We sluiten dit winter 2014 puffy overzicht af met de Super Compresser Hooded Jacket van Mountain Hardwear, een authentieke belay jacket met hun eigen ontwikkeld en zeer warme Thermal.Q Elite en ingenieus S-Baffle constructie.
Mountain Hardwear hebben een reputatie van durvers. Zo brachten ze mijn favoriete fleece aller tijden, de Monkey Man, bijna 15 jaren geleden op de markt. Alleen al voor de vele extra knuffels die deze langharige fleece me opleverde zou ik iedereen bij Mountain Hardwear een pint moeten trakteren. Over de jaren heen zijn de fancy neopreen manchetten versleten en is de fleece nog hariger dan voorheen (iedere dier waarmee je ooit in aanraking kwam liet zijn spoor na), maar wat hou ik van dat gekke ding. Recent brachten ze nog hun signature dons jas uit, de Ghost Whisperer, een waanzinnig lichte maar verbazend sterke dons. Hun samenwerking met Ueli Steck, de Zwitserse klimmer die de moeilijkste noordwanden ter wereld oploopt (letterlijk!) in enkele luttele uren, leverde ook enkele unieke items op. Gedurfde niche producten, helemaal niet geschikt voor de grote massa, maar uitstekend werken voor de kenners. Ondertussen maakt Mountain Hardwear deel uit van het bekende Columbia Sportswear, maar blijven ze gelukkig nog steeds koppig hardcore producten maken. Daar kan je alleen maar sympathie voor hebben!
Vorig jaar, toen de Super Compressor werd aangekondigd, trok meteen de claim van 20% warmer dan “the leading synthetic insulation” onze aandacht. Achteraf bleek dat we zelf kunnen spreken van 35% warmer. Bon… dit moet een warme belay worden dan… die willen we wel eens van dichtbij zien.
Het eerste wat ons meteen opviel is: deze jas is groot. En dan bedoelen we GROOT. Enfin, met de glimlach op de lippen stelden we vast dat Mountain Hardwear niet de slenteren-door-de-stad weg opging, maar een échte belay jacket had ontwikkeld. Zeer ruim, zodat je de jas boven alles kunt dragen (lees: boven je ijskoude en kletsnatte regenjas). Ook de mouwen zijn extra ruim, zoals het een belay jacket betaamt, zodat je ook met enkele lagen eronder nog steeds volledige bewegingsvrijheid hebt.
De capuchon is al even ruim zodat een helm er makkelijk onder past. Aantrekken en afstellen is bijzonder simpel: een enkel elastisch aantrekkoordje met twee klemmetjes gaat het gezicht rond. De klemmetjes zitten in de jas zelf verstopt, én – detail die hun savoir-faire verraadt – de losse eindjes van de touwtjes zitten vanbinnen in de jas. Waarom? Omdat je tijdens een storm die dingen niet continue in je gezicht wilt hebben wapperen. Je moet het maar één keer voorhebben om dergelijk detail énorm weten te appreciëren. Het nadeel daarvan? Je moet de hood op voorhand afstellen, en dan de jas dicht ritsen. En met hele dikke wanten zal je wellicht miserie hebben om die verstopte klemmetjes te bedienen. De aantrekkoord in de onderzoom maakt gebruik van een gelijkaardig simpel mechanisme: verstopte klemmetjes (en voor alle duidelijkheid: die zijn echt permanent verstopt tussen twee laagjes stof, je bedient ze dus door de jas heen) en het overschot van het koordje dat binnen de jas weggestopt is – zodat je nergens achter blijft haken. Yip yip, het maakt allemaal uit in de bergen.
De zakken zijn volledig gelined met microfleece, wat wonderen doet voor natte, koude handen. En er is een hele grote borstzak die dient als opbergzak, je stufft de belay jacket in zichzelf en het resultaat is een kussentje ongeveer de grote van twee Nalgene flessen. Helemaal niet piepklein, maar deze jas valt dan ook eerder in de categorie wandelde slaapzak dan iets anders.
Nu we het over Nalgene flessen hebben. Mountain Hardwear! Waar zijn die drop pockets? Zo’n authentieke belay jacket ontwikkelen, maar geen drop pockets aan de binnenkant? Waarom toch! Ah zonde! Yip, de steekzakken zijn groot genoeg, en een Nalgene fles past er schuin krapjes in, maar een drop pocket om je handschoenen in uit te drogen, of een warme Nalgene fles in te droppen net voor het slapen gaan, was zo geschikt geweest op zo’n jas!
De manchetten aan de mouwen zijn ook interessant afgewerkt, de warme vulling van de mouwen komt voorbij de elastiek rond de pols, waardoor het je handen en pols beter bedekt – de elastiek is als het ware dieper naar binnen toe geplaatst. De mouw eindigt dus niet in een elastiek maar in zachte, warme vulling. Erg aangenaam.
