Primus bracht deze winter voor het eerst hun Winter Gas uit. Niet zomaar het bekende mengsel propaan / isobutaan dat zogenaamd beter werkt in koudere temperaturen, maar een ingrijpende vernieuwing in het gasblikje zelf, waardoor koken bij vriestemperaturen echt wel een makkie wordt.
We kennen al langer dan vandaag de zogenaamde vier seizoenen mix, die bij ieder merk van gasblikje wel te verkrijgen is, waar je gas een samenstelling heeft wat ervoor moet zorgen dat de prestaties bij koudere temperaturen nog redelijk zijn. In de praktijk betekent dit meestal dat je gasstoof bij vriestemperaturen een half uur nodig had om water aan de kook te krijgen, of dat je het water gewoonweg nooit aan de kook kreeg. De truc die wij toepasten in het verleden was het ijskoude gasblikje met onze handschoenen opwarmen, terwijl het aanstond. Gasblikje en stoof en pot optillen, handen errond wrappen en dan maar wachten. Terwijl de derde in de groep sneeuw smelt en roert. Geen zicht… duurde lang… maar beter dan niets natuurlijk. En ’s nachts het blikje bij een onfortuinlijke sukkelaar in de slaapzak. Kwestie dat het niet helemaal bevroren was de volgende ochtend.
Bon. Wat doet Primus nu deze winter? Wel ze brengen niet een speciaal gasmengsel uit (ze gebruiken uiteraard nog steeds het vier seizoenen mix) maar ze hebben het gasblikje vanbinnen zo aangepast, dat de druk niet wegvalt als het te koud wordt. Of toch niet zo heel erg wegvalt. Zo doen dat door een mesh of een vloeitje in het blikje te verwerken. Nuja, hoe ze het doen is eigenlijk minder belangrijk voor ons, want langs de buitenkant zie je er helemaal niets van. En het gebruik blijft ook helemaal hetzelfde. Het ziet er uit als het zoveelste gasblikje, ware het niet dat er “Primus Winter Gas” op stond.
Tijdens onze laatste wintertrek in de Vogezen januari 2015 hadden we een blikje Primus Winter Gas mee. Een eerste keer uit de rugzak gehaald voor een middagmaal. Dat ging vlot. Nuja… erg koud was het niet. Ergens rond het nulpunt of zo, of er net onder. Voelde niet echt koud aan. We testen verder.
’s Avonds in de tent, met hevige wind en al even hevige sneeuwval zijn we al iets meer onder de indruk. Het water kookt makkelijk. Geen gedoe, geen blikje opwarmen in de slaapzak, geen handschoenen toestanden. Gewoon sneeuw smelten, en water aan de kook laten komen. Verder niets doen. Het werkt gewoon.
De volgende ochtend. Expres ’s nachts het blikje in de sneeuw onder de buitentent laten liggen. Bevroren sneeuw plakt aan de zijkant van het blikje. We draaien het in de stoof en voila, het werkt. Nu zijn we zwaar onder de indruk. Temperaturen goed onder nul, blikje ijs- maar dan ook ijskoud en geen gedoe. Het werkt gewoon.
De volgende middag zijn we de luxe van Primus Winter Gas al helemaal gewoon geworden en in een open vlakte nemen we een uitgebreide pauze waar we een hoop sneeuw sneeuw smelten, aan de kook brengen, drie gevriesdroogde maaltijden bereiden en nog even thee zetten. Eenvoudiger kan niet.
We kunnen dus heel duidelijk stellen: ga je op wintertrekking, neem dan Primus Winter Gas blikjes in de plaats van gewone gasblikjes. Het verschil is enorm. Voor die paar euro dat het meer kost wil je echt niet sukkelen. Primus Winter Gas blikjes passen op nagenoeg alle stoofjes, je hoeft dus geen Primus stoof te hebben om van dit gas te genieten. Wij zijn alvast overtuigd, maar test het vooral zelf uit.
www.primus.eu
8.50 EUR
27 januari 2015 at 3:07 pm
Het probleem stelt zich vooral in de adiabatische expansie van het gas, waarbij het mengsel dus afkoelt en stilaan zo koud wordt dat de overgang van vloeistof naar damp te traag gaat om voldoende druk te creëren. Koken IN de tent en OP een isolerend matje lost het probleem even goed op en spaart ook veel gas uit.
