Triple Aught Design, oftewel TAD is vooral bekend in zeer selecte kringen, de kans is vrij groot dat de rest van de wereld er nog nooit van gehoord heeft. Het is een waanzinnig perfectionistisch merk dat enkel met de allerbeste materialen en technieken werkt. Het resultaat is ongeziene uitrusting, pure kunst, maar met een zeer stevig prijskaartje.

Zelf ken ik Triple Aught Design sinds enkele jaren. Hun pronkstuk, de Ranger Hoodie uit zware Polartec Wind Pro fleece wordt al 10 jaar lang geperfectioneerd. Via een Amerikaanse vriend die op bezoek kwam heb ik er één kunnen bestellen. Het is de TAD Ranger Hoodie de me terug fleece doen dragen heeft. Meer nog: ik kan zonder meer stellen dat, buiten de zomermaanden, ik deze fleece dagelijks aandoe hier in het Hiking.be hoofdkwartier.

Als ik me niet vergis is TAD begonnen in 1997 met het ontwikkelen van een stevige functionele broek met een uitmuntend design. In het begin waren het vooral leden van de Special Forces die de TAD producten kochten. Geleidelijk aan spreidde het nieuws zich binnen militaire cirkels en begonnen meer en meer soldaten van over heel de wereld hun standaard uitrusting te vervangen door TAD producten. Ondertussen heeft TAD een hele schare avonturiers die bij het merk zweren.

Er zijn merken die bekend zijn dat ze goed zijn. Heel goed zijn zelf. Met een perfecte snit. Met een uitstekende functionaliteit. En met een duur prijskaartje. En dan heb je daarboven Triple Aught Design. De aandacht die ze hebben voor details is waanzinnig, de tijd die ze stoppen in een ontwikkeling en doorontwikkeling van een product is ongezien. De pasvorm is het beste dat ik al ooit gedragen heb voor iemand met een normale sportieve bouw. Hoe de kap bijvoorbeeld van die Ranger Hoodie gesneden is, en hoe die mooi naar beneden vouwt als je hem niet aanhebt. En hoe de zakken aan de binnenkant zijn afgewerkt. Op de Ranger Hoodie kan ik eerlijk gezegd geen enkele verbetering suggereren. Eigenlijk doet Triple Aught Design wat we zelf zouden willen doen, hadden we hier ons eigen outdoormerk: koppig het allerbeste maken en er onze tijd voor nemen. En lekker veel, wat zeg ik, belachelijk veel, tijd stoppen in de details, de snit en het materiaal.

Stealth Hoodie LT

Begin november 2012. We vallen een beetje uit de lucht wanneer Triple Aught Design ons vraagt of we hun spiksplinternieuwe Stealth Hoodie LT willen testen. Een nagenoeg exacte copy van hun Ranger Hoodie maar dan als een volledige getaped 3-layer softshell, zonder lining zoals we het graag hebben en vooral uit het zeldzame Zwitserse Schoeller c_change materiaal!

Je zal al even mogen zoeken om een andere softshell in c_change te kunnen vinden. Dit membraan past zich aan aan de omgeving: bij koude temperaturen sluit de structuur zich, bij warme temperaturen of bij hevige inspanning gaat die open, om het ademend vermogen op te drijven. De Zwitsers hebben zich geïnspireerd op een dennenappel die zich open en sluit naargelang de temperaturen.

Daarbovenop komt een 3XDRY behandeling, zowel buiten als binnen, die waterafstotend werkt maar ook vuil en vlekken afstoot. En ook nog eens een zogenaamde coldblack behandeling, die het mogelijk maakt de stof UV stralen te laten weerkaatsen om de jas frisser te houden in de zon. Een neveneffect hiervan is dat de jas met de jaren niet verkleurd.

Het resultaat is een soort van hybride zeer robuuste jas, die volledig winddicht is maar ook nog eens volledig waterdicht. Dus niet enkel waterafstotend maar wel degelijk volledig waterdicht: waterproof. En om het helemaal comfortabel te maken stretcht en ademend deze softshell nog eens goed ook.

