De Venta MX is het paradepaardje uit de Arc’teryx softshell catalogus. Er wordt gemikt op extreem alpien gebruik, zoals ijsklimmen en ski touring. Het is een winter softshell, wat betekent dat het materiaal van de jas behalve een shell laag, ook een (dunne) fleece laag bevat.
De jas lijkt op het eerste zicht erg straightforward in gebruik. Niet te veel toeters en bellen, maar enkel de hoogstnodige elementen zijn voorzien. Ritsen onder de mouwen voor ventilatie, aantrekkoord aan de heup, twee napoleonzakken, met velcro verstelbare mouwuiteinden en een driewegs verstelbare kap. Niets nieuws onder de zon, maar dat is ook absoluut niet nodig.
Eens je een beetje nauwkeuriger begint te kijken, valt echter op dat men bij Arc’teryx niet over één nacht ijs is gegaan om dit pronkstukje samen te stellen. In de eerste plaats is de hele jas samengesteld uit Gore Windstopper. Tegenwoordig zijn er wel wat concurrenten op de markt voor softshell membranen, maar Windstopper blijft erg hoge toppen scheren, en is dus een meer dan logische keuze voor de Venta MX. Het blijft echter niet bij enkel het Windstopper membraan. Arc’teryx heeft ervoor gekozen om twee diktes te gebruiken voor de fleece laag binnenin. Op die manier wordt de jas heel wat minder bulky om in te pakken terwijl er toch genoeg warmte voorzien wordt op plaatsen waar dat nodig is. De rug en de schouders zijn daarom gemaakt uit een dikkere laag stof dan de binnenkant van de mouwen, de kap en de buik. Volgens de website is de dikkere stof ook meer duurzaam, maar ook de dunnere stof voelt meer dan stevig genoeg aan.
Aan de buitenkant is de softshell bewerkt met een DWR (Durable Water Repellency). Dit wil zeggen dat de buitenste laag van de stof extra waterafstotend gemaakt is, zonder te veel te moeten inboeten aan ademend vermogen. De praktijk leert allicht dat deze behandeling meer dan geslaagd is. De Softshell blijft perfect droog, zelfs bij een stevige plensbui. Die regenjas moet alleen nog maar uit de rugzak komen als het aanhoudend blijft regenen!
Wanneer we de jas aantrekken valt meteen op dat de pasvorm buitengewoon goed is. Verschillende mensen hebben de jas even aangepast en iedereen zei dat de jas als gegoten paste. Hij sluit redelijk nauw aan en beweegt perfect met het lichaam mee wanneer je beweegt. De snit is iets langer (tot ongeveer halfweg het achterwerk) wat ervoor zorgt dat de jas blijft beschermen zelfs wanneer je beide armen omhoog steekt of voorover buigt.
De hals is breed genoeg zonder te gapen, en de rits heeft een kinbeschermer zodat die ook niet pijnlijk wordt. Ook de mouwen zijn redelijk nauw gesneden, maar ruimschoots lang genoeg en de ellebogen zijn voorgevormd. Dankzij deze sublieme pasvorm voelt de softshell niet alleen fantastisch aan, hij ziet er ook enorm goed uit. Dat doet er misschien niet zo veel toe wanneer je buiten bent, maar het is toch altijd mooi meegenomen. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de nauwe pasvorm niet erg veel laagjes toelaat. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit nodig is, aangezien de softshell bedoeld is voor actief gebruik, waar je lichaam dus voldoende warmte produceert. Als je even rust trek je er gewoon een primaloft- of donsjas over.
We testen de softshell voor het eerst in de Italiaanse Alpen voor een wandeling met sneeuwschoenen. Het was grijs wisselvallig weer en ongeveer -3°C. Ik draag een merino T-shirt, een fleece en de Venta MX. Al snel bleek deze combinatie te warm. De ventilatieritsen onder de oksels maakten het net haalbaar, maar het bleef toch een ietwat te warme wandeling. Gelukkig ademt de jas erg goed en werd het niet te zweterig. Voor zo’n dun en licht jasje te zijn, houdt het opvallend veel warmte bij.
Een volgende serieuze test volgt bij een bergbeklimming in IJsland. -7°C, ijzig weer en een windchill die de gevoelstemperatuur naar beneden haalt tot zo’n -15°C. Hier voelt de jas zich helemaal in thuis. Met dezelfde T-shirt en fleece als in Italië, voel ik deze keer niets van de kou. Het is verbazingwekkend hoe comfortabel dit jasje aanvoelt. Bij de sterke wind komen ook enkele positieve punten naar boven van de nauwe pasvorm. Doordat de jas goed aansluit op de heupen (wat natuurlijk nog wat aangesterkt wordt door het aantrekkoord) komt er langs die weg geen wind naar binnen. Ook door de aansluitende pasvorm gaat de jas niet flapperen en laat daardoor geen warme lucht ontsnappen.
De sluiting aan de hals is ruim genoeg om een buff te dragen onder de jas, maar smal genoeg om geen wind binnen te laten. Bij veel jassen is het halsstuk vaak een zwakke plek (te smal, te breed of oncomfortabel stijf). Arc’teryx neemt hun pasvorm blijkbaar heel serieus en dat werpt duidelijk vrucht af. Dankzij de goede pasvorm wordt de winddichtheid ook op een hoger niveau geworpen. Chapeau!
Niet veel later testen we de jas op een gletsjertocht bij 6°C en een klein beetje wind. Onder de jas niets dan een 150g Merino T-shirt. Gedurende de hele tocht voel ik me ruimschoots warm genoeg. Enkel wanneer de wind wat feller opsteekt komt de koude een klein beetje door de stof ter hoogte van de onderarmen.
Al bij al kunnen we stellen dat dit met voorsprong de meest comfortabele jas is die ik ooit gedragen heb, en die perfecte bescherming biedt in meer en minder extreme winterse omstandigheden. De jas is duidelijk bedoeld voor actief gebruik en leent zich daar perfect toe zolang de buitentemperatuur onder pakweg 8°C blijft. Voor zo’n dun en lichtgewicht jasje te zijn is het verbluffend hoeveel warmte en comfort het biedt. In Belgische omstandigheden is deze jas waarschijnlijk wat te veel van het goede, maar als je graag het noorden of winterse omstandigheden opzoekt, heeft deze softshell alles wat je kan wensen aan boord.
De Arc’teryx website geeft 400 euro aan als richtprijs. Niet goedkoop dus, maar een absolute topper!
arcteryx.com
Quinten is een enthousiaste wandelaar en een beetje een gearfreak die dit academiejaar de kans heeft gekregen om een heel jaar op Erasmus te gaan naar IJsland. Een wandelparadijs voor iedereen die van ruig weer en adembenemende natuur houdt. Quinten is actief bij de lokale hikingclub voor Erasmus studenten en benut ieder vrij moment om het eiland te verkennen en zijn uitrusting te testen. Zijn reviews lees je hier.
Geef een reactie