TEVA werkte in totaal 4 jaar aan de revolutionaire trail running schoen: de TevaSphere. De combinatie van de ronde hiel en de 2 pods onderaan de zool zorgen voor een gezonde drukverdeling, een natuurlijke manier om de voeten af te wikkelen en een stabiliteit op allerlei ondergronden.

We kennen natuurlijk allemaal TEVA wel van de outdoorsandalen. Sinds lente 2013 hebben ze nu ook een bijzonder gamma trailrunners die vooral opvallen door de ronde hiel. Een op eerste zicht vreemd design maar dat verrassend goed werkt.

Teva bundelde gedurende vier jaar zijn krachten met P3 (Peak Performance Project), een toonaangevend instituut voor bewegingswetenschap en sportieve prestaties. Het resultaat na ongeveer 20 prototypes en tal van wetenschappelijke testen: de eerste universele sportschoen met ronde hiel en pods aan de onderkant van de zool. Door de ronde hiel ligt het punt van contact met de grond lager, waardoor de druk op de voeten gelijkmatiger verdeeld wordt en de afwikkeling van de voet efficiënter verloopt. De pods bieden dan weer extra steun en stabiliteit zonder de schoen te verzwaren.

Het idee is dus eigenlijk een beetje als volgt. Je hebt gewone rechte zolen achteraan, dan heb je rondere zolen (enkel de achterkant is ronder, de zijkanten zijn klassiek) en dan heb je balvormige zolen zoals de TevaSphere, die afgerond zijn zowel naar achteren toe als op de zijkanten. Door die natuurlijke ronde vorm is er minder ruimte tussen je hiel en de grond, terwijl er nog net zoveel absorptie is, en de stabiliteit verhoogt (ze vergelijken dit met een terreinwagen vs een sportwagen: lager bij de grond is stabieler). Het overgangseffect tussen remmen en versnellen (wat je voet dus blijkbaar doet gedurende iedere stap) zou hierdoor ook verbeteren. En die extra pads zorgen voor de nodige steun zonder de rest van de zool te verzwaren of nodeloos dikker te maken.

Tot zover de theorie. Wij hebben een testexemplaar in ons bezit sinds het voorjaar, en hebben het op verschillende terreinen en omstandigheden getest. Wat meteen opvalt is het pluimgewicht (gemiddeld 267 gram per schoen voor mannen, 218 voor vrouwen!). Daarna merk je de heel bijzondere hiel achteraan op die aan alle kanten is afgerond, en dus eigenlijk een bal is. En dan zie je de twee dikke pods die uitsteken in het midden aan beide kanten.

Dat de schoen anders is dan een gewone schoen merk je zodra je die draagt. De schoen verplicht je op een natuurlijke manier te bewegen, en je merkt dat je voeten dat niet meer gewend zijn. Zo kreeg iemand van onze testers zelfs een kramp in de voet de eerste dag. Niet tijdens één of andere extreme trailrun, maar stomweg aan de kassa in een supermarkt! Maar na een dagje wordt je het gewoon en merk je inderdaad dat je vloeiend beweegt. Ook in beduidend ruiger terrein dan een supermarkt, de rotsblokken langs de Hoëgne bijvoorbeeld, boezemde de schoen vertrouwen in.

Ons Speed model heeft een zeer dunne mesh aan de buitenkant met daaronder een geperforeerde mousse – de gaatjes zijn groter dan de mousse. Dat maakt dat de schoen niet waterdicht is, maar ook dat hij heel snel droogt. En in de hitte van de zomer is deze schoen aangenaam om te dragen.

Omdat de schoen zo licht en soepel is durfden we die wel ergens in onze handbagage te proppen. Zo hadden we de schoen mee in Rome. Rome bezichtigen is een kwestie van heel veel kilometers stappen in een hectische stad. Niets zo vermoeiend voor een voet als het typische etalage-kijken-protocol: enkele stappen op een te druk voetpad, gevolgd door bruusk remmen, gevolgd door een stapje terug, gevolgd door enkele minuten verveeld ter plaatse te staan wachten. Wel… als een schoen je voeten hiertegen twee dagen lang kan beschermen, zonder dat je pijnlijke hielen, vermoeide voeten of zelfs rugpijn eraan over houdt, dan zal een stevige wandeling in de Ardennen of een trailrun sessie zeker geen probleem zijn!

De TevaSphere is nu te verkrijgen, in verschillende felle kleuren, voor dames en heren, en in verschillende versies: TevaSphere Speed, TevaSphere Trail eVent en Trail Mid eVent. De prijzen variëren van € 119,95 tot € 149,95.

De TevaSphere is een vreemd, gedurfd en onderbouwd design dat ons alvast overtuigd heeft. De ronde hiel maakt werkelijk een verschil.

http://www.teva.com/mens-and-womens-tevasphere/tevasphere-collection,default,sc.html