Wanneer we het hebben over warmte in het bekende 3 lagen systeem dan denken we spontaan aan fleece. Fleece is de klassieke middenlaag die zorgt dat ons lichaam isoleert. Maar er bestaat een meer veelzijdig alternatief: de synthetic high-loft jacket. Oftwel de dikke-synthetische-donzige-vulling -jas, maar zullen we het maar op de synthetic high-loft jacket houden?

Beter alternatief voor fleece

Synthetic high-loft jackets hebben als bekendste voordeel tegenover donsjassen dat ze warm blijven zelf al zijn ze nat, en ze ook snel terug drogen. Nat van de regen of de sneeuw, of gewoon nat van het zweet omwille van een zware inspanning in koud klimaat. Met een synthetic high-loft jacket kan je ertegen, en kan de jas ertegen… je trekt de jas boven je natte, dampende kleren aan zodat jij snel opwarmt, en die dampende kleren kunnen opdrogen, zonder dat de jas zijn isolerend vermogen verliest. Synthetic high-loft jackets zijn nagenoeg ook op ieder gebied beter dan de klassieke fleece. Ze zijn warmer, lichter, waterbestendiger, winddichter en beter samendrukbaar. Enkel op gebied van ademendvermogen is de fleece hier de meerdere.

Het is dus vrij verbazend dat er al bij al nog maar weinig bekend is rond high-loft synthetc jackets. Net geen 10 jaar geleden waren er slechts enkele modellen op de markt. Vandaag zijn dat er een pak meer. Wij testten dan ook enkele representatieve produkten voor de Belgische markt. En over België gesproken: ieder kledingssysteem heeft zijn voor en nadelen, en werkt typisch optimaal voor een bepaald soort activiteit in een bepaald soort klimaat. Het koude, vochtige, winderige Belgische klimaat, nog het best vergelijkbaar met de UK, is de ideale omgeving voor een synthetic high-loft jackets. Een reden temeer voor ons Belgische buitensporters om deze technologie beter te leren kennen.

Belay Jacket

Sommige fabriekanten noemen deze jassen “belay jackets”. Deze jassen werden oorsprongelijk ontwikkeld voor alpiene klimmers. Tijdens het klimmen heb je een periode waar je actief klimt, en dus veel inspanning levert, afgewisseld met periodes waar je voor een lange tijd onbewegelijk staat op een nauwe richel terwijl je de andere klimmer zekert via touw. Belay is engels voor zekeren. Dus als je daar dampend van het zweet staat op je richeltje in de ijzige wind kan je wel even een warme laag gebruiken. Bij voorkeur iets dat je gewoon over alles heen aantrekt – je steekt per slot van rekening in je klimgordel, hangend aan één of ander obscuur ankerpunt terwijl je de andere klimmer beveiligd. Dus veel tijd en plaats om nu maar eventjes van garderobe te wisselen heb je niet. Je trekt je belay jacket boven alles aan en je zekert verder. Je belay jacket zal je warm houden, en je vochtige lagen zullen doorheen de belay jacket drogen, zonder het isolerend vermogen aan te tasten. Vandaar dus dat een synthetic high-loft jacket ook wel belay jacket wordt genoemd en je in de naamgeving van de verschillende modellen wel eens een referentie herkent naar snelle alpiene beklimmingen.

Algemene eigenschappen

Synthetic high-loft jackets komen meestal in een drietal modellen: vest zonder mouwen, jas zonder kap en jas met kap. Als we in de spirit blijven van de originele belay jacket dan is een model met kap het meest praktisch, maar dankzij de goeie eigenschappen van synthetic high-loft vinden andere modellen ook hun plek. Een vest zonder mouwen zal lichter zijn, en is zinvol wanneer je iets zoekt om je kern warm te houden, bijvoorbeeld in de tent of tijdens een pauze. En een jas zonder kap komt het dichtst in de buurt van een klassieke fleece en kan bijvoorbeeld ook prima gebruikt worden om ook een slaapzak op te waarderen. Meestal merk je ook dat bij de fabrikanten het model met kap het extreme model is, met hier en daar een extra technologisch hoogstandje verwerkt, voor de die-hard-in-sneeuwstorm-actieve-buitensporters.

