De twee grote namen in lichtgewicht matjes. En omdat grote bomen veel wind vangen lees je de wildste zaken over deze twee matjes. We nemen de proef op de som en testen persoonlijk deze twee ultralichtgewicht opblaasmatjes die echt wel een nieuwe generatie van lichtgewicht, en vooral van klein volume, inleiden.

Therm-a-Rest


Therm-a-Rest NeoAir XLite

Therm-a-Rest hoeft eigenlijk geen introductie. Als je een produkt op de markt hebt gebracht, dan uiteindelijk doorgroeit tot een soortnaam, dan weet je dat je succesvol bent: hoe vaak spreken de mensen niet van een thermarest als ze eigenlijk een zelfopblazend matje bedoelen. Tot voor enkele jaren was vooral de Prolite serie populair bij trekkers, het bood voldoende bescherming voor klassieke wandeltochten en net wat meer comfort dan een EVA matje. Toen kwam de eerste NeoAir op de markt. Geen zelfopblazend trekkersmatje maar een dikke luchtmatras die je zelf moet opblazen. Wat is daar nu speciaal aan, hoor ik je vragen? Saint-Tropez ligt vol met luchtmatrassen. Klopt, maar die kunnen niet tegen de kou. Het probleem met een luchtmatras is dat de lucht, en daarom de kou, vrij circuleert onder je. Klinkt niet zo erg denk je? Probeer het maar, enkel in de zomer zal het je lukken. Wordt het ietsje frisser dan voelt het alsof je niets van warmte onder je hebt. Dat circuleren van lucht moest tegengegaan worden, en Therm-a-Rest kwam met de NeoAir uit, met horizontale pijpen, die stevige driehoekige kamers vormen binnenin, én een reflecterende coating, die de lichaamswarmte nog eens moeten terugstralen. Een zeer complexe constructie, maar het probleem van de koude lucht was opgelost. Resultaat: pluimgewicht én 6.3cm zacht comfort. Baanbrekend werk. En een wereld van comfort dat open ging voor trekkers.

Exped


Exped SynMat UL 7

Exped, een Zwitsers bedrijf, was vooral bekend bij de extreme avonturiers in de begindagen, en heeft naam gemaakt met zijn DownMat. Een luchtmatras biedt het minste gewicht en het meeste comfort, maar heeft uiteraard hetzelfde probleem van koude lucht die binnenin circuleert. Maar wat was hun geniale en unieke idee? We voegen dons in de luchtmatras toe. Dus van de binnenkant van een klassieke luchtmatras met verticale pijpen maken we als het ware een donsjas, lekker puffy en zacht, én warm. Alpinisten en expeditie leden vielen als een blok voor deze DownMat serie. Want iedereen weet, als het echt, écht koud is, dan is dons het beste. Maar dons kan moeilijk tegen vocht – daarom ook dat er een specifieke pomp nodig was, want je eigen adem bevat teveel vocht, en zou de prestatie van de dons naar beneden halen – en voor vochtigere omstandigheden, was het overkill. En toen verscheen de SynMat serie. Een synthetische variant – synthetische voering trekt zich niets aan van vocht – die gewoon via je mond opgeblazen kan worden. Er steken een dunne laagjes 60 g/m² Texpedloft microfiber in dat zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de matras gelamineerd is, zodat deze vulling niet geplet wordt tijdens het slapen – en zo zijn warmte verliest, wat het probleem is met een slaapzak, het onderste deel van je slaapzak is zo hard samengedrukt dat het geen warmte meer kan bieden. SynMats hebben wel typisch een lagere R waarde dan DownMats – sommige modellen daar gaan rustig tot -40°C. De ultralichte SynMat UL 7 gaat braafjes en heel comfortabel mee tot zo’n -5°C.

Specs

Beide matjes zijn zeer gewaagd aan elkaar, niettegenstaande ze heel verschillend gebouwd zijn: de Them-a-Rest NeoAir XLite heeft een mummie vorm, de Exped SynMat UL 7 houdt het bij een rechthoek, de XLite heeft horizontale kamers, de UL 7 verticale pijpen. Maar toch staan de specs heel dicht bijeen. De Therm-a-Rest is lichter, de Exped is iets dikker.


