Een klassieke uber-comfort rugzak met een revolutionair draagsysteem.

Osprey pakte vorig jaar uit met de nieuwe Atmos Anti Gravity (of kortweg Atmos AG) rugzakken. Bijna onmiddellijk na de release werd het internet overstelpt met niets dan dolenthousiaste reacties. Ook wij waren enthousiast toen we voor het eerst over deze nieuwe rugzakken hoorden, en nog enthousiaster toen we die in avant-premiere heel eventjes op onze bult mochten hijsen, maar zijn we dat nog steeds nu we eentje een jaar lang uitvoerig hebben kunnen fieldtesten in wel erg uiteenlopende omstandigheden?

Bon, wat is er nu zo bijzonder aan de Atmos AG? Wel, ken je die rugzakken “met een netje” op de rug? Osprey is er met de Atmos AG in geslaagd om dat concept ook op de heupgordel door te trekken. Daardoor wordt die mesh volledig naadloos in de heupgordel doorgetrokken en kan het draagsysteem zich maximaal naar de rug van de drager aanpassen. Ook aan de schouderriemen die –bijna- naadloos aan het rugpand bevestigd zijn, werd met behulp van een paar ingenieuze truukjes een dikke laag lucht aan de constructie toegevoegd.

Bij klassieke rugzakken (met kussens, weet je wel) zitten een aantal “boebels” op de rug en in de heupgordel die hier en daar veel druk zetten op het lichaam, en je elders niet aanraken. Het concept bij de hoogtechnologische constructie van de Atmos AG is juist dat de mesh van het rugpand je overal raakt, opdat het zich maximaal naar jouw lichaam kan zetten. En achter die mesh zit geen warm dik kussen, maar… lucht. Het grote voordeel van lucht is natuurlijk dat het geweldig kan ventileren. Meer dan welkom in de zomer als het goed warm is, maar ook in de winter is het belang van goede ventilatie niet te onderschatten! Remember: zweet is nat, en nat in de winter wordt koud. Lucht is bij deze welkom!

Die space-engineering mesh zorgt op de heupgordel voor nog een voordeel. Om deze ophanging mogelijk te maken, werkt Osprey namelijk volgens een soort halve maan principe. Als je de binnenste zijde aandrukt, dan worden de punten naar binnen toe getrokken. Toegepast op de Atmos AG: Als je de geladen rugzak op je rug legt, dan gaat de heupgordel je als het ware knuffelen. De rugzak grijpt je heupen vast alsof het een pandabeertje (nvdr: of was het een koalabeertje?) is dat in je rug komt zitten. Hoe heerlijk is dat! Het heeft dan ook niet lang geduurd of de Atmos werd omgedoopt tot “knuffelrugzak”.

Onze eerste ervaring met de knuffelrugzak deden we op tijdens een bushcraftweekendje. Dat wil zeggen: weinig afstand maar veel comfortabele dingen in de rugzak, zoals kussentjes en barbecuevleesjes. Een van de bendeleden was net geopereerd geweest en mocht van de dokter eigenlijk niet eens sporten, maar omdat ik toch nog ruimschoots plek over had in de Atmos AG, kon ik met gemak nog het een en ander van de zieke bij mij in de rugzak steken.

Zoek het verschil. Granted: muilezel van dienst had wel kilos cheeseburger en ribbekes mee, en moest compenseren voor de mindervalide, surtout-nog-niet-sporten mindervalide in de groep.

We hebben de 50 liter variant van de Atmos AG. Deels omdat 50 liter een heel goed all-round volume is, maar ook omdat het 50 Osprey liters zijn. We hebben hier redelijk wat Osprey rugzakken liggen, en die hebben allemaal 1 ding gemeenschappelijk: Er kan véél meer in dan het opgegeven volume doet vermoeden!

Op Bushcraftweekendje dus, met een goede 20kg op de rug. Oef, dat was lang geleden! Sinds we ultralight op stap gaan blijft onze rugzak normaal gezien zo ver mogelijk onder de 10kg. En toch voelden deze 20 kg niet zo zwaar aan. De rugzak knuffelde zichzelf vast rond het lijf van ons proefkonijn, sluitingen toe en op het gemakje stappen. Geen enkel gevoel van vermoeidheid of een zware rugzak. Gewoon lekker.

Fast forward naar IJsland, putje winter, de ridgeline van het Snæfellsnes schiereiland afstappen. Of toch gedeeltelijk,  want het weer liet niet meer toe. Wat meteen opviel, was waar Osprey de benaming “trampoline mesh” vandaan kwam. Bij de eerste klim voelden we letterlijk hoe de schokken van het stappen werden opgevangen in de lucht achter de mesh, en de rugzak zelf me gewoon wat harder knuffelde in plaats van de druk op mijn heupen te verhogen bij elke schok. Holy shit, dat is pas comfortgame. Het naadloze rugpand zorgt werkelijk voor een zeer gelijkmatige drukverdeling.

