Therm-a-Rest heeft de laatste jaren serieus ingezet op ultralichtgewicht matjes.  Met de NeoAir hebben ze enkele jaren geleden de luchtmatrassen weer gepopulariseerd en het nieuwste modelletje daarvan weegt met moeite nog 350 gram. Veel comfort, maar minder geschikt om mee op een koude ondergrond te slapen, en als er een scheurtje in komt zit je diep in de problemen. Aan de andere kant van het spectrum zitten de zelfopblazende Prolite Plus matjes, die veel minder comfortabel zijn maar wel warmer en betrouwbaarder zijn (als er een gaatje in komt heb je nog steeds een beetje mousse om op te liggen). En Zwaarder.

Innovatief als ze zijn, brengt Therm’A Rest nu een matje op de markt dat het beste van die twee werelden combineert. Een matje met het comfort van een luchtmatras en het gebruiksgemak van een zelfopblazend matje: De EvoLite.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: Met een R-waarde van 2.1 is dit matje niet bedoeld voor winterse omstandigheden. Daarvoor heb je eerder een R-waarde van 4 of meer nodig. De R-waarde van een matje geeft aan hoeveel het matje je isoleert tegen de koude ondergrond. Hoe hoger de waarde, hoe kouder het buiten mag zijn. Pro tip: een dunner, ‘opgevuld’ matje (met minder lucht) is vaak efficiënter en kan met een lagere R-waarde comfortabeler aanvoelen op een koude ondergrond dan een dikke luchtmatras met een veel hogere R-waarde. Langs de zijkanten van dat dikke matje kan namelijk de koude ook makkelijker naar binnen. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen luchtmatrassen en zelfopblazende matjes, en de reden dat je in de winter je matje aanvult met een schuimmatje.

Maar hardcore als we zijn, mocht de EvoLite met z’n R-waarde van 2.1 toch overal mee de voorbije winter. Met 480 gram en een heel beperkt pakvolume is de EvoLite ook 200 gram lichter en maar half zo groot in de rugzak als mijn goeie ouwe Prolite Plus. Een pluspunt dus!

En ja hoor, dit is een comfortabel ding! Het is gewoon veel lekkerder om op een dikker matje te slapen (5cm!). Daarbij ritselt dit matje ook niet zoals een chipszak elke keer je je omdraait – Daar had de ultralichtgewicht NeoAir wel eens last van. Nu ben ik het wel gewend om half geradbraakt wakker te worden in een tent omdat het matje nu eenmaal niet het comfortabelste is, maar met de EvoLite is hier helemaal geen sprake van! Slapen als een roos! Toen we ermee op de sneeuw sliepen in de hoge venen en de Vogezen was het wel even nodig om de EvoLite aan te vullen met een closed cell foam (CCF) matje –zo’n schuimmatje dus-, maar eigenlijk waren we nog best verbaasd over de warmte-isolatie van de EvoLite. Toen we in Ierland bij -2°C bovenop de bergkam sliepen, voelde de EvoLite net even warm aan als de 2,5cm dikke zelfopblazende matjes van mijn tentvriendjes. Met het verschil dat ik veel zachter lag. R-waarde van 2.1? What’s in a name. Wij kunnen zeker niet klagen!

Qua constructie heb je een soort van visgraatmotief in zelfopblazende foam, en daarrond en –tussen zitten stukken ‘gewone’ luchtmatras. Heel tof: omdat er zo veel zelfopblazend materiaal in zit moet je nog maar een zevental keer je longen leegblazen in die matras en hij staat helemaal strak! Met een volledige luchtmatras kan je veel langer zitten blazen.

De buitenstof voelt aangenaam aan en schuift ook niet te veel. We hebben er nooit echt bij stilgestaan totdat we op die Ierse bergkam geen geschikte slaapplaats konden vinden waar de ondergrond min of meer waterpas was.  Wij dus alle drie ons zo comfortabel mogelijk geïnstalleerd maar sfeermaker van dienst Kristof “den beer” kon gewoon onmogelijk op zijn matje blijven liggen. Elke keer dat hij nog maar het minste bewoog, schoof hij volledig van zijn matje. Bovenop Stefanie, die op haar beurt ook weer wegschoof, om uiteindelijk tegen mij en de EvoLite tot stilstand te komen. En wij maar lachen. Niet dat de EvoLite volledig schuif-vrij is hoor, maar in die ongeplande test deed hij het toch weer goed!

Het matje zet ongelofelijk in op comfort en gebruiksgemak. Het is erg licht, blaast zichzelf voor een groot deel op, ligt ongelofelijk lekker en voelt goed aan, ook bij temperaturen tot net onder het vriespunt. Je krijgt de betrouwbaarheid van een zelfopblazend matje (dus als er een gaatje in komt heb je nog steeds een klein beetje mousse om op te liggen), het slaapcomfort van een luchtmatras en een gewicht en volume dat je met plezier in je rugzak stopt. Ondanks die officieel ietwat lagere isolatiecapaciteit is en blijft dit gewoon een tof matje, dat moeiteloos in drieseizoenscondities presteert! Als het kouder wordt leg je er simpelweg een CCF matje bovenop. Voor wie voornamelijk in de warmere maanden van het jaar op pad is en wie betrouwbaarheid en gebruiksgemak op prijs kan stellen, is de EvoLite dus meer dan het bekijken waard. Bovendien is de EvoLite scherper geprijsd dan zijn volledig-lucht en volledig-schuim tegenhangers. Alweer een pluspunt! Hou die EvoLite in de gaten, hier zit toekomst in!

www.cascadedesigns.com

120 EUR