Sneeuw in België, maar net niet genoeg om te kunnen skiën… daarbij er ligt enkel sneeuw in de Oostkantons. Dus opnieuw de klassieker van de Hoge Venen stappen of zoeken we iets nieuws?

In de toeristische kaart “Malmedy – Aan de rand van de Venen” vonden we een korte leuke wandeling. Het zag er allemaal diep en steil uit (tel de hoogtelijnen maar!)… just the way we like it:

La vallée du Pouhon et du Bayehon
Vertrekplaats: Xhoiffraix (Eglise)
Afstand: 8km
Markering: rode stip
Aard: heuvelachtig, in het bos, in het open veld, langs de rivieroever

De wandeling was verbazend mooi en spectaculair. Je daalt vanaf het centrum van Xhoiffraix af in de diepe, smalle valleien – door de vele riviertjes daar gevormd. Die valleien zijn zeer groen, in tegenstelling tot de “steppe” achtige Venen. De paadjes zijn best avontuurlijk en je komt er ook een wirwar aan brugjes tegen.

De wandeling verbindt de verschillende valleien met elkaar, zodat je altijd in een mooie omgeving wandelt. Héél eventjes, na de Moulin du Bayhon stap over het asfalt een kleine kilometer richting Longfaye, om dan opnieuw een andere vallei in te duiken. Daar wel eventjes oppassen, als je een makkelijk pad volgt langs een wei, dat uiteindelijk in een bosjes uitkomt, ben je verkeerd ;-). Je neemt dus niet de veldweg, maar een klein – goed verscholen bospaadje, 5m verder. Na 50m ben je terug in de typische Xhoiffraix valleien.

Uiteindelijk was de wandeling helemaal niet moeilijk, maar we zijn wel blij de Hoge Venen op een spectaculaire, andere manier ontdekt te hebben. De diepe valleien hoeven helemaal niet onder te doen voor de Semois; het is natuurlijk niet “Les Echelles Part II” maar wel een absolute aanrader! Wij keren zeker terug om de andere wandelroutes rond de vele riviertjes te ontdekken! Wordt vervolgd.

 

http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=8608447