WP GPX Maps Error: File /data/sites/web/hikingbe/www/wp-content/uploads/gpx/statte-sawe - pierrier.gpx not found!WP GPX Maps Error: File /data/sites/web/hikingbe/www/wp-content/uploads/gpx/statte-sauvage-pittoresque.gpx not found!

De wandeling van vandaag volgt de wilde bergstroom Statte in Solwaster met talloze pittoresque bruggetjes langs de imposante rots Rocher de Bilisse en eindigt aan de Cascade des Nûtons of de kabouter waterval om terugtekeren bovenaan de vallei.

Maar nu is het herfst. En zijn de bossen op hun mooist. En maakten we onze eerste herfstwandeling. Nuja technisch gezien niet de eerste, we hadden er al een paar “ontdekkingstochten” opzitten in en rond de Semois, maar dit was de eerste wandeling in typisch herfstweer: regen.

We hebben een zwak voor de kleine valleitjes en bergriviertjes rond de Hoge Venen. De Statte in Solwaster kennen we al. Deze keer wilden we de tocht combineren met de Sawe, een kleinere zijrivier ietsje noordelijker.

De wandeling van 8km gaat via de bekende Rocher de Bilisse en de Cascade des Nûtons tot aan het brugje. Daar honderd meter asfalt om dan in te slaan links richting boswachterhut. Dan stap je noordelijk door, ongeveer richting Ferme Grosfils. Nog voor deze boerderij kom je de Sawe tegen. Die je stroomafwaarts blijft volgen tot aan de Pont de l’Ermitage. Daar terug zuidwaarts naar je startplek door het bos Chafour.

Deze lus is niet een bestaande wandeling, het is een combinatie van lokale wandeling 57 (blauwe rechthoek), 56 (gele rechthoek) en een beetje freewheelen, met de bedoeling beide riviertjes te combineren. Nu moeten we er wel bijzeggen dat deze route niet makkelijk te vinden is. Op kaart! Solwaster staat zo maar half en half op de bekende Hoge Venen stafkaarten. In de NGI atlas zal je ontdekken dat dit onbekende dorpje ook nog eens net op de scheiding van een pagina bevindt. Allé ik wil maar zeggen: wij zijn misgelopen. En kwamen bijna aan de Fagne Polleur uit :-). Nuja het regende en het kopietje dat ik genomen had was doorweekt geworden. Ondertussen heb we WEL de juiste wandelkaart gevonden: Pays des Sources carte nord. Deze maakt geen deel uit van de Hoge Venen reeks, en blijkbaar maakt Solwaster administratief gezien ook geen deel uit van de Hoge Venen. De kaart bestrijkt het wijde gebied rond Spa en verbergt waarschijnlijk nog wel wat juweeltje.

De herfst is begonnen. We zoeken het wel uit!

De langere variant van de wandeling met de Pierrier lus en de zijrivier Sawe kan hier gedownload worden in verschillende formaten.

 

De kortere variant van de wandeling tot aan de Cascade des Nûtons en terug via de afdaling van de Rocher de Bilisse kan hier gedownload worden in verschillende formaten.