Verleden zomer mochten we The North Face’s paradepaardje Verbera Backpacker GTX schoen testen. Een stevige trekkingsschoen die spitstechnologie met een traditionele look combineert.

De Verbera Backpacker GTX bestaat volledig uit Italiaans leder met een Gore-Tex lining. Het sobere, bruine kleurtje met hier en daar enkele gele toetsen, en roestvrij stalen oogjes en haakjes zorgt voor een tijdloos design. Binnenin steken ze weliswaar propvol technologie zoals hun Cradle ontwerp die de hiel stabiel houdt, en Ortholite demping. De schoenen zijn in Roemenië gemaakt, in de plaats van pakweg China, wat de afwerking ten goeie komt.

Met 588 gram per schoen is de Verbera Backpacker GTX nog redelijk licht als je hoge mate van steun in gedachten houdt. De schoen is dan ook gemaakt voor het dragen van zware lasten op veeleisend terrein. Als je het The North Face Verbera gamma bekijkt merk je dat de Backpacker GTX bovenaan het lijstje staat. Naast het Gore-Tex model is ook nog een volledig leder model zonder Gore-Tex (aan te raden voor wie zweetvoeten heeft! maar moeilijker in onderhoud gezien je die dan regelmatig moet waxen om die waterdicht te houden). Dan is er ook nog een Verbera Lightpacker GTX die gemaakt is uit een combinatie van suède en ballistisch nylon, en dus nog steeds veel steun biedt, maar eerder geschikt is voor trektochten met lichtere rugzakken. En onderaan de familie vinden we een Verbera Hiker GTX terug, een typische dagwandelschoen met Gore-Tex.

De Verbera Backpacker GTX is vrij stug. Je kan die wel een beetje plooien maar het is toch vooral een stijve schoen. Hij zou dan ook stijgijzer compatibel moeten zijn maar dat hebben we nog niet kunnen testen. Waar we de schoen wel hebben kunnen testen is in warm én nat terrein in de Alpen.

De schoen geeft inderdaad véél steun, dankzij de Cradle technologie, je voelt echt hoe je hiel stevig vastzit. Ook het midden van je voet heeft veel steun, en de leest voelt er vrij slank aan (dit is het specifieke vrouwenmodel). De tenen hebben dan wel weer veel ruimte. De tussen- en binnenzool biedt veel demping, en de vorm is aangenaam, zo is er een kleine bubbel of rimpel die de holte onder je tenen (dus tussen je voet en de toppen van je tenen) opvult. Het zijn kleine uitgedokterde details die het verschil maken. The North Face noemt dit hun Northotic voetbed, dat ontwikkeld werd door specialisten en atleten, en gebaseerd is op onderzoek van zo’n 900 vrouwen en mannen. Heel veel research dus, waar dan zo’n aangename kleine details uitkomen.

De zool is een “Masai” zool van Vibram en biedt veel grip. Ook op natte en glibberige rotsen waar andere Vibram zolen het toch blijkbaar iets moeilijker hadden. Maar goed ook want we zijn terechtgekomen in een hevig onweer op zo’n 2000m hoogte waar we via smalle richels en kettingen afgronden van enkele honderden meters moesten trotseren. Geen plek om niet zeker te zijn van je schoenen!

Deze nieuwe schoenen bleven uiteraard droog, zowel in de regen en in de zon, dankzij de Gore-Tex. Een enkele keer moesten natte merinokousen aangetrokken worden in de droge Verbera schoenen en naar het eind van de dag waren de kousen vrij droog. Tijdens de dag had de tester geen koude voeten – wat een verdienste is van de merino, maar ook van de stevige bergschoenen.

We vinden deze schoen prima voor lange dagen wandelen met rugzak op moeilijk terrein. Rotsen, natte ondergrond en kleine rivieren oversteken zijn geen enkel probleem. Een vrij slanke maar zeer stevige schoen die evenveel comfort als steun biedt. Een fijne schoen die we met plezier verder testen deze winter.

http://www.thenorthface.eu/tnf-eu-en/women-s-verbera-backpacker-gtx-boots-27.html