Groot nieuws natuurlijk wanneer het Canadese merk Arc’teryx voor het eerst een wintercollectie met dons uitbrengt. Arc’teryx dat voordien vooral werkte met hun eigen synthetische CoreLoft waagt zich aan dons… en doet dit natuurlijk met hun kenmerkende obsessieve precisie.

Er valt best wel veel te vertellen over hun kijk op dons. Waar beginnen we? Misschien gewoon bij de pasvorm? Jongens… onze testers waren hier unaniem lyrisch over: “Je weet direct wanneer je een Arc’teryx aanhebt!” en van die kreetjes. Fanboys? Wellicht wel ja, maar het viel toch op dat iedereen laaiend enthousiast was.

Gezien dons de beste warmte-gewicht ratio heeft willen ze het maximum uit de jas halen. Dus een minimalistisch ontwerp, met lichtgewicht materialen, 850 fill dons en zeer comprimeerbaar. Nauw aansluitend zodat warmte dicht tegen het lichaam gehouden wordt. Samen goed voor een luttele 275 gram. Denk nu vooral niet dat dit een pluimgewicht (ha!) jasje is – ja er zijn enkel twee steekzakken, verder niets – maar de zogenaamde StormHood is lekker vol gevuld en heeft een perfecte pasvorm, met een zachte elastiek rond het gezicht à la Atom, en een extra stretchy touwtje in de nek om het geheel te finetunen. De rits parkeert keurig in aangenaam, stug voelend flapje. Voor de rest: weinig features. Minimalistisch zoals we al eerder zeiden. Dat, en een lichtgewicht 20x10D ripstop nylon buitenstof van 34gr/m2 met DWR, dat zelf stevig genoeg is voor dagelijks gebruikt, zorgt ervoor dat de 275 gram van deze jas vooral gaat naar de dons. Minimalistisch design zodat ze er maximum performance uit kunnen halen… yip we snappen het: ze hebben zoveel mogelijk weggelaten om de warmte-gewicht ratio optimaal te benutten, ze hebben de snit nauw gehouden, lichte stof gebruikt en hoge fill dons en als uitzondering op de regel het geheel gecombineerd met een zeer comfortabele warme capuchon. Het resultaat een warme donsjas die voller aanvoelt dan zijn gewicht doet vermoeden maar nog steeds zeer compact kan opgeborgen worden.

Oh, en dat compact opbergen verdient een extra vermelding. Arc’teryx kwam met een heel eenvoudig maar ingenieus systeem met de Cerium LT, dat ons deed glimlachen, in één van de steekzakken is een piepklein binnenstebuiten gekeerd opbergzakje met een lusje vastgemaakt. Zo kan je het opbergzakje wat uit de jas trekken en het dan over de jas heen sluiten. En via de glijdende knoop kan je eventueel het zakje ook losmaken van de jas. Eenvoudiger kan niet maar oh zo slim bedacht!

Nu het fijne ontwerp en de precieze uitvoering is niet het enige waarmee Arc’teryx zich wilt profileren. Als ze een donsjas op de markt brengen, dan denken ze daar lang en hard over na. En zo zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze géén water resistente dons willen. Géén. Terwijl geïmpregneerd dons, en de verschillende technieken die de verschillende merken gebruiken, zo’n beetje de hype van de voorbije jaren is. Waarom niet? Arc’teryx zou zich zorgen maken over de duurzaamheid van dergelijke behandeling. En of zo’n behandeling de dons zelf op langere termijn zou kunnen schaden, en dus mogelijk minder warm maken. Vandaag is het eigenlijk onmogelijk te voorspellen hoe die producten gaan performen over enkele jaren… lab tests kunnen dit niet direct simuleren, en dus stapt Arc’teryx niet mee in het geïmpregneerd dons verhaal. Koele kikkers die Canadezen.

Maar wat ze wel doen is Down Composite Mapping! Je kan zeggen dat dit zo’n beetje hun antwoord is op magische dons toestanden. Hoewel ze resultaten bereiken via een totaal andere weg. Down Composite Mapping plaats hun typische Coreloft synthetische isolatie, dat warm blijft wanneer het nat is, langs de schouders, de manchetten, onderarmen en voor de mond. De gebieden die het meest in aanraking komen met vocht. De rest van de jas krijgt 850 fill dons voor de torso en de mouwen.

De keuze voor 80gr/m2 CoreLoft in die strategische plekken is als volgt: neerslag valt op de schouders, dus daar willen ze extra synthetische stukken. De schouders en de manchetten zien het felst af, dus daar ook inzetstukken. En de flap aan de kin en de mond, krijgt je vochtige uitgeademde lucht te verduren, dus daar kan je maar ook beter CoreLoft steken.

