De voorlaatste softshell uit onze test en een echt wel bijzondere Britse speler. De Rab Scimitar Jacket zit in de gemiddelde prijsklasse met 160 EUR en maakt deel uit van de zwaarste softshells uit deze test met 608 gram in maat large. Dit overgewicht is meteen ook het pluspunt van deze jas, die bewust uit twee soorten softshell stof werd opgetrokken, en de warmste, niet-gevoerde, softshell uit de reeks is. En het design van de hoody, daar kunnen we kort over zijn: simpelweg het beste.
De Rab Scimitar Jacket is typisch Rab (en typisch Brits?): functioneel, no-nonsense, goed over nagedacht, en een beetje koppig. En dat hebben we graag. Zich laten leiden door modetrends is duidelijk niet aan Rab besteed.
Voor degenen die dit Britse merk minder goed kennen: Rab werd opgericht door alpinist Rab Carrington, die in de jaren 70 Zuid Amerika en de Alpen onveilig maakte met zijn innovatieve manier van klimmen, én denken. Om wat geld te verdienen tussen klimexpedities maakte Rab slaapzakken en donsjassen in Patagonia. Terug in Sheffield in het VK, begon hij een winkel, door klimmers, voor klimmers. Vandaag is Rab uitgegroeid tot een internationaal merk, met nog steeds zijn initiële focus op functioneel design en kwaliteitsmaterialen.
Rab ontwikkelde deze Scimitar Jacket heel bewust als een membraanloos, stretch woven softshell. Ze gebruikten hiervoor 2 soorten van hun eigen Matrix DWS (Double Weave Stretch) materialen: de hoofdstof is een lichtere softshell stof uit nylon, terwijl de zwaardere verstevigingsstukken bestaan uit een nylon – polyester mix. En als je kijkt naar het softshell gamma van Rab, dan merk je snel dat de Scimitar Jacket het logische vervolg is op twee bestsellers: de lichtgewicht Sawtooth geschikt voor warmere condities en de middengewicht Exodus die vooral geschikt is voor bergcondities.
Het hoofdmateriaal is 182 g/m en bestaat uit 90% nylon met 10% elastaan. De donkere verstevigingen – op het hoofd, de schouders, de armen, en de heupen – bestaan uit het dikkere 275 g/m, en zachter aanvoelende mix van 47% nylon met 45% polyester en 8% elastaan. Samen met The North Face zijn dit de enige twee softshells die gebruik maken van beide materialen: The North Face past het toe op zijn hele jas, Rab enkel op strategische plaatsen die typisch extra afzien. Zowel het lichte materiaal als de verstevigingen stretchen goed.
De DWR (Durable Water Repellent) is zeer goed, zeker voor een softshell met zoveel stretch – nuja, dat hadden we dan ook verwacht uit een regenland als het VK. De softshell voelt dan ook – geheel subjectief – qua bescherming meer aan als een overjas, het valt moeilijk uit te leggen, sommige softshells voelen meer aan als “trui” terwijl andere meer aanvoelen als “jas”. Je voelt je alleszins goed beschermd in deze jas. Het ademend vermogen is net zoals alle stretch woven softshells zeer goed, en zelf al is de Scimitar Jacket zwaarder dan zijn soortgenoten, het selectief gebruik van lichter en steviger materiaal maakt alles goed.
Het kleine beetje extra warmte van deze softshell is interessant. Zijn extra gewicht komt enerzijds uit de langere, slank-comfortabele Europese pasvorm en zeer lange mouwen, maar anderzijds ook uit de dikkere stof. En een dikkere stof betekent ook een beetje een warmere stof. Dat maakt deze softshell te warm voor hartje zomer, maar zodra de temperaturen zakken onder de 20°C wordt dit een heel aangename softshell, en is dat extra beetje warmte net héél welkom. Een kleine anekdote: alle softshells werden getest met een lange mouwen basislaag gaande van polypropyleen tot merino. Tijdens een overnighter droeg ik enkel een korte mouwen basislaag. Er stond redelijk wat wind, en de temperaturen waren vrij laag, met veel wolken en alles nogal nat. Tijdens de rust voelde ik de kou doorheen de softshell op mijn blote onderarmen (de verstevigingen lopen van de schouders tot het midden van de onderarm). Het verschil in warmte tussen de dikkere en lichtere stukken kon je heel goed voelen: de bovenarmen die ook “bloot” waren onder de softshell voelden de kou niet, de onderarmen die niet extra beschermd waren door het zwaardere softshell materiaal voelden het wel. Dit betekent dat de verstevigingsstukken wel degelijk een verschil maken. Verder is de jas ruim genoeg om er een warme laag onder te dragen, maar is het ook flexibel genoeg om zelf nog onder een hardshell te passen.
Zoals we al schreven zijn de armen zeer, zéér lang. Een bewuste keuze, alhoewel ze hier misschien wat overdreven hebben. Het voordeel is hoe dan ook dat er mouw genoeg is om je continue te beschermen terwijl je wild om je heen zwaait! Iets wat klimmers wel weten te appreciëren. De mouwen zijn afgewerkt met velcro. Verder is er een gladde maar zachte storm flap achter de dubbele rits, met 20cm lange, zeer zachte microfleece inzetstukjes naar de kin toe als extra bescherming. Er is ook nog een Napoleon borstzak, en de heup en de capuchon kan aangespannen worden – de capuchon via twee netjes weggewerkte spankoordjes vooraan, én een achteraan. De grote capuchon heeft verder nog twee mooie details, beiden uniek in deze test. De capuchon heeft een vrij brede, stugge klep met daarin een metalen draad verwerkt, zodat de capuchon perfect gevormd kan worden naar alle omstandigheden. Gebruik je de capuchon niet, dan kan die opgerold worden, en met een gespje vastgeklikt worden, zodat die niet in de weg zit.
Functioneel design, zinvolle details en mooie afwerking maken van Rab Scimitar Jacket een zeer knappe softshell. Het draagcomfort is hoog en het klein beetje extra warmte – en gewicht – is buiten de zomer zeer welkom. De capuchon, en de afwerking ter hoogte van de kin, zijn gewoonweg fantastisch.
Geef een reactie