Tijdens onze verkenningstochten langs de Semois in April werd de Alpkit.com PipeDream 400 dons slaapzak getest. Lichtgewicht, zeer compact en comfortabel bij lichte vorst. Of voor wij liever de cijfers heeft: 95/5 400 gram dons met 750+ fill power, goed voor -3°C comfort en een gewicht van 750 gram.

Maar eerst misschien een woordje over Alpkit.com zelf?

Mogelijk ken je dit merk nog niet. Alpkit.com zijn eigenlijk een groep klimmers in de UK die gewoon zelf hun eigen ontwerpen beginnen te maken zijn – best wel een leuk verhaal van kerels die in outdoorshops werkten om hun klimmateriaal te kunnen kopen en zoveel mogelijk richting Alpen trokken, tot ze op een dag beseften dat ze best wel wat ervaring hadden in gear design en zo zijn ze hun eigen bedrijfje begonnen.

Alpkit.com maakt zeer professioneel materiaal voor de buitensporter die no nonsense weet te waarderen. Bovendien kan je enkel online bestellen, rechtstreeks bij het merk, waardoor de prijs heel scherp blijft. Alpkit.com shipt ook naar België, en gezien de Britse Pond best wel aantrekkelijk is voor ons Europeanen, is het dus dubbel interessant.

Alpkit heeft een zeer doelgericht assortiment. Ze focussen op donsjassen, donsslaapzakken, slaapmatten, bouldermatten en sinds kort ook op tenten. De lijnen binnen hun aanbod zijn altijd zeer rechttoe rechtaan: zo heb je de SkyeHigh donsslaapzak in 650 fill power met een vulling van 600, 800 en 1000, en heb je de PipeDream donsslaapzak in het duurdere 750 fill power met een vulling van 400, 600 en 800. Deze dubbele lijn slaapzakken kunnen ongeveer -5, -10 en -15 °C aan. Het verschil ligt hem enkel in volume, waar de 650 fill SkyeHigh minder compact en ietsje zwaarder zal zijn dan zijn soortgenoot in de PipeDream lijn.

Makkelijk toch? Je kiest hoe warm je slaapzak moet zijn, en dan maak je de afweging hoe belangrijk gewicht en volume voor je is, en of je daar enkele ponden meer voor wilt betalen.

We hadden natuurlijk de allerbeste slaapzak kunnen nemen, en lekker warm liggen ronken bij -15°C, maar eigenlijk wilden we vooral focussen op volume. Iets kleins, dat toch nog warm genoeg is, iets dat we met plezier in een klein gaatje in de rugzak proppen. Iets waarmee we rap eens een nachtje Ardennen kunnen doen, zelfs vriest het een beetje aan de grond.

Persoonlijk vind ik gewicht niet zo erg, maar volume wel. Ik heb een hekel aan grote spullen in de rugzak. De rugzak mag wel wat wegen, maar het moet compact blijven. Een beetje zoals een klimrugzak: het ding weegt verschrikkelijk veel met al die karabiners en setjes, ijsbijlen en touwen, maar het blijft een compacte rugzak. We zochten dus zo’n slaapzak.

De keuze voor PipeDream was dus duidelijk. Compactheid voor alles. De gulden middenweg en een 600 nemen die comfortabel -10°C aankan. Mmmm zou zinvol zijn natuurlijk, maar eigenlijk wilden we hard focussen op volume. Dus kozen we voor de 400, met een comforttemperatuur van -3°C. Lichte nachtvorst kan frequent voorkomen in de Ardennen, nagenoeg heel het jaar, extreem harde vorst van -10°C en kouder is dan weer zeldzamer – maar altijd leuk als het gebeurd – dan trekken we wel een extra dikke donsjas aan! Een lichte slaapzak die toch vorst aankan en vaak gebruikt kan worden, dat hebben we nodig.

De PipeDream 400 is 210cm lang en 70cm op zijn breedst. De rits gaat over de hele lengte en heeft een “baffle” (een dikke boord om de koude buiten te houden) langs de hoed en de rits. De slaapzak komt in 3 zakken: een stevige compressiezak met 4 riemen, een lichtgewicht stuff bag, en een grote katoenen zak om de slaapzak in op te bergen thuis. De volledige slaapzak, zowel binnen als buiten, is gemaakt van ultra lichtgewicht nylon van 29g/m². Samengeperst krijg je de slaapzak in een bundeltje van een goeie 20cm op 20cm.

De PipeDream 400 gebruikt een mix van 95/5 dons/veertjes, hoe meer dons hoe warmer – de veertjes zorgen voor wat veerkracht. De fill power, hoe donzig de dons is als het ware, is een bijzonder hoge 750+ (Europese schaal). Dit betekent dat voor hetzelfde gewicht een 750 fill warmer gaat zijn dan een 650 fill, of een 500 fill, of een 400 fill enzovoort.

Tot zover de theorie. Tussen twee regenbuien in zijn we in April gaan kamperen in de Ardennen. Een vrij mooie dag met een paar graadjes vorst ‘s nachts. We sliepen in een tent, en gebruikten een klassieke simpele Therm-a-Rest RidgeRest als matje.

De pasvorm is prima. Niet te breed, zeker ook niet te smal, en nooit claustrofobisch – ik kwam nooit knel te zitten in de slaapzak, en de slaapzak volgde mooi m’n bewegingen. Ik kon makkelijk draaien in de slaapzak, of draaien mét de slaapzak. De hoed past prima zonder complex te zijn. Dankzij de volledige rits was het makkelijk in en uit de slaapzak te kruipen en de temperatuur te regelen – bijvoorbeeld het koeler maken tijdens een zomerse nacht.

Met de vorst – de tent en de omgeving waren goed wit bevroren ‘s ochtends – kon ik de slaapzak goed testen. Binnen in de slaapzak was het warm. M’n voeten en m’n handen hadden het lekker warm. Het matje was misschien niet genoeg om de koude buiten te houden want de drukpunten – schouders en heupen – hadden het een beetje koud. Maar niet zo koud dat ik zin had om uit m’n slaapzak te komen om een trui aan te trekken – een gevoel dat velen onder ons zullen herkennen niet?

Maar wat betekent dit nu? Als je handen, voeten, armen, benen, romp, … het warm hebben binnenin je slaapzak, maar de drukpunten hebben het koud, dan is het je matje dat niet voldoende is: de slaapzak houdt voldoende warmte binnen, maar het matje isoleert je niet voldoende van de bevroren grond. Extra kleren onder de slaapzak, en tussen het matje, zelfs een rugzak onder het matje, kan het isolerend vermogen verhogen. Een matje geschikt voor wintertrekking – of een extra matje – had dus voor een perfecte warme nacht gezorgd in dit geval.

We hebben warmere slaapzakken, maar die zijn 2, 3x zo groot qua pakvolume. Dit 750g pluimgewicht houdt ons warm bij temperaturen onder nul. Deze Alpkit.com PipeDream 400 gaat véél gebruikt worden zoveel is zeker. En zelfs bij nog koudere temperaturen ga we voor de PipeDream 400 gaan, in combinatie met een donsvest dan, en een correct slaapmatje. Je hebt de beste kwaliteit en hoeveelheid dons in een lichtgewicht omhulsel om lichte vorst perfect mee door te komen. Dit alles in een verwaarloosbaar klein pakvolume dat zeer goed geschikt is voor de Belgische temperaturen het jaar rond. Netjes!

Advies prijs: 150,00 GBP
http://www.alpkit.com/shop/cart.php?target=product&product_id=16415&category_id=286