Zoals Mr. Grylls wel eens zegt: we’re pretty committed now!

Nog steeds in IJsland. De GPS track loopt door een geaccidenteerde, diep ingesneden canyon (in de winter? Hell no!), en wij erlangs in lawinesneeuw. Toch een beetje type 3 hier. Niet leuk op het moment zelf, en ook niet leuk als herinnering. We waren blij dat we erdoor waren. Met de knuffelrugzak aan, moest ik me gelukkig geen zorgen maken over een lomp gewicht op mijn rug. Bonus-points: die nacht kwamen we uit bij een natuurlijk warmwaterbadje waarin we uren lang naar het noorderlicht hebben liggen kijken. Het was zalig, doch dit geheel terzijde.

Canyons en vers-van-de-storm lawinesneeuw. Oh en een Osprey Exos 58 – als antwoord op de vaak gestelde vraag: is de Exos geschikt voor wintertrekking?

Bij onze eerste tocht in IJsland gaan we de serieuze toer op. Crampons, ijsbijlen, lawinebiepers en shovels moeten er allemaal bij, plus dan nog een winterwaardige tent en slaapzak en het hele circus.  Zelfs met eten voor 5 dagen aan boord hadden we nog ruimschoots plaats over in de rugzak. Dát is straf. Ik heb die extra ruimte opgevuld met een bulky oversized buffalo belay, maar imagine hoeveel ruimte je dus ook hebt voor een expeditiewaardige donsjas (theetje zetten bij -25°C) of een aantal dagen extra eten. Jummie jummie!

We geven trouwens als kleine tip mee dat je best ruim de tijd neemt om de rugzak goed af te stellen. Het is niet moeilijker dan bij andere rugzakken (misschien een klein tikje anders) maar vooral: minstens even belangrijk. Neem je tijd, begin eens opnieuw vanaf nul, laat je helpen. Ook wij hebben eventjes gezocht. Zo gaat dat nu eenmaal. Het resultaat in comfort is het zeker waard. De mesh schuift nogal goed op onze gladde nylon en polyester kledij, dus af en toe de heupgordel opnieuw aanspannen is ook aan te raden. Niets nieuws onder de zon. Comfort game.

Qua design van de rugzak zelf zien we dat osprey z’n best heeft gedaan om zo veel mogelijk mensen tevreden te stellen. De rugzak heeft een beetje van alles aan boord, en van niets te veel of te weinig. Onze Mat hier kan niet wachten op een ultra-streamlined rugzak met het rugpand van de Atmos AG, onze Noorse kameraad wil de rugzak graag frontaal kunnen openen (wat bij het 65l model al kan), Q zou graag de compressieriemen wat langer willen en wat meer aanhechtingspunten – de ijsbijl bevestigingen zijn wat ongelukkig kort gekozen. Iedereen heeft wel z’n eigen kijk op wat een ideale rugzak is. Waar we het allemaal wel over eens zijn, is dat een ideale rugzak het rugpand van de Atmos AG heeft. En dit is eigenlijk wel opmerkelijk, want zelf in één kamer, met sterk verschillende individuen, elk hun eigen uitgesproken mening en kijk over outdoor, elk de nodige bagage (ha!) qua outdoorervaring, wel, die individuen, die anders nooit overeenkomen qua mening en er verschillende outdoor religies op nahouden, wel, die vinden allemaal het rugpand van de Atmos AG fantastisch. Vrede op aarde.

Het comfort van deze rugzak doet dromen. Misschien dat ik deze zomer nog eens naar IJsland trek met de madam voor een langere trektocht. Dat beetje extra gewicht aan comfortitems om het lief te verwennen zal niet het verschil maken in de Atmos AG. Of misschien een langere tent-trekking in Noorwegen? Volgens mij heb ik nog ergens connecties in Groenland ook… Die knuffelrugzak gaat nog van pas komen!

Ladies en gentlemen, we present you: Rugzak 2.0. Osprey heeft met het ultracomfortabele anti-gravity, one-piece trampoline mesh rugpand van de Atmos AG een rugzak neergepoot die moeiteloos alle concurrentie van tafel veegt. Voor ons ligt een pionier in wat wij hopen dat een nieuwe standaard zal worden voor trekkingrugzakken. Dit rugpand, en veel verschillende designs voor de zak zelf, graag. Met een adviesprijs van om en bij de €220 is deze rugzak ook niet duurder of goedkoper dan de bekendste tegenhangers. Ook het gewicht van 1.8kg is een perfect gemiddelde voor klassieke trekkingrugzakken. Thumbs up voor Osprey!

www.ospreyeurope.be

220 EUR