De Inferno -29C is een nieuwe 850+ dons expeditie slaapzak geschikt voor poolgebieden en hooggebergte dankzij zijn waterafstotende Pertex Endurance shell met DWR en warmte vasthoudende schotten constructie. Dit komt goed uit gezien we in het Mont-Blanc massief gingen overnachten op grote hoogte.

Of we even een The North Face slaapzak wilden testen? Wel… qua timing kon dit tellen gezien we aan de Aiguille du Midi in het Mont-Blanc massief gingen bivakkeren op 3800m hoogte. Welke slaapzak we willen? Gezien het verwachte slechte weer willen we liefst zo warm mogelijk, maar nog steeds draagbaar. Schrap dus maar die -40°C slaapzak, die kunnen we echt niet in de rugzak krijgen en de volgende dagen met ons mee sleuren. Een -29°C dan maar vroeg onze TNF Technical Representative? Past die in een kleine rugzak, vroegen we? Ja hoor, als je er op gaat zitten en die wat samenperst, dan komt het goed, zei ze.

Mevrouw TNF kwam langs met een gigantisch grote slaapzak, lekker luchtig in zijn ruime opberghoes, formaat vuilniszak. Moet dit in de rugzak voor een driedaagse op 4000m? We gingen toch even in de slaapzak liggen. Ach… zo zacht, en vol, en warm. Lekker ruim ook. Natuurlijk is dit de slaapzak bij uitstek voor extreem lage temperaturen, maar dat monster krijgen we nooit in de slaapzak.

Wel… dat monster bleek 1531g te wegen – nagewogen! Belachelijk weinig voor zo’n extreem temperatuur bereik. De grote hoeveelheid 850+ fill Europese dons en het flinterdunne maar sterke en zijdezachte, waterafstotende Pertex zorgen er eigenlijk voor dat het hele gewicht van de slaapzak naar de dons gaat. En dat dons makkelijk comprimeert konden we meteen nog eens zelf uittesten. In de compressiezak kregen we de slaapzak makkelijk tot zo’n formaat dat het in een 30L rugzak paste – samen met de extra kleren! Waarom zouden we nog compromis zoeken, als we straks voor 1500g en een compact volume lekker warm kunnen slapen in de sneeuw?

De bivak was zalig. Stormweer van in de namiddag tot 6:00 AM de volgende dag – daarna prachtige lucht – en moederziel alleen met ons groepje alpinisten op de Glacier du Géant.

Om ons te isloreren tegen de koude grond gebruikten we een klassiek Thermarest Z-Ridge foam matje – zo simpel dat het niet kapot kan gaan. Iets dat geapprecieerd wordt in extreme omstandigheden. Onze ervaring had ons geleerd dat een enkel matje vaak niet voldoende is, en daarom hadden we nog een extra stukje goedkope schuimmat meegenomen van 120cm. Meer dan genoeg om de drukpunten van de heupen en de schouders te isoleren.

Met deze setup en de ruime marge die we hadden met de slaapzak was de bivak eigenlijk maar een koud kunstje (haha). Alles in de tent was bevroren, inclusief de softshell broek (had die mee moeten nemen in de slaapzak maar die was al nat). Omdat het zo stormde hadden we de tent extra dicht neergepoot, en dat zorgde toch voor wat condensatie, niettegenstaande de vriestemperaturen. De buitenkant van de slaapzak was nat, maar de dons noch de binnenkant had er last van.

Een goeie tip de we kregen van de berggidsen was om een nalgene fles met kokend water mee te nemen in de slaapzak. Best wel gevaarlijk met al die dons – gezien dons echt niet tegen vocht kan, dan gaat het samenklitten en verliest het zijn warmte – maar ook hier zorgde de Pertex voor de nodige bescherming. Nog een tip: diezelfde fles voor het slapen gaan onder je kleren stoppen tegen je borst – onder je warme kleren maar boven je basislaag zodat je je niet verbrand – zalig warm. De fles ging van jas naar jas terwijl we nog een laatste glasje wijn dronken (slecht idee – alcohol verlaagt je lichaamstemperatuur!).

Nog even technisch. De Pertex nylon ripstop is 20 dernier. De trapezium schotten zorgen evoor dat er geen coldspots zijn en dat de dons mooi evenredig verdeeld is. En het voeteinde is extra hoog – gewelfd of “vaulted” heet The North Face dit – waardoor je makkelijk op je rug met je voeten omhoog kunt slapen, zonder dat je slaapzak over de hele lengte mee omhoog piekt. Zeer comfortabel!

Dat we geen koud gingen hebben wisten we eigenlijk wel. Met -29°C hadden we ruimschoots marge. Maar dat deze slaapzak zo lichtgewicht ging zijn (anderhalve kg is wat je typische niet-technische camping slaapzak weegt), en uiteindelijk zo weinig volume ging innemen, daar waren we toch heel verbaasd over. We hadden ook voor een -10°C kunnen kiezen, maar de extra warmte voor die paar honderd grammen meer leek ons absoluut de moeite. Bedankt The North Face Inferno voor een uitstekende slaap tijdens een nachtje huilend stormweer.

http://eu.thenorthface.com/tnf-eu-en/equipment/shop-by-category/sleeping-bags/inferno-20f-29c-sleeping-bag.html#