Woolpower stelde onlangs een nieuw product voor. Voor het eerst sinds… euch… altijd zeker? Want Woolpower houdt al decennia lang vast aan hun klassieke Woolpower reeks, en dat is maar goed ook: het werkt gewoon. Maar kom vandaag is er iets nieuws: Woolpower Lite. Een dunnere basislaag, met de focus op pure functionaliteit, zonder overbodige naden. Het materiaal dat bestaat uit 80% superfijne merino wol en 20% polyamide – voor de duurzaamheid- is zeer zacht, stretcht en ruikt helemaal niet.
Woolpower Lite is dunner, ietsje strakker – maar ik heb nog altijd een M nodig terwijl ik met andere merken een L draag – en zeer zacht. Het blijft een warm shirt, maar niet zo warm als de klassieke Ullfrotté, want zo heette Woolpower vroeger.
Ik heb het shirt de voorbije 4 maanden uitvoerig getest. En nooit gewassen. Wel uitgehangen in de berging om te verluchten. Na 4 maanden intensief gebruik nog steeds geen geur. Knap. Het werkt vooral goed in combinatie met een fleece. De lange mouwen t-shirt samen met een fleece – in mijn geval mijn oude Monkey Jacket – en je hebt het warm genoeg tot rond de 0°C. Omdat het wol is, merino meer precies, voelt het ook meteen warm aan op de huid. Na de laatste zonnestralen deze herfst trok ik het shirt aan. Wel even wennen na 6 maanden synthetische outdoor shirts, een wol vezel voelt toch anders aan. Gezelliger eigenlijk. 4 maanden lang heb ik het bijna dagelijks aangedaan: als ik opstond als “ontbijt t-shirt”, in het weekend, naar de hondenschool – waar het wel eens heel modderig kan zijn – na het werk om te relaxen, en in de Ardennen, véél in de Ardennen. Op de kajak, langs het kampvuur (een vonk zal niet direct een gaatje branden in je shirt zoals bij fleece of synthetische lagen), met de rugzak, in de tent, zowat overal en alle omstandigheden heb ik het shirt gedragen.
Bij zware inspanning ga je erin zweten. Je weet dat je zweet maar je voelt het niet. De buitenkant van het shirt kan misschien nat aanvoelen, maar de binnenkant is gewoon gezellig. Dat is toch wel het grote pluspunt van merino: het mag wel nat zijn, maar je voelt het niet. Dat wil zeggen dat het comfortabel blijft, zonder klam gevoel, en zonder warmteverlies. Yip, nat blijft wol zijn warmte gewoon behouden. En dat is geen marketingpraat, dat is gewoon een feit. Of laat het me zo stellen: heb je al eens een bevroren schaap gezien? Nope? ‘nough said.
Wanneer wil je dit shirt gebruiken? Wel… als het echt hard vriest heb ik sinds een aantal jaar een combinatie waarvan ik niet meer afwijk: Woolpower 200 basislaag + Woolpower 400 trui. Daarboven komt GEEN jas. De wol is dik genoeg om regen tegen te houden en me in alle omstandigheden warm te houden. Zweet en regen heeft geen impact op de binnenkant van die 2 lagen. Zo hebben we bij vriesweer gewoon onder een boom geslapen, zonder slaapzak. Lekker geslapen hebben we niet – we hadden echt een matje moeten meenemen – maar het ging wel. Dus als het stevig onder nul zakt, de klassieke, originele Woolpower aka Ullfrotté.
Boven nul is grosso modo 200 & 400 eigenlijk te warm. Dan kan je best kiezen voor een Lite shirt met een fleece. Hier ook vermijd ik een jas. In plastiek gewikkeld rondlopen in het bos is niet zo prettig. Een fleece performt wel niet zo goed als een 400 trui in de regen, maar kom in een bos voel je de regen toch minder. In de lente zal een Woolpower Lite ook perfect geschikt zijn. Zelfs met een lentezonnetje. Het shirt blijft fris en comfortabel aanvoelen. Voor volle zomer weet ik het nog niet, dat heb ik nog niet kunnen testen, maar gezien merino je in principe isoleert – tegen de koude, maar ook tegen de warmte – zou het wel eens kunnen werken.
Samengevat, een uitstekend lange mouwen shirt voor de lente, herfst, natte winter dat aangenaam blijft ongeacht de activiteit en nog nooit gewassen is moeten worden, niettegenstaande continue gebruik de voorbije 4 maanden. Ik ben onder de indruk. Woolpower LITE is een instant classic.
De volledige collectie vind je hier http://www.woolpower.se/en/asp/produkter_7_7111.asp.