Therm-a-Rest NeoAir XLite en Exped SynMat UL 7

Test


Don’t try this at home! Of in het bos.

Beiden matjes zijn ultralicht, en daarom bewust een pak dunner ontwikkeld dan hun zwaardere soortgenoten. Je kan dus niet alles hebben. Ze voelen zeer fragiel aan. Zeker het pluimgewicht NeoAir die nagenoeg transparant is, en waarvan het nylon echt wel dun is, ziet er fragiel uit. Maar dit is enkel een indruk. Beide matjes werden expres heel ruw behandeld – met pijn in het hart, probeer dit vooral niet zelf! – veel ruwer dan een normale trekker. Zo hebben we geslapen op een bosgrond vol droge takjes en naalden. Eerlijk gezegd verwachtten we zodra we op de matjes gingen liggen een plof te horen om daarna helemaal ineen te zakken, maar dit is nooit gebeurd. Meer nog, na de veel te scherpe ondergrond test bleven de matjes 7 dagen opgeblazen rechtop staan. Na 7 dagen stonden ze alletwee nog steeds rechtop, geen enkel matje was ingezakt. Zeker de NeoAir presteerde hier indrukwekkend, want je had zo opnieuw op het matje kunnen slapen, zonder dat het eigenlijk iets van zijn druk verloren had.

Volume


Therm-a-Rest NeoAir XLite en Exped SynMat UL 7

Beide matjes hebben een zeer compact volume. De NeoAir is ietsje korter en dikker, korter zelfs dan wat de fabrikant opgeeft: 20 x 10 cm ook na veelvuldig gebruik, in de plaats van de opgegeven 23. De SynMat is eerder langer en dunner – 25 x 9 cm, van die 9cm krijg je makkelijk nog een cm moest je hard je best doen. Een centimetertje langer dus maar ook een centimetertje minder in diameter. Beide lijken nog het best op een Nalgene drinkfles qua formaat. Ze zijn zo klein dat je de matjes perfect in een stretch zijzakje van de rugzak kan steken. De NeoAir is lichter, en is kleiner, zeker het moment dat je die uit de fabrieksverpakking haalt. Super strak gerold, enorm licht, enorm klein. Na veelvuldig gebruik moet je de mat in drieën plooien en goed glad strijken om terug dit fabriek resultaat te krijgen, de lucht eruit krijgen is meer werk dan erin krijgen, goed strak wrijven is de boodschap! In de praktijk is de SynMat net iets makkelijker, gewoon dubbel vouwen en past opgerold losjes in zijn zakje. Blijkbaar nemen de reflecterende tussenschotten van de NeoAir meer plaats in dan het laagje microfiber dat de SynMat heeft – wat uiteindelijk wel logisch is, als je er over na denkt, iedere horizontale kamer, boven én beneden, heeft van die driehoekige tussenschotten, dat moet wel iets van volume innemen.


Therm-a-Rest NeoAir XLite en Exped SynMat UL 7

Enfin, het blijven absoluut miniformaten natuurlijk, je kan deze matjes wellicht zelf kwijt in de zak van je cargo pants! En dit is het leuke natuurlijk aan deze matjes. Ze zijn full size, en nemen gewoonweg geen noemenswaardige ruimte in. Waar vroeger een EVA matje of klassieke Therm-a-Rest altijd een gefoefel was om die ofwel buiten vast te maken, of ergens stug opgerold in de rugzak kwijt te kunnen, glij je nu een lief klein opberghoesje in de rugzak. En je slaapt nog eens beter ook dan op zo’n 2.5cm zelfopblazende trekkersmat. Win win.

