Nu de koude winter die maar niet wou komen, er nu uiteindelijk toch is, nog even een indrukwekkend hebbeding voorstellen uit de Summit Series van The North Face: de Super Zephyrus Hoodie, een lichtgewicht, winddichte jas met PrimaLoft vulling en Power Stretch inzetstukken.

Deze hoodie kan als jas gedragen worden, of als tussenlaag mocht het heel koud worden en bestaat uit een ripstop nylon buitenkant. De voering is PrimaLoft One en dit is de best isolerende synthetische (de zogenaamde High Loft Synthetic) vulling van PrimaLoft die zijn warmte zowel droog als nat behoudt – in tegenstelling tot dons die samenklit zodra het nat wordt, en zo zijn warmte verliest.

De Polartec Power Stretch zorgt voor verluchting en bewegingsvrijheid aan de zijkant en aan de hoodie – die ook nog eens PrimaLoft vulling heeft voor extra warmte. De Power Stretch boorden van de mouwen hebben bovendien duimlussen zodat alles netjes op zijn plaats blijft zitten bij intensieve activiteit.

Een 2-weg rits zorgt dat je de jas ook onderaan kan openen, en dat een klimgordel makkelijk te combineren is. De warme jaszakken zijn zo gepositioneerd dat deze een een rugzakgordel of klimgordel niet hinderen.

Het grote voordeel van zo’n jas is dat je klassieke Gore-Tex jas (hardshell) en fleece (of softshell) eigenlijk kan combineren. Het geheel is winddicht, warm, en kan tegen water – wat meestal valt onder de vorm van sneeuw bij deze temperaturen. Het grote voordeel t.o.v. een klassieke fleece + regenjas is het ademend vermogen. Een high loft synthetic is luchtiger, aangenamer en ook lichter dan een klassieke combinatie.

De Super Zphyrus kan je dus als hoofdlaag aandoen, als tussenlaag of als extra laag – dus boven alle andere kleren heen wanneer je even stopt, een zogenaamd belay jacket (wanneer klimmers lang tijd in de schaduw hun partner moeten zekeren – “belaying” – kunnen ze niet bewegen en krijgen ze het snel heel koud, op zo’n moment trekken ze een extra laag aan die hen snel opwarmt en goed tegen de elementen uit het hooggebergte kan). Zo’n belay jacket komt goed van pas als je de tent opzet of om je slaapzak enkele graden op te waarderen door de warme PrimaLoft One vulling.

Een goeie investering voor de gedreven avonturier, die voldoende ervaring heeft met zijn uitrusting en kledij. Een stuk beter inzetbaar dans dons, zeker in het Belgische klimaat, en nagenoeg heel het jaar bruikbaar dankzij zijn lage gewicht en klein volume.

Adviesverkoopprijs: €220.