eerste zicht van een doorn. En omdat ze groen zijn. Ob-vi-ously!

De Predator 30 is de moderne versie van de Sabre 30. Qua vorm en afmetingen is die identiek hetzelfde gebleven, maar een aantal subtiele wijzigingen en toevoegingen maken ervan een ideale militaire bushcraft dagrugzak. De grote wijzigingen zijn het gebruik van 1000D in de plaats van 600D polyester, én natuurlijk de toevoeging van het zogenaamde MOLLE systeem – dat raster van horizontale riempjes. Ook de compressieriemen zijn veel langer geworden en worden netjes samengehouden met een dikke rubberband.

MOLLE

MOLLE is een militaire standaard zeg maar, die toelaat accessoires – zakjes en zo – te verweven met de rugzak, omdat de rugzak uit te breiden en te optimaliseren voor een bepaalde missie. Omdat bushcrafters wat graag spullen meesleuren, en die al even graag netjes organiseren, zijn MOLLE “pouches” heel populair in het milieu. Het wordt er natuurlijk niet lichter op – ultralighters lezen best niet verder – maar je hebt je spullen wel netjes binnen handbereik. Veel bushcrafters hebben dan ook verschillende pouches die ze organiseren naargelang het aantal dagen weg, het seizoen, de omgeving, enzovoort enzoverder.

De foto’s hierboven tonen even hoe je MOLLE correct gebruikt, het is belangrijk om te weven – dus van achter naar voor over de hele lengte – en niet gewoon de verticale riempjes enkel achter de horizontale webbing te stoppen. Als je mooi weeft, op en neer dus, is het onmogelijk dat de bevestiging accidenteel loskomt. Het leuke is natuurlijk dat je kan herconfiguren “in the field” zonder dat je speciaal gereedschap nodig hebt. En omdat het een standaard is kan je in principe ieder merk dat iets met MOLLE doet, met elkaar combineren. Het kan ook dat de verticale riempjes apart gekocht moeten worden, maar het principe blijft hetzelfde: weven.

Leuk

Wat vinden we nu zo leuk aan dit model? Wel het is een no-nonsense compact formaat. Dertig liter. Een mooi hoofdcompartiment. Het is vrij smal, in principe kan je aan de zijkanten ski’s en aan de voorkant ijsbijlen bevestigen (of wandelstokken), dus zit het niet in de weg wanneer je actief beweegt. Zijzakken en voorzakken kunnen altijd modulair worden toegevoegd natuurlijk, maar dat kies je dan zelf. De lussen onderaan voor de ijsbijlen kunnen vergroot worden zodat je daar ook een opgerold matje bijvoorbeeld kan bevestigen.

We houden ook van de twee eenvoudige elastische zakken onderaan op de zijkant. Niets bijzonder natuurlijk in de outdoorwereld, maar komt minder vaak voor dan je denkt bij militaire rugzakken. En ze zijn meer dan groot genoeg om een 1L Nalgene te houden.

De zijkanten hebben nu extra lange compressieriemen, zoals eerder al gezegd, die netjes zijn opgerold in een dikke rubberband. Je krijgt makkelijk een matje of ander groot voorwerp zoals een tarp, compacte tent, wollen deken, … onder die riemen weggestopt.

De onderkanten hebben een extra dikke MOLLE riem die kan dienen als handvat, en doorloopt naar de heupgordel, zodat je ook op de gordel enkele kleine extra accessoires kan monteren, zoals hier een Victorinox SwissTool.

Het bovencompartiment is eenvoudig, met een enkele rits. En een bungeetouwtje bovenop op iets snel vast te houden. Vooraan is ruimte voorzien om een grote “morale patch” (Google is je vriend) te plaatsen.

Verder is het rugpand is geventileerd, de overigens ook geventileerde schouderriemen hebben een voorgevormde S-vorm en de onderkant is verstevigd. Dit is een rugzak die je uit een heli kunt werpen. Of praktischer: op kunt gaan zitten in een bos vol doorns en naalden.

Qua kleur is het beschikbaar in het olive (groen), coyote (beige), zwart en zelfs Multicam – een nextgen camouflagepatroon. Kwestie van helemaal onzichtbaar te zijn in het bos! En die prijs zit vrij snor, en varieert nogal, maar je vindt die voor iets van 60 à 80 Britse Ponden, wat gezien de waarde van de Pond heel goed meevalt. Enig speurwerk is weliswaar nodig om die te vinden. Het is dan ook Special Forces hé.

Disclaimer. Pouches verzamelen werkt verslavend. Mmmkay?

http://karrimorsf.com/