Dit voorjaar kregen we te horen dat Nordisk de legendarische Caravan Trip tent opnieuw lanceert. Een klassieker uit de jaren 70, maar dan met hedendaagse materialen én een nieuwe naam: de Nordisk Faxe.

We waren meteen weg van de retro look met het asymmetrische dak en het gebruik van katoen voor de binnentent. Maar het gaat hem hier niet om een fashion statement hoor, door de asymmetrische opbouw, kan je in de breedte liggen. Door in de andere richting te liggen gebruik je de ruimte efficiënter. En door het gebruik van poly-katoen creëer je een zeer aangenaam binnenklimaat dat nagenoeg geen last heeft van condens.

De Faxe is een 3-in-1 tent: de binnentent kan alleen worden gebruikt als zomertent, de buitentent kan dienen als tarp en de twee kunnen gecombineerd worden tot een klassieke tent met dubbeldaks constructie.

Het design is klassiek, maar de gebruikte materialen zijn hypermodern: de buitentent is gemaakt van 100% ripstop nylon met drie lagen siliconencoating aan elke zijde en een waterkolom van 3.000 mm (10.000mm voor het grondzeil). De buitentent heeft een scheursterkte van 20 kilo, ook al is het materiaal zeer licht van gewicht.

We kon de tent een eerste keer testen in mei… op een camping. Wow… en de camping stond vol hoor. Nuja met een tent die voordien Caravan Trip heette, mag je wel al eens op een camping komen. Tentje opzetten ging snel – we hadden al eens in de tuin geoefend, wat misschien wel een aanrader is want de instructies waren niet helemaal dat. En nagenoeg meteen kwamen prominente camping lui ons spontaan complimenteren met de tent. Wat het precies wat? Dat het er leuk uitziet. Fijne speciale vorm.

Na een nachtje met zijn tweeën en een herder met tentfetisj ontwaakten we in ruime, droge tent. Het binnenklimaat was opmerkelijk aangenaam. Buiten was het vochtig, maar de katoenen binnentent voelde volledig droog aan. Tegen de buitentent zagen we de condensatiedruppels. Zowel voeten als hoofd hadden extra ruimte dankzij de schuine bodemwanden. Daarbij, de 40kg zware tentfetisjherder was in diezelfde voetruimte gaan slapen, plek genoeg, ook als je 1m85 bent. Wakker worden met je hoofd tegen de buitentent gedrukt gebeurd hier dus niet; meer dan plek genoeg.

Vanuit de slaapzak kan je de panoramische deuren / ramen bijstellen en zo de luchtcirculatie regelen. In combinatie met het ademende katoen hebben we niets van condens gemerkt. We sliepen nochtans langs een rivier en de temperatuur was fel gezakt tot enkele graden boven het vriespunt nadat de zon onder was. Het had niet geregend maar de omgeving was erg vochtig. Even één deurtje openzetten en de langzaam wakker wordende camping begluren vanachter het gaas en vanuit de slaapzak terwijl ik bedenk dat Chimay Bleu écht wel een stevig biertje is.

Een extra lijn webbing, in de nok en tussen de twee palen, laat toe de tent dwars extra op te spannen. Een klein detail maar het werkt uitstekend om de tent perfect af te stellen. En als wasdraad is het nog praktisch ook.

Zo heeft de Nordisk Faxe wel meer leuke details: magnetische sluiting voor de deuren, waardoor het lijkt alsof de deuren vanzelf sluiten. Buckles om de tent op te spannen tussen de twee palen, en ook buckles aan de buitenhoeken. Telkens met stevige webbing. Een fraai afgewerkte opbergzak (13x55cm). En de haringen zijn van gezandstraald aluminium, wat een mooi effect heeft. Je merkt dat lichtgewicht absoluut niet op hun prioriteitenlijstje stond (ze kunnen het anders wel hoor! Hun Telemark 2 weegt bijvoorbeeld maar 880 g), Nordisk wou hier vooral een atypische, mooie en comfortabele tent neerzetten, met een knipoog naar het verleden. De fijne details en het gebruik van katoen brengen je zelf in de buurt van luxueus glamping! En wat weegt dat dan? Wel de tent weegt net 3kg. Voor een zonder meer ruime 2 persoonstent. Naar huidige hightech normen is dit zwaar, maar strikt genomen, komt dit nog steeds neer op anderhalve kilo per persoon, wat lichtgewicht betekend. Ja het kan lichter, maar dat was de bedoeling niet.

De tent werd verder getest, ook in extreem heet weer, en daar merk je de voordelen van het ademend katoen nog maar eens op. Het weegt extra, maar dat neem je er met plezier bij. En je kan natuurlijk ook voor enkel de tarp gaan, of enkel de binnentent – als je echt zeker bent van het weer.

Het enige waar deze tent ons minder geschikt voor lijkt is stormweer. De zijkanten zijn daarvoor net iets te onbeschut, en de luifel net iets te smal om spullen buiten droog te kunnen leggen. En de zeshoekige “Square Skewer” alu haringen, gezandstraald of niet, zijn uiteindelijk maar alu haringen, en harde rotsige ondergrond zijn niet hun vrienden, dus je klopt er wel één krom. De “Y-Peg” haringen zijn steviger, maar waarom de ene keer Y-Peg en de andere keer Square Skewer gebruikt werden, was ons ook niet altijd duidelijk en de logica erachter niet altijd even consistent (bv scherpe Y-Peg in combinatie met een bungeeloop). Maar dit zijn details, en je zet uiteindelijk je tent zelf op zoals je wilt, en door hier en daar een haring om te wisselen los je dit “probleem” zo op.

De Nordisk Faxe 2 tent is een geslaagde terugkeer van een legende. Qua comfort scoort te tent in de allerhoogste categorie. Ademend katoen. Asymmetrisch design, dwars slapen en schuine bodemwanden. Het zijn geen gimmicks maar ontwerpkeuzes die een enorm verschil maken in de ruimtebeleving in deze unieke tent. Nordisk… hou vast aan dit design! En maak misschien ook een ultralight variant voor de die-hard trekkers onder ons?

http://www.nordisk.eu
470 EUR