29 januari 2015 at 2:47 am
Leuke review en vooral veelbelovend !
Dus als ik het goed heb begrepen kan ik dit busje aansluiten en gebruiken op mijn Camping Gaz stoof ?
29 januari 2015 at 9:03 am
Nu pik je er net degene uit Kirsten die een buitenbeentje is. Campingaz had vroeger van die prikblikjes (die je erop moest laten steken want éénmaal doorgepikt konden die niet meer dichtgemaakt worden). Daarna zijn ze overgeschakeld op hun eigen kliksysteem “Easy Clic”. Dit systeem werkt niet met andere branders. Al de andere merken zoals Primus, MSR, Coleman, Jetboil, etc gebruiken de standaard schroefsluiting. Het Primus Winter Gas blikje komt met de een schroefsluiting en kan aan iedere andere brander met schroefsluiting gekoppeld worden, behalve een Campingaz brander dus :-). Misschien eens kijken voor een eenvoudig stoofje? MSR Pocket Rocket heb je al voor 30 EUR bijvoorbeeld.
29 januari 2015 at 9:44 am
Mat,
Is het niet net andersom? Je kan alle merken blikjes gebruiken met het easy click systeem, maar omgekeerd niet, omdat andere merken vuurtjes op het blikje worden geschroefd (en camping gaz blikjes hebben geen schroefdraad).
29 januari 2015 at 12:55 pm
Over dat Easy Click systeem: Mat heeft gelijk. Alleen de blikjes van Campingaz passen er op.
Over Wintergas: dat zou misschien ook best eens hun Powergas vergeleken worden, want bevatten beide alleen propaan en isobutaan (kookpunt isobutaan rong -13°C en voor propaan rond -42°C). Kortom, beide moeten gewoon werken onder 0. En het is dan maar de vraag of dat Wintergas echt iets toevoegt ?
29 januari 2015 at 1:05 pm
We gebruikten Power Gas altijd in het verleden. Dat is wat we beschreven in de Alpen, twee paar handen met handschoenen nodig om op te warmen / druk te verhogen, derde om te roeren. De voorbije maanden vier keer op wintertrekking geweest, telkens sneeuw en temperaturen onder nul, telkens gekookt met gas, de laatste keer met Primus Winter Gas in de Vogezen, en het verschil in de praktijk is erg groot, zeker als je ziet hoe we het Winter Gas blikje expres mishandeld hebben (tov je best doen om het wat warmer te houden). Van vier seizoenen mix ben ik niet onder de indruk, maar van dit Winter Gas wel.
29 januari 2015 at 4:36 pm
In het verleden. Nu, eigenlijk zou je dat Wintergas met het huidige Powergas moeten gaan vergelijken.
Trouwens, weet je nog die keer waar het ‘sochtends -18°C was ? Toen gewoon Powergas gebruikt zonder probleem.
29 januari 2015 at 5:00 pm
Het verleden hier is november, december en januari hoor. Dus recent Power Gas vergeleken met het nieuwe Winter Gas in gelijkaardige omstandigheden.
-18°C… I got pics to prove it:
29 januari 2015 at 5:06 pm
Net trouwens gezien dat het oude Powergas voor 50% uit n-butaan (kookpunt net onder 0°C) bestaat en Wintergas enkel uit propaan en isobutaan bestaat. Verklaart al veel, zo niet alles.
29 januari 2015 at 9:16 pm
Wat is het effect als de gasbidon leger wordt? Vroeger had ik de indruk dat de performantie daalde.
3 februari 2015 at 12:59 pm
Leger worden, koudere temperaturen en hogere hoogtes zijn eigenlijk drie keer hetzelfde he… de druk valt weg binnenin het blikje. Is nu net wat dit vloeitje oplost.
4 februari 2015 at 1:57 pm
Ik vermoed dat die mesh weinig gaat doen.
PS: zo’n ‘vapour mesh’ is al tijden geleden ontwikkeld door een andere fabrikant, op de markt gebracht en rarara, het resultaat was/is nihil.
12 februari 2015 at 5:55 pm
De samenstelling zou, zowel voor het nieuwe Powergas als Wintgas, ± 20% propaan en ± 80% i-butaan zijn, met als enige verschil de toevoeging van een ‘vapour mesh’, Die zou de druk hoger houden als het blikje leger wordt. Maar te testen dus.