De Super Compressor Hooded Jacket is ook de enige uit ons overzichtje dat een dubbele zipper heeft, wat natuurlijk erg goed van pas komt bij het bedienen van een klimgordel. Oh and on that topic: de steekzakken zitten net hoog genoeg zodat een klimgordel of rugzak niet in de weg zit.
Nu, zoals we al zeiden, is hetgeen wat initieel onze aandacht trok, de claim van warmste synthetische vulling. Mountain Hardwear komt hier inderdaad met een aantal interessante zaken naar voor. Let wel, deze eigenschappen zijn uniek voor de Super Compressor, het oudere Compressor model, dus zonder de “super” heeft dit niet, voor zover we konden nagaan.
Eerst en vooral is er hun zogenaamde Thermal.Q Elite. Dit is een synthetische isolatie die ze zelf ontwikkeld hebben, met de bedoeling om dons te imiteren. Nu dergelijke claims hebben we al vaker gehoord, maar wat ze hier specifiek mee bedoelen is dat ze de structuur van dons – dikkere fibers gecombineerd met dunnere – nabootsen. Nu we gaan het even proberen uit te leggen maar kijk vooral ook eventjes naar dit filmpje.
[vimeo 105176118]
Hun Thermal.Q Elite heeft hardere fibers die voor 3D structuur zorgen, en de vulling zijn dikte en sterkte geeft. Daar binnenin komen dunnere fibers, die lucht vasthouden, en zo voor isolatie zorgen, voor warmte.
Kijk dat is één, maar het wordt leuker. Hun zogenaamde 100 gram / m2 vulling is in werkelijkheid een vulling van 60 gram én één van 40 gram. Die worden dan op zo’n manier verwerkt in 20D nylon ripstop stof, dat de naden van de ene kant niet doorlopen naar de andere kant, maar offset staan. Zo voorkom je cold spots waar de warmte door de naden verloren gaat. Ze noemen dit de S-Baffle constructie, en de extra “baffle” ruimte die tussen deze twee lagen in ligt, zou op zijn beurt ook nog eens een extra isolerend vermogen hebben. Je kan stellen dat 60 en 40 gram op die manier warmen is dan 100 gram. Er wordt zelfs geclaimd net zo warm als 130 gram. Wat natuurlijk leuk is want je krijgt meer warmte voor minder gewicht en volume. Talking of which, deze jas weegt ongeveer een pond, 479 gram, wat gezien het gigantische formaat best wel meevalt. Ter vergelijking, de Black Diamond weegt 100 gram meer.
Die stugge fibers zorgen niet alleen voor meer warmte, maar maken de jas ook sterker en duurzamer. De synthetische vulling neemt zijn dikte makkelijker terug aan, en wordt dus minder geplet. En hoe dikker, hoe warmer natuurlijk. De stelling dat dit een warme jas is is heus wel onderbouwd door die rakkers van Mountain Hardwear.
Gezien zijn ruim formaat, en vooral zijn warmte, is dit vooral een overjas, iets wat je zonder nadenken boven al je andere lagen aantrekt wanneer je instant warmte nodig hebt. Zo hebben we de jas dan ook gebruikt in het Mont-Blanc massief. Zodra de rugzak afging, ging de jas aan. En niettegenstaande de gure omstandigheden met harde wind, hebben we met deze jas aan inderdaad nooit écht koud gehad.
Zoals jullie misschien al gelezen hebben, besloten we midden in de nacht om net voor het hardst van de storm te evacueren. Na uren klimmen en stappen door de duisternis kwamen we aan in het verlaten treinstation van Montenvers, op 1900m hoogte. We wisten dat we vanaf nu veilig waren, maar veilig betekent daarom niet warm :-). Kwaadtongen beweren dat ik op deze foto uitbeeld hoe koud het was die nacht, of beter wat er van de nacht overbleef. Hoe dan ook, bijzonder blij met de warme, lange en ruime Super Compressor Hooded Jacket die de slaapzak de broodnodige boost gaf in dit tochtgat van jewelste.
De Mountain Hardwear Super Compressor Hooded Jacket is een pur sang belay jacket zoals die maar zelden meer gemaakt worden. Een overjas die warmte voorop stelt, dankzij hun eigen ontwikkelde synthetische vulling en ingenieuze S-Baffle constructie. Enkel drop pockets ontbreken op dit hardcore model met discrete details die de ervaren wintergebruiken zal appreciëren. En wil je toch graag deze jas om in de straten te paraderen, dan bestel je best een maatje kleiner, want dit is een échte belay jacket.
www.mountainhardwear.eu
260 EUR
Geef een reactie