Nu steekt er geen CoreLoft in de capuchon, terwijl daar nu best wel wat neerslag kan vallen, nietwaar? Maar dit is bewust gedaan… dit is het LT model… voor Lightweight, en gezien het ontwerpprincipe was om zoveel mogelijk warmte in een zo licht mogelijk pakket te stoppen, hebben ze voor het warmere en lichtere dons gekozen in de capuchon. Andere, zwaardere modellen hebben dan wel CoreLoft in de capuchon maar die modellen zijn dan moeilijker te comprimeren. Arc’teryx positioneert de jas voornamelijk als een tussenlaag in koude maar droge condities. Nu kunnen wij alvast stellen dat we de jas zelf voornamelijk gebruikt hebben als buitenlaag in de bergen, en we buiten wat lichte sneeuwval, altijd veel chance hebben gehad met het weer. Maar een extra regenjas kan altijd boven makkelijk boven deze donsjas gedragen worden.

Ik herinner me een testdag in het hooggebergte waar proefkonijn Q deze jas van de hele dag… en nacht niet uitgedaan heeft. Klimgordel aan, rugzak erboven en maar afzien. Het was “frisjes” en koukleum Q kregen we met geen stokken uit de Arc’teryx Cerium LT… daarna hebben we het geprobeerd met ijsbijlen maar we hadden schrik dat we de tent gingen beschadigen. Ondertussen was Q binnenin al bezig sneeuw te smelten voor ons Trek’n Eat droogvoer dus mocht hij de jas aanhouden… om daarna doodleuk nog even de [url=http://www.hiking.be/?493]Black Diamond[/url] erboven aan te trekken. Was die jongen even gesteld!

En later op de nacht toen de vroeger dan aangekondigde superstorm begon binnen te rollen, en we na veel wikken en wegen toch maar besloten om midden in de nacht te voet te evacueren naar veiliger oorden, kwamen de puffies écht goed van pas: Een koude maar veilige bivak onder de blote hemel op 1900m, boven de Mer de Glace en onder de dreigende Drus. Of zoals we zelf zeggen: [url=http://kellycordes.com/2009/11/02/the-fun-scale/]Type II fun[/url]. For the record: overige lab-rat BG vond het allemaal geweldig. Kan iemand deze jongen een Discovery survival show aanbieden? Voor de overige testers: een Valium graag.

Nog snel even dit tussendoor, want zeker het vermelden waard. Arc’teryx heeft nu ook voor het eerst in jaren hun populaire Atom serie met hun CoreLoft aangepast. De stevigere Atom SV (SV = Severe Weather) is er niet meer, deze had 100gr CoreLoft. Daarvoor in de plaats komt de Atom AR (AR = All-Round) met een vulling van 120gr CoreLoft. Warmer dus. De grootste veranderingen bij de Atom LT (LT = Lightweight), het iconische model met 60gr CoreLoft en de typische Polartec Power Stretch zijkanten, zijn de binnen- en buitenstof die nog fijner zijn geworden: nylon ripstop met mechanische stretch van 46gr/m2 en 20D. Daardoor voelt de Atom-buitenstof bijna als een parachutestof.

We begrijpen de Arc’teryx Cerium LT helemaal. Een zo licht mogelijke en zo warm mogelijke donsjas. Daarom moeten alle features sneuvelen, maar we krijgen een uitstekende pasvorm, met een complex patroon voor perfecte bewegingsvrijheid in de plaats. En veel warmte. En veel comfort, ook rond het hoofd. Het geheel past in een piepklein zakje. Is het de beste puffy voor in de winter? Arc’teryx stelt dat het een tussenlaag is. De jas ontbreekt inderdaad features die een bombproof puff moet hebben. Maar gebruik je die als tussenlaag… dan is de jas spot on. Of ben je een ultralighter, en weeg je features minutieus af, dan is de Cerium LT iets voor je. Of ken je dat gevoel: welke warme jas voor de zomertrekking in de bergen waar de temperaturen toch kunnen omslaan en vorst en zelf sneeuw je toch nog kunnen verrassen? Een compacte maar zeer warme jas als de Cerium LT zou wel eens ideaal kunnen zijn voor dergelijke omstandigheden. Oh and last but not least: méér dan knap genoeg om gewoonweg dagelijks te gebruiken. There’s a new sheriff in town!

Recht van antwoord – Koukleum Q vindt dat hij ten onrechte als een koukleum afgeschilderd wordt: “’t Was eerder zo dat ik op den duur zelf niet meer door had dat ik die jas aan had omdat hij zo lekker draagt.” Dus voor alle duidelijkheid: Koukleum Q houdt wel degelijk van de kou, hij is er zelf zot van, alleen heeft hij het graag warm als hij in de kou speelt. En ja, we kregen hem met geen stokken uit deze puff.

arcteryx.com
350 EUR