Deze winter introduceert Jack Wolfskin zijn nieuwe kunstvezelvulling Fibercloud in de Icecamp Jacket. Met de sneeuw en vrieskou van de voorbije weken konden we meteen de jas eens stevig aan te tand voelen.
Belangrijker dan de jas is eigenlijk de Fibercloud vulling, want daarvoor wil je eigenlijk net die jas. Die is nogal verschillend van de gewone voering die we allemaal wel kennen uit gewone stadsjassen. Fibercloud lijkt heel fel op dons, is net zo fluffy, maar is synthetisch. Dat zorgt ervoor dat het beter tegen het vocht kan – was maar eens een donsjas, dan weet je meteen wat we bedoelen: nat is een donsjas niet meer dan een vodje met wat klonters er in. En bij vocht hoef je niet meteen aan felle regen te denken, je eigen zweet is vaak voldoende om het isolerend vermogen van dons te doen afnemen (wat meteen ook verklaard waarom een dons slaapzak op het einde van de trektocht minder warm aanvoelt dan in het begin…). Voor ons vochtige klimaat is een synthetische variant dus bijzonder goed geschikt.
Voering vs vulling
Synthetische voering – zonder het over continue of korte vezels te hebben, dat is voor een andere keer – kan je in twee categorieën indelen. De klassieke platte voering, of wattering, die in gewone stadsjassen steekt, enkele millimeters dik is, tot pakweg een centimeter, en op rol verkocht wordt. Als je iemand kent die kan naaien heb je zo’n typische witte voering zeker al eens gezien. De warmte is hier meestal evenredig met het gewicht. Voering van 90 gram per m² zal kouder zijn dan 180 gram per m². Hoe zwaarder, hoe beter.
En aan de andere kant heb je fluffy, dikke vulling zoals we die kennen van een stevige donsjas. Hier gaat het niet meer over een rol platte voering maar over pluizige vlokken als het ware. Dikke vulling die mooi bol moet staan. De warmte hier komt voornamelijk van de dikte: hoe bol staan de vezels? Dergelijke jassen worden van doorstikte kamers voorzien net zoals donsslaapzakken: de vulling maakt de kamers centimeters dik, het Michelin manneke fenomeen zeg maar, en hoe dikker, hoe warmer. Het gewicht bepaalt hier in mindere mate de warmte, de veerkracht, en het opvullend vermogen des te meer. Hoe boller, hoe beter.
De beste kwaliteitsdons zal voor zeer weinig gewicht een zeer bolle jas, of slaapzak, bieden. En die zal warm zijn. En licht en compact. En duur. En helemaal niet goed tegen vocht kunnen. In bepaalde omstandigheden is dit ok, maar er zijn een pak meer omstandigheden – hint: Belgisch weer – waar een synthetische vulling die de positieve eigenschappen van dons zeer goed benaderen, beter van pas komt.
Dit filmpje is nogal verhelderend – let vooral op wanneer ze de jas opensnijden: http://www.jack-wolfskin.be/nl/desktopdefault.aspx/tabid-4835/3443_read-91234/
Overlayering Principe
Wat is overlayering? Het 3 lagen systeem kennen we al. Véél te kort samengevat: basislaag, fleece en regenjas. Met de kanttekening dat de regenjas best in de rugzak blijft tot het echt regent, gezien zo’n ademende regenjas je vocht toch maar geleidelijk kan afvoeren, en je anders met een klamme jas zit. Maar regen, wind en kou zullen er voor zorgen dat je toch de jas moet aantrekken. Niet optimaal, maar een longontsteking opdoen is dat ook niet.
Nu moet je weten dat een mens die actief is, aan het wandelen is, veel minder isolatie nodig heeft, dan een mens die stil zit. Ik herinner me nog de kilometers lange toertjes-rond-de-blok op school in een katoenen t-shirt tijdens de winter. Zolang je aan het rennen was ging dat. Als je actief bent, en hitte produceert, heb je minder nodig. Logisch. Zit je stil, tijdens een picknick bijvoorbeeld, of ’s avonds voor je tent, dan heb je meer nodig. Het ultieme stilzitten is slapen en daar hebben we dan ook heel veel extra isolatie nodig: de slaapzak of het deken.
