Stefaan Van Gysegem, onze Hoge Venen specialist, vertelde ons dat er zich ook nog “Trôs Marets” achtige valleitjes waren aan de andere kant van het veenplateau: er is de gekende Hoëgne, maar ook de veel “woestere” en “ongereptere” Statte en Sawe in Solwaster.

Duur: 2h45
Afstand: 10km
Bewegwijzering: Blauw rechthoekje
Route: Chafour – Statte – Rocher de Bilisse – Cascades des Nutons – Chemin des Rhus – Maison Fagne.

In Solwaster (E40 Brussel – Luik – Aachen, Verviers, E42 afrit 9 Sart) , een bijzonder authentiek dorpje, volg je de blauwe rechthoekjes. Je neemt “ la rue principale” (le Vinâve) en na 150m, niet links aanhouden (niet Jalhay) maar doorstappen tot aan de “Chafour” aan de Statte.

Hier begint het bos. Je volgt de rivier stroomopwaarts. Paadjes zijn er genoeg, zowel brede op een comfortabele afstand van de Statte als kronkelende paadjes net naast de bedding. Na een kilometertje kom je aan de voet van “Rocher de Bilisse” aan, een vreemde maar mooie rotsformatie. Via een knap aangelegde, brede zigzag kan je eventjes tot aan de top stappen.

Terug tot aan de voet van de rots. We blijven het riviertje volgen. Na anderhalve kilometer komen we aan de “Cascade des Nutons” (“kaboutertjeswaterval”), een mini (mini!) waterval gevormd door een zijriviertje van de Statte. Hier blijven we de Statte volgen, tot we aan een oud stenen brugje komen aan een kleine asfaltweg. Hier verlaten we de “vallei” en wordt het duidelijk dat we ons op een veenplateau bevinden.

We steken de asfaltweg over, om de Statte opnieuw stroomopwaarts te volgen. Hier neemt de Statte al meer “rustig kabbelende veen allures” aan en kom je hier een daar de typische plankjes tegen. Het pad is hier ietsjes smaller en de begroeiing wilder. Mooi!

Na een langzame kilometer naast de Statte komen we op zo’n 10m onze rechterkant aan een geasfalteerde bosweg uit. We volgen die naar rechts (westen). Deze bosweg loopt over zo’n dikke 2km. Halverwege kom je monument tegen voor gevallen Engelse piloten tijdens WOII.

Daarna kom je meer in weiland gebied uit. Wanneer deze weg uitkomt op een andere weg, neem je naar rechts. Je passeert aan het restaurant “Maison Fagne”. Van hier is het nog een kilometer rechtdoor tot aan de kerk van Solwaster.

Als je, net zoals wij, de smaak te pakken hebt van veenplateau riviertjes met een laagje sneeuw, dan is dit een wandeling om op je lijstje te zetten.