Een andere nieuwigheid voor winter 2014 is het gebruik van Down Blend: de bekende PrimaLoft synthetische fibers gemengd met dons. Black Diamond gebruikt deze nieuwe techniek in zijn Cold Forge Hoody, wat gecombineerd met hun klimmen pedigree, een bombproof puffy oplevert.

We kennen allemaal PrimaLoft wel, wellicht de meest gebruikte synthetische vullingen ter wereld, met ronkende namen als One, Sport en Eco. Namen die tussen haakjes ondertussen hernoemd zijn naar ongeveer Gold, Silver en Black. Wel datzelfde Primaloft komt dit jaar met PrimaLoft Gold Insultation Down Blend op de markt. Een mondvol om te duiden dat het hier om een dons – synthetische hybride gaat. En dan bedoelen we niet stukjes dons op één plek, en synthetisch op een andere, maar wel degelijk een mix waar de waterafstotende dons verstrengeld is met de synthetische fibers. Op die manier verkrijgen ze het beste uit beide werelden: warmte van dons en vochtresistentie van synthetisch.

Gold Blend heeft 70% dons en 30% synthetisch. Wat het equivalent moet geven van 750 fill dons. Silver is 60% dons, oftewel 650 fill dons. En Black heeft 50% – 50% dons – synthetisch. Het resultaat is een jas die aanvoelt als een echte donsjas, met mooie dikke baffles en al. De baffles zijn vrij stevig, wat eigenlijk best wel een veilig gevoel geeft, maar de packability van de jas een beetje in de weg staat. Geen stuff de jas in je eigen borstzak systeempje hier dus. Maar wel een materiaal – en een specifiek model – dat ongelooflijk bombproof aanvoelt.

De nadruk van het materiaal ligt op warm blijven, ook wanneer het nat is. Zoals mooi aangegeven op één van de grote droppockets: 36.3 clo (een maat voor isolatie, hoe hoger hoe beter, oftewel 1.24 clo/oz, zodat je het makkelijker kan vergelijken met andere jassen) droog en nagenoeg dezelfde warmte 34.8 clo nat. Met andere woorden: zelf al is de jas zeiknat, het zal nooit levensbedreigend worden. Het woordje “active use” moeten we hier toch even toelichten: het betreft hier geen actieve laag waarin je hard wil gaan zweten, maar eerder een zeer stevige, warme outdoor puffy, die je aantrekt wanneer je het kouder krijgt bij verminderde activiteit. Actief wilt hier wellicht “outdoor” zeggen.

Er zijn een paar merken die op de PrimaLoft Down Blend kar gesprongen zijn; we bekijken hier de Black Diamond Cold Forge Hoody. Black Diamond, die je misschien wel kent van hun uitstekende karabiners en andere hardware uit de klimwereld, is sinds een tweetal jaar ook begonnen met kleding te maken. Outdoor speciaalzaak De Berghut in Hamme had de allereerste collectie in België, en dit jaar opnieuw is onder meer deze jas daar te vinden. Dit “nieuwe” kledingmerk slaagt erin ongelooflijk goeie stukken neer te zetten.

Met 575 gram is deze jas geen lichtgewicht, maar jongens toch, voelt die stevig aan. Bombproof zeggen de Amerikanen. Deze jas verduidelijkt meteen wat bombproof is. De buitenste shell is 30d Pertex Microlight met DWR, de lining is het dunnere 20d Pertex Quantum, tussenin steekt de spikspinternieuwe Gold Insulation Down Blend – de hoogte kwaliteit dus. Pertex, slim nylon zeg maar, is één van mijn favoriete materialen, omdat het gewoon beter werkt dat je iedere keer verwacht, het voert vocht snel af en droogt snel. Combineer dit met deze waterresistente dons / synthetische combo, en je hebt iets dat tegen véél kan.

Waar we zeer blij over zijn is dat Black Diamond niet voor superlichtgewicht is gegaan (hoewel ze dit met broertje Hot Forge Hoody wel gedaan hebben: 100+ gram lichter, half zo dikke – shiny – Quantum buitenstof, zelfde isolatie maar korter model en 50 EUR extra). Zo heb je een groot stuk microfleece zitten rond de kraag, wat het warmte en comfortgevoel ongelooflijk ten goeie komt. We vinden geen binnen- of borstzakken terug, wel twee grote, lined steekzakken, én vooral: twee gigantische drop pockets aan de binnenkant van de jas. Yes! Aan dergelijke noodzakelijke details herken je hun herkomst van de koude alpine wereld. In die oh zo belangrijke zakken kan je makkelijk een warme waterfles kwijt (om je op te warmen) of een paar overwanten (om uit te drogen). Verder is de hood heel stevig ontworpen met veel vulling, heeft de rits een heel stevige windflap, opnieuw met microfleece en zijn de manchetten afgewerkt met een zachte stretchy stof zodat de mouwen mooi aansluiten. Allemaal details die extra wegen, maar je oh zo blij om bent zodra je half bevroren in de bergen bezig bent.

De jas voelt warm en stevig aan. De baffles zijn dik, stug zelf. Stugger dan een gewone donsjas, maar ergens heb je daarvoor ook wel weer dat extra bombproof gevoel. Compressie is minder, maar net zoals het extra gewicht, neem je dat er graag bij, wanneer de omstandigheden verslechten. Deze jas werd vooral in Chamonix als derde laag gedragen, wanneer we inactief waren. Tijdens een laat ontbijt bijvoorbeeld, waar we hopen sneeuw moesten smelten om wat thee te zetten, wat verschrikkelijk traag gaat, en je heel snel afkoelt, nietwaar BG? Of beter nog: tijdens een noodgedwongen open lucht bivak in de bergen, nietwaar Q? De extra dikke hood was toen zeer welkom, zoals je kan zien.

Tijdens de paar koude dagen dat België tot nu toe al gekend heeft, komt de jas goed van pas. De zijdedunne Pertex Quantum aan de binnenkant zorgt voor een zeer aangenaam voel, zelf op blote huid. Het typische onaangename gevoel van koud nylon is er niet, of is in ieder geval ogenblikkelijk weg.

Dankzij de mix dons / synthetisch en de waterafstotende behandeling die de dons kreeg zou de jas, en belangrijker, de isolatie, 4x zo snel drogen. Dat hebben we tijdens een hangmat experiment mogen ondervinden tijdens een bivak in een niet nader genoemd moerassig gebied. We waren enkele nieuwe componenten aan het testen, en de zogenaamde dripguard, die moet voorkomen dat water langs de scheerlijn naar binnen stroomt, voldeed niet voor de omstandigheden. Resultaat: de onderkant van de hangmat nat en de quilt nat. Regen… wind… 1°C. De rest van de nacht onder een boom gezeten, op een zielig opblaasbaar kussentje… en vooral met de Cold Forge Hoody die nog steeds warm was!

Het is moeilijk te pinpointen wat deze jas nu zo goed doet voelen. Je voelt je er veilig in. Is het de PrimaLoft Gold Down Blend? Is het de constructie en de vele functionele details van Black Diamond? Eén ding weten we zeker: dit is een zeer indrukwekkende winter jas. Dat Black Diamond nog maar pas actief is op de kledingmarkt is haast niet te geloven. Dit is je jas als bescherming tegen de koude in vochtige omstandigheden je grootste zorg is. Aanrader voor wintertrekking.

eu.blackdiamondequipment.com
300 EUR