Therm-a-Rest NeoAir XLite


Therm-a-Rest NeoAir XLite

De NeoAir XLite is nieuw voor 2012 en is dus een doorontwikkeling van de originele NeoAir, die enkele jaren geleden de trekkerswereld op zijn kop zette, en haalt vooral gewichtswinst uit zijn nieuwe mummie vorm waar hij vroeger rechthoekig was. Hier ligt de nadruk vooral op minimaal gewicht, en daar slagen ze dan ook in. Dit is de lichtste trekkingmat vandaag op de markt, die ook nog eens veel comfort biedt. Moet het tegen nog koudere omstandigheden kunnen dan kun je voor de NeoAir XTherm gaan, met een R-Value van 5.7 en een gewicht van 430 gram. Vertrouw je die nieuwe lichtgewicht toestanden niet, dan kies je best voor de bewezen ProLite reeks, 460 gram, maar wel maar een R-Value van 2.2 en een dikte van 2.5cm.

Exped SynMat UL 7


Exped SynMat UL 7

De SynMat UL 7 is geschikt voor zeer sporadisch gebruik op sneeuw. De nadruk ligt vooral op het lichte gewicht, ten koste van wat prikbestendigheid. Het is vooral bedoeld voor de grammenjager die grote afstanden wandelt. Heb je liever ietsje stevigere materiaal neem dan de SynMat Basic 7.5 die ook wat goedkoper is maar ten koste van extra gewicht. Heb je extra warmte nodig ga dan voor de SynMat 7, die meteen ook een geintegreerde pomp heeft. Voor hooggebergte en poolxpedities is zeer koude maar dan ook droge omstandigheden kan ja natuurlijk naar de DownMat serie zien. Voor ons nat Belgische klimaat, en onze soms best wel strenge Belgische winters is de SynMat serie het meest geschikt binnen het Exped gamma. De SynMat UL 7 kan je nog steeds uitbreiden met een eenvoudig EVA matje voor die ene wintertrekking bij -10°C. Biedt je meteen die extra prikbescherming.

De verschillen


Therm-a-Rest NeoAir XLite en Exped SynMat UL 7

De verschillen. Wel de Therm-a-Rest is inderdaad veel lichter. Zijn grammen belangrijk voor je, dan is de keuze snel gemaakt. Qua pakvolume zijn ze gelijkaardig, en beiden onwaarschijnlijk compact, met een klein voordeel voor de Exped, dat iets makkelijker terug op te vouwen is in de praktijk. Qua slaapcomfort zijn strikt genomen de horizontale kamers van de Therm-a-Rest beter, die verdelen het gewicht iets optimaler, maar vonden we de polyester bekleding van de Exped aangenamer, tegenover het 30 dernier nylon van de Therm-a-Rest. De afwerking van de Therm-a-Rest zorgt er wel voor dat het matje niet glibberig is, ook niet op een lichtgewicht tentzeil. Exped heeft ook zijn twee buitenste pijpen ietsje groter gemaakt waardoor je wat tegengehouden wordt als het ware. We moeten het ook even hebben over het hardnekkige gerucht dat Therm-a-Rest luidruchtig zou zijn. Het nylon maakt inderdaad meer lawaai dan het zachtere polyester van Exped, maar dit geritsel, heeft ons nooit wakker gehouden. Het is een beetje te vergelijken met hoe sommige slaapzakken meer lawaai maken dan andere. Als je erop let hoor je inderdaad een verschil, maar om nu te zeggen dat het storend is, neen. Verder nog: De Therm-a-Rest komt met een enkele klassiek opblaas-draai-tuitje, terwijl de Exped een aparte opblaas en leegloop klep heeft. Therm-a-Rest maakt zijn matjes in Ierland en biedt levenslange garantie, Exped in Taiwan en biedt 2 jaar garantie op deze ultralichte mat, anders 5 jaar garantie. Beiden komen nu met een reparatiekit.

Conclusie


Therm-a-Rest Z Lite als referentie, Exped SynMat UL 7 en Therm-a-Rest NeoAir XLite opgerold na veelvuldig gebruik.

Conclusie? Grammenjagers kiezen voor Therm-a-Rest. Comfortseekers voor Exped. De verschillen zijn weliswaar miniem. Beide produkten performen boven de verwachting, en maken al hun claims waar, en beide produkten zijn inderdaad maar een drinkfles groot, wat echt wel een plezier is om op trektocht mee te gaan.