Wintertrekkers aller landen, verenigt u! Met 405g, een supercompact opbergvolume, 9 cm dikte en een comfort tot -17°C (R-waarde 4.9) heeft de Exped Synmat WinterLite waarschijnlijk de meest opwindende specs die we de laatste tijd in een luchtmatras gezien hebben. Het enthousiasme op de redactie was eventjes niet te houden.
Bij de eerstvolgende nacht buiten móest die fancy WinterLite dus gewoon mee in de rugzak. De Ardennen in en lekker zot doen. Kampvuur en kampen bouwen enzovoort. En met een base weight van minder dan 2300 gram in de rugzak. Omdat het kan. Een lichtgewicht geval als dit maakt wintertrekking plots heel gemakkelijk. Nu is het die nacht niet zo overdreven koud geworden, en ons proefkonijn had dus eigenlijk al te warm in zijn tentje.
Tof! In de week na Pasen trekken we naar de vooralpen, Gruyère. We gaan wat rondtrekken in de eerste vallei die er uitziet zoals op de typische alpenfoto’s. Toppen van een kleine 2200 meter rond ons. Groen beneden, sneeuw vanboven. Het was natuurlijk smeltseizoen dus we konden ons niet te veel omhoog en in de sneeuw wagen, maar dat kon de pret niet bederven. Deze keer woog de rugzak wel iets meer dan 2300g, maar 7kg, piolet en snickers inclusief, is nog steeds meer dan comfortabel licht op de rug. De eerste nacht slapen we op sneeuw. Zo van die natte, smeltende sneeuw. Maar we maken ons geen zorgen, warmte heeft het matje op overschot. De volgende twee nachten slapen we op een lagere hoogte en dus niet in de sneeuw, en het matje is natuurlijk heerlijk warm. Als je de kans hebt, moet je eens proberen een ‘gewoon’ matje vlak naast de WinterLite te leggen. Het gewoon matje voelt niet bijzonder warm aan onder je, maar die winterlite lijkt wel te gloeien. Heerlijk!
Die warmte komt van een laagje synthetic high loft materiaal (dat materiaal wat ook in een synthetische puffy jas zit) dat aan de binnenkant van het matje is gekleefd. Exped is vooral bekend om hun Downmats, waar ze het matje vullen met een laagje dons. Maar dons kan niet tegen vocht (ook niet het vocht van je adem) dus moesten de downmats aangevuld worden met (soms ingewikkelde) pompsystemen. Met een synthetische vulling is vocht helemaal geen probleem en kun je dus gewoon je matje probleemloos met de mond opblazen. Simpel. Idiot proof. Daar houden we van! En laten we aan de hilarische knuffelscènes met de winterlite maar niet te veel woorden vuil maken.
Zoals we al vermeldden is de WinterLite een bijzonder lichtgewicht matje, zeker als je er de specificaties op nakijkt. Zoveel warmte en zoveel dikte in één matje proppen en toch het gewicht laag houden, dat vinden we straf. Om dat mogelijk te maken, heeft Exped wel een beetje gesneden aan de grootte van het matje. Het matje is tapered van vorm: smal aan de voeten, breed aan de schouders en weer smaller aan het hoofd. De twee buitenste luchtkolommen, die eigenlijk enkel voor je schouders dienen, zijn ook een beetje dikker gemaakt zodat je iets minder makkelijk van je matje afrolt. Zeker voor rugslapers is deze set-up een zeer efficiënt. Als zijslaper heb je iets minder voordeel aan die set-up, maar nadelen hebben we er zeker ook niet aan ondervonden. Qua pakvolume is de winterlite een stukje groter dan een nalgene fles. Volgens Exped zelf neemt het matje in totaal 2l volume in in je rugzak. Dat is een meevaller!
De buitenstof is ook een tikkeltje dunner dan sommige andere matjes, maar het 20d materiaal en de mooie diamond ripstop heeft geen krimp gegeven, ook niet op rotsachtige ondergrond of als er een takje onder ligt.
Heeft de winterlite met al die ongelofelijke specs nu ook nadelen? Ja, we hebben er helaas toch één gevonden. Het matje is namelijk erg glad. Het was ons al opgevallen die eerste nacht in de Ardennen op een perfect platte ondergrond: je schuift hier snel af. In de Alpen viel het nog veel meer op. Zelfs al is je ondergrond maar een beetje schuin, je kan er van uit gaan dat je van je matje zal schuiven. Nu moeten we wel bedenken dat de WinterLite ontwikkeld is om mee op sneeuw te slapen, en sneeuw kan je perfect zelf platstampen of uitgraven. Dan heb je gegarandeerd een platte ondergrond, en zal je ook zeker slapen als een roos. Want dat doe je wel op dit minimalistich comfortbeestje: slapen als een roos.
Ga je hiermee op sneeuw en ijs slapen, dan zal het moeilijk worden competitie te vinden voor de WinterLite. Superlicht, superwarm en zeer comfortabel, op voorwaarde dat je op een platte ondergrond ligt. We staan toch wel versteld. Binnenkort kun je als wintertrekker met een 25l daypack op stap. Super ultralight tentje, de WinterLite als matje en een hele hoop dons. Habahaba!
Quinten
http://www.exped.com/netherlands-belgium/en/product-category/mats/synmat-winterlite-m
€185
3 februari 2016 at 9:32 am
Misschien niet onbelangrijk om weten bij de Hyper/Winter Lite reeks van Exped: de buitenste banden (die bredere) hebben geen isolatie. Dit zie je duidelijk wanneer je ze tegen het licht houdt, of wanneer ze (met een minieme hoeveelheid lucht) plat op de grond liggen. Dit betekent dat je aan de buitenste banen warmte verlies zal hebben door convectie. Daarom zou ik voor “hardcore” wintergebruik toch eerder hun rechte matten aanbevelen, of minstens de bredere variant van de WinterLite.
Mijn zoontje en ikzelf hebben een gewone HyperLite M, en ik heb niet het idee dat deze gladder zijn dan andere inflatables. Hij rolt/schuift er in ieder geval niet meer af dan van een klassieke ThermaRest. Verder vindt mijn vriendin de smalle getaperde vorm van de matten te smal (zelfs als zijslaper). Zij verkiest de rechthoekige vorm van de gewone Exped Syn- of DownMat.
9 februari 2016 at 11:17 am
Opnieuw indrukwekkend, maar even impressionant is het om te zien dat tijdens een lichtgewicht tocht een inox beker en een nalgene fles worden meegezeuld (en een zware fototas?). 100 gram uitsparen is de moeite als je dat op een 10-tal items kan doen, niet op één.