Deze lente 2016 brengt KEEN voor het eerst een volledig Europees ontworpen en geproduceerde wandelschoen uit. Zelf noemen ze het een SUV.

En KEEN Europe is er best trots op. KEEN schoenen werden al eerder gemaakt in Europa, maar deze is volledig van het begin tot het einde ontwikkeld in Europa. De look is ook Europees: ze gebruiken nubuck en suede, wat meteen opvalt als je de schoen ziet en het bijna een “urban” karakter geeft, en het model zit bewust tussen een low en een mid, wat KEEN een semi mid cut noemt. Het resultaat is een zachte en soepele schacht rond de enkel, maar toch dat extra tikkeltje meer bescherming biedt dan een low.

Ze vergelijken het met een allroad concept, een SUV, en yip, je kan die best wel casual in de stad dragen, maar de schoen gaat net zo goed performen in pakweg de Ardennen.

De bedoeling is met deze schoen op de paden te blijven vertelt KEEN ons. Nu… in een tijd waar je zomertochten in de bergen op trailrunners loopt, lijken ons deze schoenen net zo goed voor het typische drie seizoenen werk hier bij ons.

Voor de zool gebruiken ze hun dual compound constructie die we ook van bij de Durand kennen. De schoen is waterproof door hun membraan, wat ons een goeie keuze lijkt als je toch voor een makkelijke, comfortable schoen wilt gaan die alles zo’n beetje kan, ja, dan wil je dat dit ook waterproof is.

Zoals we bij KEEN gewend zitten de tenen net iets breder, wat voor beduidend meer comfort zorgt. Best wel een goede zaak die bredere schoen want zelf dragen we minder en minder stadsschoenen, waardoor onze voeten lichtjes uitzetten – en hun natuurlijke vorm aannemen wordt beweerd. Mensen die vaak van thuis werken, en dus minder strakke schoenen dragen, zouden ook bredere voeten krijgen, zelf al na een eerste jaartje working-from-home. Om maar te zeggen, breed is welkom. Oh en de schoen neem je best een half maatje groter, naar boven afronden dus, iets wat we opnieuw wel vaker bij KEEN zien.

Het comfort wordt verder verhoogd door een nadrukkelijk vormgegeven voetbed en in de hiel zit een kussentje dat helpt de schokken opvangen. Eigenlijk is dit zo’n beetje de schoen voor wie geen “bergschoenen” wilt aandoen, zo kennen we wel een paar dames die niet graag een schoen hebben die wrijft tegen hun achillespees. Volgens ons is dat hooguit een kwestie van gewoonte, maar kom, als ze dan toch gewoon een makkelijke schoen willen, dan is de KEEN Wanderer een goeie optie.

De eerste wandelingen met de KEEN Wanderen verliepen voor ons gewoon goed. Zo’n schoen hoeft natuurlijk niet ingewandeld te worden en het relatief lage gewicht van 610 gram zorgt ervoor dat gewoon een fijne allround schoen is. Wat we vooral willen test, zodra de sneeuw gesmolten is, is zien hoe deze schoen presteert op een trektocht. Je weet wel, Dag Drie, waarop de voeten beginnen te klagen en die ene rode plek zich manifesteert, waar je normaal nooit last hebt. Sure, de schoenen zijn bedoeld voor hiking op paden, maar met een moderne, lichtgewicht rugzak lijken comfy trektochtjes ook wel binnen het bereik. To be continued.

160 EUR
www.keenfootwear.com