Keen kwam 10 jaar geleden aan met een sportieve, goed beschermende sandaal, de Newport. Een instant klassieker die al jaren de lieveling is van veel buitensporters. Vandaag reviewen we een nieuwer zomer model, de Turia. Lichtgewicht, performant en comfortabel, met alle typische Keen kenmerken.

Net zoals de hier besproken wandelschoen Keen Gypsum Mid is deze sandaal uigerust met het S3 systeem: shock, suspension en stability. Samen met het anatomisch gevorm EVA voetbed en de typische KEEN teen bescherming zorgt dit ervoor dat deze sandaal stapt zoals een volwaardige wandelschoen.

De sandaal kan makkelijk aangespannen worden dankzij korte, elastische veters, die netjes vastgeklikt kunnen worden, zodat die niet rondslingeren. Het geheel zorgt voor een sportieve, strak zittende sandaal die heel precies aanvoelt aan de voet, een beetje zelfs zoals een loopschoen – wat niet verbaasd gezien de dual density compression molded EVA tussenzool met het “ESS stability shank” (een schacht die zorgt voor extra torsie op ruw terrein) uit de Gypsum Mid ook hier aanwezig is. De hiel en de enkel worden heel goed vastgegrepen door het Keen Active Heel Lock, wat er op neerkomt dat de achterkant van je voet lekker snug in de schoen steekt. Het zijn dus zeker geen oversized BBQ teensletsen voor een Lazy Sunday, maar duidelijk performance gerichte sandalen. Passen is dan ook de boodschap want de sportieve bouw van deze sandaal kan er wel een voor zorgen dat je een maatje hoger moet gaan shoppen.

De Keen Turia is met zijn 618 gram het paar in 43 (!) een lichtgewicht en compacte schoen. Ideaal als schoen voor op en rond het water, als zeer performante wandelschoen in warm weer, als backup paar in de rugzak, of als reisschoen, want de looks zijn prima geschikt voor de stad. De mesh bovenaan de sandaal zorgt voor extra verluchting, en het voetbed is met AEGIS microbe shield behandeld, dat kwalijke geurtjes moet tegengaan. De rubber zool heeft onderaan micro “razor” sneedjes die water moeten afvoeren, wat de grip op natte, gladde ondergrond sterk verhoogd.

De strakke, elastische fit ter hoogte van de enkel, bovenaan de voet, moet er misschien voor zorgen dat je deze sportieve sandalen eerst even wat moet inlopen alvorens die op echt langere tochten (20+ km) aan te doen. Kwestie dat deze sluiting zich wat zet aan je voet, en omgekeerd dat je blote (!) voet deze schoen gewend wordt. Om dit in het juiste perspectief te zetten: de eerste tocht met deze schoenen was een 10km en een paar uur in de modder en door de plassen. De voeten waren nat en vol met aarde. Op het einde van de tocht waren de voeten prima, géén blaren, hooguit een beetje rood op één enkele plek van de druk van de sluiting.

De Turia is een hoogtechnologische, moderne variant van één van de grote klassiekers bij Keen. Zijn lichtgewicht, comfort, uitstekende demping en verbazend performante eigenschappen zorgen voor een zéér veelzijdige sandaal die zowel geschikt is voor wandeltochten en watersport als voor reizen en in de stad. Passen is de boodschap gezien deze sandalen zeer sportief zijn gebouwd.

Adviesprijs: 99,95 EUR
http://www.keenfootwear.com/be/en/product/ss12/shoes/men/waterfront/turia%20sandal/slate%20black!bombay%20brown