Even proberen om de specs van deze jas op te sommen. Waar starten we? De naden zijn verlijmd. Van de elleboog tot de pols vind je een extra gelast inzetstuk. Het stuk onder de armen loopt als één geheel van de heup via de oksels naar de polsen. Daarin zitten overigens ventilatie ritsen – wat de fleece Ranger Hoodie niet heeft. Wat de Stealth Hoodie dan weer niet heeft en de Ranger Hoodie wel zijn thumbloops, hier vinden we velcro in de plaats. De ritsen zijn Italiaanse riri zippers en zijn waterafstotend. Iedere rits is afgewerkt met een touwtje en een zogenaamde zipper garage. De voorste rits is uiteraard een dubbele, zodat je die ook onderaan kan open zetten.

We gaan het lijstje verder af. Aan de binnenkant van de kap vind je een flap die toelaat de kap op te rollen en vast te zetten. De subliem gesneden kap kan aangespannen worden via netjes weggewerkte cord-locks, die je overigens ook in de zoom onderaan terugvindt.

En dan komen we aan de zakken. Jongens, daar kennen ze iets van bij Triple Aught Design. Uiteraard zijn alle zakken met ritsen, touwtjes en van die garages afgewerkt. Je hebt twee hoog geplaatste borstzakken, zodat een rugzakgordel niet stoort. Daarbinnen steekt een D-ring. De bedoeling is dat je zo je spullen in je zak kunt vastmaken met een touwtje, zodat je niets kan verliezen. Dummyproof zeg maar. Naast de D-ring vind je ook nog een rubberen media-port zodat je oortjes netjes door de jas heen naar de kap kunt leiden. Op de bovenarmen steken nog eens twee zakken, opnieuw met D-rings en media ports. En op de linker onderarm vind je ook nog eens een heel praktisch zakje om kleine spullen in weg te bergen – bij ons gingen sleutels, Zwitsers mes, aansteker en kompas systematisch in dit zakje. En dan hebben we een reuze zak van 40 op 30 cm op de rug onderaan, een zogenaamde Hunters Pocket met een grote 30cm rits aan beide kanten, zodat je met beide handen in die zak kunt terwijl je de jas nog aan hebt. Deze zak is zo groot dat je een kleine dagrugzak eigenlijk thuis kunt laten. Ook een perfecte plek om een kaart in op te bergen. Belangrijk detail: alle zakken zijn binnenin afgewerkt met hetzelfde c_change materiaal. Dus geen mesh toestanden hier. Enkel de okselritsen dienen om te ventileren.

De jas is naar typische Triple Aught Design gewoonte te verkrijgen in aardse kleuren: zwart, legergroen en grijs. Het merk staat nergens vermeld, behalve een piekklein verwijderbaar en fluorescerend logootje onderaan de jas rechts. Je schreeuwt het dus niet uit dat je een TAD jas draagt. Maar vertrouw me wanneer ik zeg dat de ingewijden het meteen herkennen en je er zelf op aanspreken.

Oh… en je kan optioneel ook kiezen voor twee extra velcrostukken op de mouwen, om coole morale patches op te kleven. Lekker stoer natuurlijk.

Onze ervaring

Zelf zijn we zeer sceptisch tegenover de typische membranen die we in regenjassen terug vinden. De voorbije wintermaanden werden we verwend door het draagcomfort van oldschool pile & pertex dus een softshell zal wel heel sterk uit de hoek moeten komen om indruk op ons te maken.

En de Triple Aught Design Stealth Hoodie LT heeft indruk op ons gemaakt. Tijdens de voorbije winter als de temperaturen positief waren hebben we de Stealth Hoodie LT getest. Telkens met een warme lange mouwen basislaag eronder, maar zonder extra fleece. De foto’s hier zijn overigens getrokken op de oer-wandeling Les Echelles in Rochehaut. De moeder van alle wandelingen, het ruwste wat België te bieden heeft qua natuur. En zonder twijfel onze lievelingswandeling aller tijden. Maar kom, we dwalen af.

