Primus bracht deze winter voor het eerst hun Winter Gas uit. Niet zomaar het bekende mengsel propaan / isobutaan dat zogenaamd beter werkt in koudere temperaturen, maar een ingrijpende vernieuwing in het gasblikje zelf, waardoor koken bij vriestemperaturen echt wel een makkie wordt.

We kennen al langer dan vandaag de zogenaamde vier seizoenen mix, die bij ieder merk van gasblikje wel te verkrijgen is, waar je gas een samenstelling heeft wat ervoor moet zorgen dat de prestaties bij koudere temperaturen nog redelijk zijn. In de praktijk betekent dit meestal dat je gasstoof bij vriestemperaturen een half uur nodig had om water aan de kook te krijgen, of dat je het water gewoonweg nooit aan de kook kreeg. De truc die wij toepasten in het verleden was het ijskoude gasblikje met onze handschoenen opwarmen, terwijl het aanstond. Gasblikje en stoof en pot optillen, handen errond wrappen en dan maar wachten. Terwijl de derde in de groep sneeuw smelt en roert. Geen zicht… duurde lang… maar beter dan niets natuurlijk. En ’s nachts het blikje bij een onfortuinlijke sukkelaar in de slaapzak. Kwestie dat het niet helemaal bevroren was de volgende ochtend.

Bon. Wat doet Primus nu deze winter? Wel ze brengen niet een speciaal gasmengsel uit (ze gebruiken uiteraard nog steeds het vier seizoenen mix) maar ze hebben het gasblikje vanbinnen zo aangepast, dat de druk niet wegvalt als het te koud wordt. Of toch niet zo heel erg wegvalt. Zo doen dat door een mesh of een vloeitje in het blikje te verwerken. Nuja, hoe ze het doen is eigenlijk minder belangrijk voor ons, want langs de buitenkant zie je er helemaal niets van. En het gebruik blijft ook helemaal hetzelfde. Het ziet er uit als het zoveelste gasblikje, ware het niet dat er “Primus Winter Gas” op stond.

Tijdens onze laatste wintertrek in de Vogezen januari 2015 hadden we een blikje Primus Winter Gas mee. Een eerste keer uit de rugzak gehaald voor een middagmaal. Dat ging vlot. Nuja… erg koud was het niet. Ergens rond het nulpunt of zo, of er net onder. Voelde niet echt koud aan. We testen verder.

’s Avonds in de tent, met hevige wind en al even hevige sneeuwval zijn we al iets meer onder de indruk. Het water kookt makkelijk. Geen gedoe, geen blikje opwarmen in de slaapzak, geen handschoenen toestanden. Gewoon sneeuw smelten, en water aan de kook laten komen. Verder niets doen. Het werkt gewoon.

De volgende ochtend. Expres ’s nachts het blikje in de sneeuw onder de buitentent laten liggen. Bevroren sneeuw plakt aan de zijkant van het blikje. We draaien het in de stoof en voila, het werkt. Nu zijn we zwaar onder de indruk. Temperaturen goed onder nul, blikje ijs- maar dan ook ijskoud en geen gedoe. Het werkt gewoon.

De volgende middag zijn we de luxe van Primus Winter Gas al helemaal gewoon geworden en in een open vlakte nemen we een uitgebreide pauze waar we een hoop sneeuw sneeuw smelten, aan de kook brengen, drie gevriesdroogde maaltijden bereiden en nog even thee zetten. Eenvoudiger kan niet.

We kunnen dus heel duidelijk stellen: ga je op wintertrekking, neem dan Primus Winter Gas blikjes in de plaats van gewone gasblikjes. Het verschil is enorm. Voor die paar euro dat het meer kost wil je echt niet sukkelen. Primus Winter Gas blikjes passen op nagenoeg alle stoofjes, je hoeft dus geen Primus stoof te hebben om van dit gas te genieten. Wij zijn alvast overtuigd, maar test het vooral zelf uit.

www.primus.eu
8.50 EUR