Roc de la Tour is een “école d’escalade”, dus behaakt en goed onderhouden en ideaal om het klimmen aan te leren. De topo van Roc de la Tour is moeilijk te vinden, dus de informatie hieronder komt uit eerste hand.

Roc bestaat uit 2 delen: de drie torens en het zijmassief. Die torens zijn bijzonder leuk, de moeilijkheidsgraad is zoiets van 4 – 5 – 6. Het leuke is dat je via een makkelijke route (of gewoon direct) een top-rope kan installeren en zo alle kanten van de toren kan uitproberen. Je vind er ook enkele zwaardere routes.

Dan is er nog het zijmassief. Dit is misschien maar een meter of 5 – 6 hoog, dus ideaal om te leren klimmen of touwtechnieken aan te leren. Je kan er gewoon naar boven wandelen en de top-rope installeren (je kan niet voorklimmer want er zijn geen pitons, plus de routes zijn maar enkele meters hoog).

De routes dichtst bij Roc de la Tour zelf zijn 2e à 3e graad (je kan natuurlijk zelf de boel wat moeilijker maken door bv. tussen een ‘route’ te klimmen en zo telkens voor de moeilijkste grepen te kiezen).

Het verste massief (eigenlijk een grote steen) is net wat moeilijker. Daar kan je langs de achterkant van die steen wellicht een 5 – 6 klimmen.

Ga er klimmen op een gewone weekdag, want tijdens de vakantie en de weekends gaat iedereen er klimmen. En dan bedoel ik klimmers en niet-klimmers, want in Frankrijk (in tegenstelling tot in België) moet je geen lid zijn van een Alpenclub. Het lijkt er dus soms op een circus…

Een voetnoot over de veiligheid: als je de site bezoekt, probeer dan niet de torens te beklimmen. Een échte klimmer gaat nooit een risico nemen en zichzelf telkens goed zekeren. In tegenstelling tot een toerist die vaak halsbrekende toeren uithaalt. Als je toch wilt klimmen, ga dan naar een indoor klimmuur. Leer enkele ervaren klimmers kennen, schrijf je in in een Alpenclub en ga pas buiten klimmen als je er klaar voor bent.