Osprey, ons favoriet rugzakkenmerk sinds we meer dan tien jaar geleden hun Aether ontdekt hebben, heeft een interessante 800 gram klimrugzak met de Mutant 28, die net zoals de Nozone 35 prima geschikt is voor de lichtgewicht wandelaar. Het lag dan ook voor de hand om deze twee samen uitgebreid te testen.

En dat deden we ook. Good old Chamonix, talloze keren in de Ardennen, de Vogezen. Dagtrips, overnighters, lange weekends. De bivakzone in Oud-Heverlee. Omdat de Mutant 28 een slagje kleiner is dan de Nozone 35 moeten we ons systeem experimenteren. Wat altijd een leuke denkoefening is voor de lichtgewicht aficionado. Tarpje hier, tentje daar, gespen zus en zo gebruiken. Klassiek Therm-A-Rest matje, of de oerdegelijke Z-Lite, of de nieuwe ultracompacte generaties. De combinaties waren eindeloos en op iedere trip leer je bij.

De vergelijking met de Nozone lag voor de hand. Zeer gelijkaardig doelpubliek, strak no nonsense design, een enkel volume met een enkel topcompartiment, en eveneens stripbaar: de gordel, het topcompartiment en zelfs het borstriempje kan eraf. Naast de 28 is er ook een Mutant 38 model, dat werkelijk bulkt van de knappe features, maar net te groot is, en te gespecialiseerd is voor de lichtgewicht hiker – maar we hebben ons hard moeten inhouden om niet voor de 38 te kiezen, “Removable 3-fold Bivi Pad” was vooral moeilijk te weerstaan. Zowel de 28 als de 38 bestaat uit een small, medium en large model. Onze large woog 0.81kg voor 0.78kg in medium. Die 800 gram is best wel knap als je ziet hoe stevig en lekker dik het thermoformed rugpaneel wel is.

En net zoals de Nozone kan je de Mutant 28 laten groeien. Het “zwevend” topcompartiment kan verhoogd worden, en ook volledig afgenomen worden indien nodig, en de compressieriempjes aan de zijkant (2 aparte sets aan iedere kant) kunnen extra materiaal meenemen. Jaja, ik weet het, bengelende zaken aan een rugzak zijn niet goed, dat hoort niet, toch niet in een boekje, maar in de realiteit, als je spullen kletsnat zijn, ben je blij dat je even snel iets op de rugzak kan vastmaken, zonder dat je alles heel netjes, maar kletsnat, in de binnenkant moet steken.

Wat zijn de verschillen met de Nozone? Wel allereerst is er het verschil in volume. Daar heeft de Nozone het voordeel. Een paar extra liter voor het kleine model van de Mutant was ook goed geweest. Ook zijn de compressie riemen van de Osprey Mutant 28 net ietsje korter – je kan er nog steeds een twee persoonstent mee vastsjorren, maar de Z-Lite kon er net niet onder. Een detail, maar iets wat we des te meer apprecieerden bij de Nozone. De Osprey Mutant heeft dan wel een intern mini zakje, in het hoofdcompartiment, dat toelaat om enkele kleine delicate spullen zoals je portefeuille apart op te bergen.

Eigenlijk is de Osprey Mutant 28 een 20% kleinere rugzak, met dezelfde functionaliteit, maar een andere bouw – thermoformed vs gelamineerd – voor 50% van de prijs. Een visueel mooie, no nonsense rugzak van een merk dat sinds 1976 bestaat, die je zowel als dagrugzak kan gebruiken dankzij zijn klein volume, als klim of alpinisme rugzak, maar ook voor weekendtrips of huttentochten. Osprey catalogeert hem als een rugzak voor de verticale wereld, en dat is het ook, maar zoals we in het Lichtgewicht hoeft niet duur te zijn stelden, vaak moet je bij de alpiene modellen gaan zien om innovatieve en lichtgewicht rugzakmodellen te vinden, die dan ook nog eens duurzaam zijn, want tijdens het klimmen moet de rugzak tegen een stootje kunnen.

Volledigheidshalve moeten we ook stellen dat Osprey al heel lang op de lichtgewicht wagon gesprongen is, en een aantal specifieke backpacking reeksen heeft zoals de sublieme Exos lijn en de extreme Hornet lijn. Voor de klassieke trekker die zijn eerste niet al te extreme stappen wilt zetten richting lichtgewicht is de Exos lijn absoluut het verkennen waard.

Terug naar onze Mutant 28. Stevig, zeer comfortabel dragend dankzij het thermogevormde EVA paneel, en die kleine vinnetjes op de heup. Ze stellen weinig voor maar dragen veel bij aan het draagcomfort. Ook als je de riem wegneemt blijven die vinnen op het plek en blijven ze extra steun bieden.

Ook hier een fotoshoot om de vele leuke details toe te lichten.

Adviesprijs: 90 EUR
http://www.ospreypacks.com/en/product/vertical_endeavors__snowplay/mutant_28