Het principe van overlayering kan dus eigenlijk niet simpeler zijn dan: je trekt iets extra aan als je stopt. Ha! Zo kunnen we nog principes uitvinden horen we je al denken. Maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.
Je hebt misschien al je regenjas aan. Die is al nat, van het zweet of van de regen, of beide. Je gaat die jas nu niet uittrekken, en het koud krijgen – plus in de bergen of tijdens het klimmen, veel te veel een gedoe: je trekt je extra laag aan boven de rest. Nat of niet. Want die extra laag kan daar tegen. Die is synthetisch. En die blijft warm zelf al is die vochtig. Ja je trekt bij overlayering de warme jas gewoon over de kletsnatte regenjas. De jas gaat er niet van dood gaan, en jij al zeker niet. Integendeel, jij verliest geen warmte die in de regenjas zit, en je krijgt er een extra dikke warme laag boven. Toasty!
Wanneer komt zo’n principe vooral van pas voor de gemiddelde wandelaar? Tijdens een uitgebreide picknick in een koude schuilhut. We kennen allemaal het gevoel van kom-we-gaan-verder-ik-krijg-het-koud en wat we eigenlijk bedoelen is dat we de laatste 20 minuten al staan bibberen hebben, dat onze voet ijskoud geworden zijn, we onze handen al een tijdje niet meer voelen en we rillingen hebben over onze rug. Klinkt bekend niet?
Bij overlayering zorg je gewoon voor twee zaken: een extra warme robuuste laag in de rugzak voor als je stopt, en minder warm gekleed tijdens de activiteit zelf. Wat doen de meeste mensen, die netjes het bekende 3 lagen principe volgen: die kleden zich de hele tijd even warm, wat betekent dat ze te warm hebben tijdens het bewegen, en te koud zijn als ze stil zitten. Want in theorie kan het gewoon niet dat je evenveel isolatie nodig hebt als je beweegt als wanneer je stilzit.
Icecamp Jacket
De Icecamp Jacket van Jack Wolfskin en dan zeker hun Fibercloud synthetische vulling is uitstekend geschikt voor overlayering. Fibercloud is te vergelijken met 500 cuin dons qua warmte, maar is vochtbestendig en onderhoudsarm. Idiot-proof zeg maar, je hoeft het niet voorzichtig te behandelen. Gewoon aantrekken en warm wezen. Nat of niet.
Nu heeft Jack Wolfskin met de Icecamp Jacket nu niet meteen het overlayering principe in gedachten, hoewel het materiaal er wel degelijk voor geschikt is. De bedoeling van de Icecamp Jacket is voornamelijk om gedragen te worden als vervanging van een fleece en regenjas op een koude, droge dag. Of met een lichte fleece eronder op een heel koude dag. De jas is winddicht en waterafstotend dus kan het tegen sneeuw en wat motregen – hoewel stevige kou en regen meestal sneeuw betekent niet? Regent het toch, dan kan de jas onder een regenjas gedragen worden.
Jack Wolfskin ziet deze jas dus voornamelijk als een zeer warme tussenlaag. En dat merk je ook aan de snit, die is bijzonder sportief en compact, zelfs in de maat Large zit die lekker snug voor 1m85 en 85kg.
De jas staat zéér bol. In vergelijking met andere belay jackets zit hier véél meer vulling in. Kruip je in de jas voor de eerste keer dan sta je verbaasd hoe bol die wel staat, en dan hebben we het niet over kijk-er-niet-te-hard-naar-of-het-stort-in-bol maar echt sterk, veerkrachtig bol. En hoe boller, hoe warmer. En deze jas is dan ook warm! Hij weegt dan ook 690g in Large, en het meeste van dit gewicht komt van de vulling, want de jas zelf is bewust eenvoudig en superlicht gehouden (20D mini-ripstop polyester van 40 g/m2). Ik draag graag een paar honderd gram extra mee als ik daardoor het ook warm heb. Ter vergelijking, sommige van die alpiene belay jackets, die vooral heel compact en licht moeten zijn, gebruiken synthetische vulling van 75 of 90 gram per m², uitzonderlijk eens iets van boven de 100 gram. Wel… hier hebben we een pak meer isolatie bij, en daar zijn we blij om. Het nadeel is dan wel, de jas is niet zo compact. Ja dat bol zijn moet ergens heen kunnen natuurlijk. Maar de jas past nog steeds onder de toplid van een rugzak, zelfs die van een 30l dagrugzak.
