Een nieuwe comfortabele én betaalbare, synthetische drie seizoenen slaapzak van Millet voor 2013 met extra bewegingsvrijheid dankzij de stretch constructie.

Terwijl we nog nagenieten van deze prachtige Eté Indien zien we de temperaturen toch aardig zakken ’s nachts en is de natuur rond ons ’s nachts en ’s ochtends toch wel goed nat! De ideale omstandigheden voor een drieseizoenenslaapzak die net kan flirten met vriestemperaturen, en vooral geen schrik heeft van wat vocht.

Als het stenen uit de grond vriest heb je van vocht minder last, alles is dan drooggevroren, maar nu in de herfst, met de langere nachten en de grote temperatuurschommelingen valt vocht niet te vermijden, en kies je dus best voor dit jaargetijde voor een synthetische slaapzak. Of zoals we het wel vaker zeggen: als je kan kamperen in de regen bij enkele graden boven nul, dan kan je tegen alles. Dit is zowat het ergste weer dat je kan hebben, en is strikt genomen erger dan pakweg -5°C in de winter.

De Millet Baikal dus. Synthetisch, gemaakt uit hun 3D supermix fiber, met holle siliconen gecoate vezels die vocht makkelijk afvoeren, voor een comforttemperatuur van 2°C tot limiet comfort van -3°C. Extreem -20°C (maar we weten ondertussen allemaal dat die range enkel goed is voor het ziekenhuis, of erger). De slaapzak weegt 1550 gram wat aanvaardbaar is, zeker gezien de democratische prijs van €129,90, én het relatief kleine volume (15 liter en minder) éénmaal samengepropt en opgespannen.

Wat ze goed gezien hebben bij Millet is dat het onderste deel van de slaapzak, waar je op ligt, eigenlijk maar weinig kan bijdragen aan de warmte: je plet het isolatiemateriaal daar zodat het je niet warm kan houden (daarvoor dient een matje!). Millet voorziet daar een enkele laag van 175g/m2, terwijl de bovenkant een dikke dubbele laag van 150g/m2 krijgt (300g dus bovenaan). De onderkant is toch “verloren moeite” dus waarom er een zware laag in steken nietwaar. Strikt genomen kan je die onderkant gewoon weglaten (dan heb je een deken) maar toch een onderkant hebben is vooral prettig om de wind buiten te houden, én voor de mensen die woelen in hun slaap.

En vooral voor de woelende medemens is dit een super slaapzak. Het “Extend” gedeelte in zijn naam slaat op het stretchy aspect van zijn naden: je kan de slaapzak in de breedte lekker uitrekken. Zo kan je in kleermakerszit in de slaapzak zitten, of je knieën optrekken binnenin de slaapzak. Voor mensen die niet graag in een slaapzak slapen wegen te claustrofobisch is deze wel heel leuk.

De binnenkant is 50 denier polyester en voelt aangenaam aan. De buitenkant is van 40 denier nylon ripstop en is water afstotend (niet waterdicht). De stevige YKK rits, met twee stugge boordjes om het klemzitten van de stof te verhinderen, kan zowel links als rechts zitten, en heeft een grote comfortabele anti-kou-flap.

Dankzij de “Extend” constructie, de materiaalkeuze en de afwerking merk je dat Millet vooral inzet op comfort. En dan mag het eerlijk gezegd wat meer wegen. Je hebt een gigantische schouderkraag die met een elastiek aangespannen kan worden en zo een heuse tunnel vormt rond de hals. Ter hoogte van de rits is die tunnel vastgemaakt met velcro, zodat je de tunnel rond de hals snel en makkelijk los kan scheuren, zonder te prullen aan de klemmetjes. Opnieuw iets dat de claustrofoben onder ons zullen weten te appreciëren. De hoed is groot en dik, en zogenaamd 3D gevormd, m.a.w. het is geen simpel velletje stof dat je over je hoofd trekt, maar een echte hoed die volledig rond je hoofd is opgebouwd. Opspannen van de hoed gebeurd met een touwtje en klemmetje, maar zonder elastiek. De klemmetje zijn fluoriserend en er is een zakje voor je horloge ter hoogte van je gezicht.

“Extend” en dus stretch betekent hier dat de slaapzak dwars (en diagonaal) stretcht. De stof zelf stretcht niet – de stof is gewoon polyester en nylon zoals we die kennen – maar het zijn de horizontale naden waarin de stretch verwerkt zit, zodat de slaapzak zich volledig rond je lichaam aanspant. Wat koude, ruime plekken vermijdt binnenin de slaapzak. Maar waar je wil kan je lekker een knietje of elleboog naar buiten duwen, dan geeft de slaapzak mooi mee.

De Millet Baikal Extend is 215cm lang, 80cm breed ter hoogte van de schouders, en 55cm breed aan de voeten (uitgerokken), of om het praktisch te stellen, ter hoogte van pakweg de knieën heb je een klassieke 40tal cm die uitgerokken kan worden naar iets rond de 70cm. Millet geeft zelf aan dat 185cm de maximum lengte is voor deze slaapzak en dat moeten we beamen. We durven er zelf 5cm vanaf doen, want iemand van 185cm ligt net te hoog om goed van die reusachtige schouderkraag te genieten. En voor zover we kunnen zien is er geen long versie alsnog beschikbaar in 2013.

Samengevat een echte comfortabele slaapzak, die een pak slimme features heeft en al even slim omspringt met verschillende diktes synthetische isolatie. Warmer en komprimeerbaarder dan een budget synthetische slaapzak. Niet de lichtste of meest compacte in zijn soort, maar je krijgt wel veel slaapzak voor je geld. Een aanrader voor mensen die niet graag slapen in slaapzakken, de Millet Baikal Extend zou je wel eens kunnen overtuigen!