De waterdichtheid is gewoon perfect. De combinatie van een waterafstotend behandeling met een membraan dat waterdicht is doet zijn werk. Een regenjas is absoluut overbodig. Dit IS een regenjas. Maar een stretch exemplaar met het comfort van een softshell.

Het ademend vermogen is hoog voor een softshell met membraan. Zeer hoog eigenlijk. Je zweet er wel in, maar de binnenkant van de jas zelf wordt niet nat, toch niet bij positieve temperaturen tijdens de winter. Je basislaag wordt vochtig, dat voel je wel, maar die geeft het door aan de jas, die er blijkbaar in slaagt om het door te geven, zonder dat het “condenseert” aan de binnenkant van de jas zelf.

Plus het trucje dat de Zwitsers gebruiken om het ademend vermogen aan te passen blijkt te werken. Een vreemd verhaal, maar dit is wat er gebeurde: na de foto reportages op Les Echelles, waar we net een stevig stuk hebben geklommen. De vele jaszakken steken vol leuks: GPS, smartphone, kompas, mes, etc. De borstzakken staan open maar die dienen niet als ventilatiezakken. De okselritsen zijn dicht. We kunnen schuilen in de warmte en enige tijd later haal ik de smartphone boven uit de linker bovenarmzak. Verbaasd zie ik dat die helemaal nat is. Echt nat. Alsof er water over gegoten is. Alsof iets uitgelopen is in de rugzak, alleen… De smartphone komt uit mijn mouw.

Dan valt mijn frank… dit is zweet. De jas heeft al dit zweet doorgegeven. Ik check de binnenkant van de jas maar die is droog. Het ademend vermogen werkt. Het vele vocht dat ik op de smartphone zie zat gevangen tussen de twee lagen c_change (de binnenste laag van de jas zelf, en de buitenste laag van de zak zeg maar). Ik wrijf de smartphone schoon en bedenk net te laat dat het een goeie foto zou geweest zijn. Maar in mijn andere mouw, de rechter bovenarmzak steekt mijn oude Garmin GPS. Die zou dan ook nat moeten zijn? En ja hoor, ook de rubberen en plastieken Garmin is kletsnat. Het water staat zelfs op het rubber! Een vlugge check en het Zwitsers mes in alox uitvoering (een Victorinox Farmer voor de liefhebbers) is ook een beetje vochtig – weliswaar niet zoveel als de smartphone en de GPS uit de bovenarmzakken.

Wat is er gebeurd? Volgens ons hebben we daar het dennenappeleffect meegemaakt. Het zweet dat we opgebouwd hebben tijdens de klim op Les Echelles werd nadat we in de warmte kwamen heel snel gedumpt omdat de structuur zich opende. Omdat een armzak bestaat uit twee lagen c_change, en de GPS noch smartphone water doorlaten – gelukkig maar – zat het zweet daar gevangen. Een dergelijke hoeveelheid zweet dat als het ware in één keer wordt losgelaten hebben we eerlijk gezegd nog nooit gezien. Dat c_change materiaal is straf spul.

Kan dit een regenjas vervangen? Absoluut. Ademt het beter dan een regenjas? Absoluut. Is de snit en draagcomfort beter dan een regenjas? Absoluut. Een hele knappe combinatie.

Triple Aught Design

Triple Aught Design is een Amerikaans merk uit San Francisco. Ze maken hun producten bij voorkeur in de Verenigde Staten in de plaats van in lage loon landen. Ze hebben slechts enkele kledingstukken in hun lijn, en de productie is beperkt. Je moet er dus snel bij zijn om een jas te bemachtigen. Naast kleding hebben ze ook nog enkele rugzakken en wat accessoires. TAD verkoopt vooral rechtstreeks via hun webwinkel, maar in Europa hebben ze ook een aantal verdelers.

De Triple Aught Design Stealth Hoodie LT wordt in Canada gemaakt en kost $475.
www.tripleaughtdesign.com