Boven een natte Buffalo Special 6 Shirt aangetrokken merkten we geen noemenswaardige vermindering in isolerend vermogen. Na een uur pauze onder een afdak was de Buffalo wel lekker droog geworden, en was het vocht dus in de Jack Wolfskin Icecamp Jacket getrokken (wat een ramp zou zijn met een donsjas). De Icecamp voelde niet klam of vochtig aan, en bleef warm aanvoelen. Extra warmte bieden, en het uitdrogen van de lagen eronder, ook dat is de bedoeling van overlayering.
Zoals we al schreven heeft Jack Wolfskin de jas bewust eenvoudig gehouden, wat die net zo goed maakt als overlayer jas. Twee warme zakken met rits en microfleece, één binnenzak met rits. Een aantrekkoordje in de zoom onderaan. Een kleine gevoerde kraag, wel zonder kap. Een eenvoudige elastische mouwzoom. En een rit met enkele zipper vooraan.
Wat ze bij Jack Wolfskin héél goed gezien hebben zijn de schouders. Omdat warmte moet komen van hoe bol de kamers staan, zou dit nogal tegen vallen op de schouders, waar de rugzakbandjes komen. Die persen alles samen, geen bolheid meer, en dus geen warmte. Jack Wolfkin lost dit op door op deze plek voering in de plaats van vulling te steken: daar verwerken ze de robuuste Microguard Maxloft wattering. Slim.
In het zwart ziet deze jas er trendy en discreet uit. De snit is compact, vooral ter hoogte van de schouders, en de armsgaten, zal je voelen hoe sportief de jas gesneden is. Koop je die als extra overlayer dan ga je best een maatje groter. In mijn geval was een XL goed geweest als overlayer. Als gewone jas was de L dan weer net goed: perfecte pasvorm zonder overdreven ruim te zitten, maar dan wel heel bol (=warm) naar de buitenkant toe.
Camp Ice!
De Jack Wolfskin Icecamp Jacket heeft zijn naam alle eer aangedaan op een zeer koude bivak. Proefkonijn van dienst had die beruchte nacht een Woolpower 200 shirt aan, daarboven een Buffalo Special 6 Shirt, en daarboven de Jack Wolfskin Icecamp Jacket. Zelf na 4 uren chocoladecake bakken in de donkere vrieskou in de sneeuw – ’t ja het zijn lange winteravonden niet – voelde het proefkonijn zich nog steeds prima. En ’s nachts heeft proefkonijn de Icecamp Jacket aangehouden in de slaapzak.
Voorlopig is de nieuwe synthetische Fibercloud vulling enkel te krijgen in de Icecamp reeks voor zover we kunnen zien. Die bestaat dan wel uit een kindermodel, een vrouwenmodel, een mannenmodel, en een bodywarmer-zonder-mouwen model. We verwachten naar de toekomst toe zeker nog Jack Wolfskin jassen uit dit materiaal.
Voor wandelaars die op zoek zijn naar een warme jas is dit zeker aan te raden. Je kan die uiteindelijk op veel manieren dragen: boven een shirt zoals Jack Wolfskin het zelf voorstelt tijdens het winterseizoen, en zelfs onder de regenjas. In de stad als trendy én warme winterjas. Maar zeker ook als extra laag in het overlayering principe. Daar gebruiken wij deze jas vanaf nu voor. Fibercloud is mooi bol spul, en werkt goed in het vochtige, koude Belgische winterklimaat.
Adviesprijs: 139,95 EUR
http://www.jack-wolfskin.be/nl/kleding/heren/alle-jacks/donsjacks-kunstvezeljacks/kunstvezeljacks/1200721-icecamp-jacket-men.aspx
Geef een reactie