Midden april tussen twee regenbuien in, waren we enkele dagen op verkenning langs de Semois. Het ideale moment om de Jack Wolfskin Yellowstone II tweepersoonstent eens goed uit te testen.

Koepeltenten zijn niet direct lichtgewicht en de Yellowstone II is hier geen uitzondering op: met zijn 3860g is het zeker geen pluimgewicht naar vandaag’s normen. Gelukkig kan het gewicht verdeeld worden over twee personen, en kan je mits wat strippen het gewicht terugbrengen tot 3390g, dan draag je iets meer dan anderhalve kg per persoon, wat zeer redelijk is.

Nu om heel eerlijk te zijn, van koepeltenten worden we niet erg warm. We kennen ze persoonlijk al minstens 30 jaar – hmmm die eerste kleine koepeltent die ik weken aan een stuk gedragen heb tijdens m’n jeugd woog 6kg herinner ik me nu – en zijn ondertussen al lang verwend en vertrouwd met high-tech hybride en tunneltenten. Maar kom, we gaan die “iglo” toch eens testen.

Bij het opzetten viel meteen de uitstekende kwaliteit op, zowel qua afwerking als materiaal en componenten – in het bijzonder de uitstekende DAC palen met hun supermakkelijk kliksysteem.

DAC is een gespecialiseerd bedrijf in tentpalen en onderdelen die “klik” zeggen. Je ziet dan ook vaak de premium merken DAC elementen gebruiken in hun tentendesigns.

De DAC voetjes waar de palen in moesten geklikt worden is zonder meer het beste systeem dat we ooit gebruikt hebben. Het klikt reuze gemakkelijk vast, blijft mooi vast, en zet zichzelf in de correct positie. De top van de tent wordt opgehangen aan een roterende component van DAC, die ervoor zorgt dat de kruisende palen netjes samenkomen. Gewoon de tent erin schuiven, en de boel hangt netjes, strak, en precies zoals het hoort.

Op dit punt waren we al enthousiast. Altijd leuk als je ze aangenaam verrast wordt hoe goed iets wel is. Maar het wordt beter.

Deze tweepersoonstent heeft als binnentent (ademend polyester 68D) een rechthoekige vorm, langer (225cm) dan het breder (150cm) is, zodat je met twee naast elkaar kan slapen. Het grondzeil bestaat uit gecoat polyester van 150D met een waterkolom van 10.000 mm. De buitentent (polyester 75D, met een waterkolom van 4000 mm) leg je er eigenlijk dwars over, met een extra paal, waardoor de kleinere breedte van 150cm nu uitgebreid wordt met aan elke kant een vestibule van zo’n 80cm. De smallere breedte wordt nu de grootste buitenafmeting van de tent. De buitentent wordt via een eenvoudig en snel kliksysteem vastgemaakt aan de DAC voetjes, waardoor de afstand tussen binnen en buitentent mooi bewaard wordt.


Door de dubbele luifel is de tent eigenlijk breder dan ze lang is. De rode lijnen zijn de palen van de binnentent. De groene lijn is de dwarspaal van de buitentent.

En zo heb je plots echt wel een gigantische tent – de palen spannen de tent extra bol op. Aan iedere kant een vestibule met een eigen deur – uitstekend voor twee venten die niet over elkaar willen klimmen midden in de nacht! De vestibules zijn echt praktisch, ik schat iets van 80cm op 225cm en kunnen dus heel veel materiaal slikken. Iedere deur bestaat ook nog eens uit twee lagen, die apart open of toe gezet kunnen worden: één uit gaas, en één uit doek.

De tent is zeer ruim en licht vanbinnen. De hoogte met zijn 110cm is ook meer dan voldoende. Je hebt een uitstekend werkend verluchtingssysteem bovenaan, dat je met stugge velcro reepjes openzet. Een eenvoudig systeem maar het werkt bijzonder goed.

In zo’n 5 minuten hadden we deze tent opgezet, voor de eerste keer, en waren we van sceptisch naar zeer enthousiast gegaan. Deze tent klopt gewoon, ze werkt echt. Je kan voor lichtgewicht gaan, je kan voor complexe designs gaan, maar in deze tent ben je gewoon tevreden, omdat alles gewoon werkt. Er is veel plaats, je kan je natte schoenen netjes onder de luifel plaatsen, samen met je rugzak, en nog plaats over hebben. En de spullen van je wandelmaat staan netjes aan zijn kant, zonder dat je met je neus in de buurt van zijn wandelschoenen moet slapen. Sommige designs zijn heel leuk op papier, maar vallen hard tegen in de werkelijkheid, omdat je teveel comfort moet opgegeven, of omdat de designer niet genoeg vanachter zijn bureau komt. Deze tent is net het omgekeerde, een eenvoudig klassiek design, dat niet schreeuwerig is, maar wel alles bevat wat je in het echt nodig hebt om te kamperen zonder frustratie. Afwerkingen en materiaal zijn gewoon uitstekend, en de opgezette tent ziet er effectief ook uit zoals in de folder, perfect strak, zonder dat je stormlijnen nodig hebt, of uren moet staan prutsen om die perfect opgezette tent te bekomen.

Na een nachtje lichte vorst en wat gedraai in de slaapzak werd ik wakker tegen de zijkant van de tent. Ik verwachtte dat de slaapzak nat ging zijn door het contact met de binnentent maar de binnentent was volledig droog. Niets van condens. Knap.

Het dubbele verluchtingsgat boven met de stugge velcros had perfect zijn werk gedaan – het verluchtingsgat was goed nat, je zag zelfs de condens vanuit de slaapzak, maar de tent was droog. Nog iets dat gewoon werkt. Fijn. De vorst kwam mooi tot aan de buitentent, maar onder de luifels was alles mooi droog, en de schoenen waren niet bevroren. Best wel comfortabel voor de verandering!

Of hoe je op basis van een klassieke tweepersoonskoepeltent toch een geweldig design kunt maken, er jaren ervaring aan toevoegt, zodat de tent de eigenschappen bezit die een wandelaar echt nodig heeft en overal de beste materialen gebruikt. Deze tent houden we. Het beetje extra gewicht weegt niet op tegen het absolute comfort die deze tent biedt.

Adviesprijs: 249,95 EUR
http://www.jack-wolfskin.be/nl/uitrusting/tenten/koepeltenten/33053-yellowstone-ii.aspx

P.S. Als je ooit wilt gaan kamperen, en je lief wilt niet mee, omdat ze kamperen niet ziet zitten en liever op hotel is en schrik heeft van spinnen? Neem dan deze Jack Wolfskin Yellowstone II tent mee, de kans is groot dat het een aangename, mooie, frustratieloze ervaring wordt en dat je lief het achteraf zelf nog leuk vond ook. Score!