Ten geleide:

Tester van dienst was het gewoon om op solo tochten een tent van 2,5 kg mee te sleuren en één van 3 kg bij duo tochten.  En zolang die tenten nog goed bruikbaar waren keek hij slechts in folders verlangend naar ultralight tenten die altijd boven zijn budget lagen.

Ten velde:

Bon, toen deze tester een weekend ging klimmen in de lente van 2015 kreeg hij van de klimpartner een fijn bericht: We gingen de nieuwe lichtgewicht 2 persoonstent Nemo Hornet 2p testen. Misschien niet zo nieuw-nieuw, maar wel sinds kort beschikbaar in België. Belangrijkste om te melden hier is dat deze tent letterlijk ultralight is: 970 gram. Voor twee personen jawel. Dit gewicht wordt mogelijk gemaakt door de ultra fijne 7 denier nylon stof voor binnen en buitenzeil, en een 20 denier stof als grondzeil (Ter informatie: tentstof kan met huidige techniek niet dunner geweven worden dan 7denier). Stokken zijn uit DAC Featherlite® NFL aluminum en behoren tot de lichtste in zijn soort. Wanneer deze stokken apart in de rugzak worden opgeborgen, kan de tentzak met een sluiting halfweg het zakje gecomprimeerd worden tot het volume van een drinkbus.

Door dit kleine pakvolume en het lage gewicht namen we de tent zelfs mee in de klimzak naar boven.

Om ons testgerief voldoende te beschermen kozen we het vertrouwde grasveld van de chaveehut in Maillen als kampplaats. Het lukte ons om de tent in het donker op te zetten met behulp van een koplamp. De binnentent moest eerst opgezet worden met één Y-vormige pole, daarna de buitentent erover. Met de rugzak aan ieders voortent hadden we voldoende plaats om comfortabel te slapen 216X128/108. Rechtop zitten was oké met 102 cm hoogte. Het lukte zonder veel problemen om een lek in het slaapmatje te herstellen. Andere manoevers werden niet getest. Maar wat het voornaamste was: ’s ochtends geen druppel condens op het zeil! Bij mijn andere tenten die ik op deze weide gebruikte was het wel anders.

Bij een latere tocht in de herfst van 2015 kreeg ik de mededeling dat ik de  eenpersoonstent Blaze 1P mocht uitproberen. En na mijn positieve ervaring zei ik zeker geen nee! Ik kreeg bij aanvang van de tocht een “zakje van 800 gram” dat moeiteloos in de rugzak verdween. Op de bivakplaats hadden we niet het gemak van de vorige keer en moest ik de tent zien recht te krijgen op de houten constructie van een paalkampeerplaats. Met enige vindingrijkheid waar geen twee rechterhanden aan te pas moesten komen stond de tent stevig zonder spanlijnen.

De Nemo Blaze 1p is van dezelfde stof vervaardigd als de Hornet maar heeft een andere constructie. Eén lange aluminium stok kruist de tent diagonaal en een korte dwarse overspant de tent in de breedte. Dit maakt dat de tent ruim aanvoelt voor één persoon (213x76cm en 101 cm hoog). De rugzak kon weer in de voortent waarbij de deur zowel van boven als van onder kon opengemaakt worden. Binnen in de tent vond ik weinig extra’s. Er was één zakje waar in deze test een buff, zakmes en portefeuille in verdwenen. De koplamp moffelde ik weg in de nok van de tent in een doorschijnend spannend zakje waardoor de tent mooi verlicht werd. Er was ondanks de niet-zo-perfecte-opstelling voldoende plaats. Het binnenzeil stond mooi. Voor een eenpersoonstent is dit echt super. Als onrustige slaper kon ik gemakkelijk draaien en keren zonder heel de tijd tegen de zijkant te liggen. Ook de volgende ochtend geen druppel condens. Geen miserie met afdrogen of later op de dag nog eens uithalen, gewoon in een snel tempo ingepakt om weer den bos in te kunnen trekken.

Na deze kennismaking kocht ik de Blaze 2P aan. Met een totaalgewicht van 982g was deze ideaal om lichtgewicht te gaan stappen. In een weekend waar het non-stop regende werd deze tent een eerste keer meegenomen op een tweedaagse. Omdat het packvolume dusdanig klein is moest zelfs een kleinere rugzak worden aangeschaft wegens een overschot aan plaats in de oude. Het plan was om de tent te onderwerpen aan een stevige regentest, maar we hebben vals gespeeld… De stappartner had zijn slaapmat vergeten waardoor we ons onder een afdak voor dieren stalden waar een natuurlijke slaapmat van 20 cm zachte schors lag. Hierdoor konden we de tent niet 100% opstellen zoals het hoort en hadden we van slagregen ‘s nachts een klamme binnentent aan het voeteinde in de ochtend wegens het slecht opspannen. Maar we sliepen beide ruim genoeg (216×127) en onze rugzakken die in elk zijn voortent (1,2m2) lagen waren droog.

Prijs Nemo Blaze 2P: € 449,5

Minpunten: Omdat de stof zodanig dun is waren we enorm voorzichtig bij het uitzoeken van bivakplaatsen. Een extra footprint bestaat voor beide versies. Correcte opstelling nodig om contact tussen beide zeilen te vermijden. Zeer fijne ritsen.

Pluspunten: licht, geen condens, plaats voor rugzak in de voortent, zowel Blaze 1P als 2P zijn comfortabel om in recht te zitten (tester = 1,85m), stevige piketten in 3punt ster vorm. Tent zak kan voor de helft compacter worden gemaakt als de stokken eruit zijn.

Daan

http://www.nemoequipment.com/shop/tents/