Typisch wordt de polyester of nylon buitenstof (de zogenaamde shell) behandeld met Durable Water Repellent (DWR), een waterafstotend produkt. Zo’n shell is uitstekend winddicht (het is in feite een windshirt – meer daarover in een toekomstig artikel) en biedt bescherming tegen lichte regen. Het ademend vermogen is zoals gezegd lager dan bij een klassieke fleece maar veel hoger dan bij een 100% waterdichte ademende regenjas met membraam.

Een specifieke populaire buitenstof hier is Pertex Quantum. Pertex Quantum is een extreem lichte stof, waterbestendig en sterk ademend. Het wordt ondermeer gebruikt in slaapzakken maar ook in lichtgewicht jassen en windshirts. Die jassen zijn samengedrukt, vaak minder dan een appel groot. Het nadeel aan Pertex Quantum is dat het uiteraard wat fragieler is.

De Synthetic high-loft jacket is een veelzijdige jas, met veel mogelijkheden. Omdat de fabrikanten gedurende de voorbije jaren continue hun gamma hebben uitgebreid en verbeterd kan je een jas vinden die perfect past bij jouw behoeftes. Zo focust de ene fabriekant of model zich op absolute warmte, waar een ander zich focust op praktische eigenschappen of ook nog op lichtgewicht.

Synthetic High-Loft isolatie

Vandaag gebruiken nagenoeg alle synthetic high-loft jackets ofwel de vulling Primaloft ofwel een eigen ontwikkeld merkgebonden produkt. Zo gebruikt Mammut exclusief de MTI synthetische vulling van Ajungilak.

Het principe van high-loft komt meestal neer op het gebruiken van synthetische microfibers in verschillende diameters. De microscopische diktes en hoe de fibers verwerkt en verweven worden, bepalen de eigenschappen zoals warmte, structuur en samendrukbaarheid.

MTI, Micro Thermal Insulation van Mammut, en gebaseerd op Ajungilak’s ervaring in slaapzakken bestaat dan ook in verschillende diktes voor verschillende toepassingen. Hun top of the line jas gebruikt dan ook MTI 10, met holle vezels, waar de andere modellen het lichtere MTI 8 gebruiken met ultradunne vezels.

In het verleden werd ook Polarguard, bekend van de slaapzakken, en ThermoLite gebruikt, maar deze vullingen worden minder en minder gebruikt.

Een vijfde, minder bekende vulling, van een nagenoeg niet te verkrijgen merk in Europa, is Exceloft, van het Japanse Montbell. Deze merkgebonden vulling gebruikt ook polyester fibers van verschillende diameters.

Primaloft, in de jaren 80 ontwikkeld voor het Amerikaanse leger als alternatief voor dons, bestaat vandaag uit Primaloft One (ex-PL1), Primaloft Eco en Primaloft Sport (ex-PL2). Primaloft One is de voornaamste isolatie van Primaloft. Het maakt gebruik van een gepatenteerde ultradunne microvezelmix dat volgens de fabrikant even sterk isoleerd nat als droog.

Primaloft Sport is iets minder efficient dan Primaloft One en zou ook zo’n 10% warmte verliezen wanneer het nat is. Waarom zou je dan deze versie nemen of eender welke minder warme synthetische vulling, hoor ik je al denken? Omdat je niet altijd enorme warmte wenst. Je wilt misschien een high-loft synthetic gebruiken als middenlaag, om bijvoorbeeld een fleece te vervangen en dan ben je beter af met een lichtere versie, voor actief gebruik. Het allerwarmste is daarom niet altijd de beste oplossing voor jouw gebruik.

Volledigheidshalve nog dit. Polarguard zou iets sterker zijn, volgens de fabrikant dan toch, maar ook zwaarder en minder warm voor hetzelfde gewicht als Primaloft. Maar Polarguard zou omwille van zijn gewicht ook natter worden, in de zin dat het meer vocht vasthoudt. Thermolite van Dupont is eenvoudiger te produceren, en minder duur. Nat verliest het wel 25% van zijn warmte.

Moving forward

Synthetic high loft jackets zijn een minder bekend ,veelzijdiger alternatief voor de klassieke fleece. Ze bieden ongelooflijke warmte voor weinig gewicht, en werken uitstekend in het vochtige, koude klimaat van onze winters. Nu we de theorie achter de rug hebben bekijken we in de volgende artikels een aantal representatieve synthetic high-loft jassen in detail die beschikbaar zijn op de Belgische markt.