Eind vorig jaar kregen we een testexemplaar van het Rab MeCo shirt. Een op het eerste zicht heel normaal shirt, ware het niet dat a) het bestaat uit zeer fijne merino en b) dat er een actief bestanddeel inzit dat nare geurtjes tegengaat.

Dergelijk fijne merino blijkt op zichzelf niet sterk genoeg te zijn, en moet daarom met polyester gemixed worden, om het steviger te maken. Rab kiest voor een 65% merino mix, de rest is gerecycleerd polyester. De Cocona technologie gebruikt zogenaamd geactiveerd carbon dat afkomstig is van kokosnootschalen. Het klinkt gek, maar een kennis van ons, die in veiligheidsprodukten werkt, beaamt dat kokos zorgt voor de beste filters, die het meest kwalijke stoffen kunnen uitfilteren.

Het resultaat is dus een licht shirt, dat je lang kan dragen, bij alle weersomstandigheden, zowel warm als koud, en ook nog eens heel snel gewassen en gedroogd kan worden (in de rapte in een hotelkamer bijvoorbeeld, en ’s ochtends weer droog).

We wilden wel eens testen hoe lang zo’n shirt zonder wassen kan. Uiteindelijk hebben we het shirt rond de december / januari periode 6 weken aan een stuk gedragen. Dag én nacht. Letterlijk. Inclusief een week keihard zweten met een griepje dat even kwam piepen.

Na letterlijk 6 weken was er nog steeds geen enkel geurtje. Ondertussen begon mijn vrouw zich wat zorgen te maken maar moest ze toegeven dat het shirt er nog steeds even fris uitzag en rook als dag één. Na 6 weken hebben we het toch eens gewassen, gewoon omdat we het zo vreemd vonden om het niet te wassen… meer uit principe dan iets anders eigenlijk.

Dat ding werkt dus gewoon. Het ziet er heel eenvoudig uit, maar 6 weken aan een stuk, het 24 uur per dag aanhebben, inclusief één week ziek erin zijn, is écht wel een buitengewone prestatie. Zoek je dus een shirt om maar één week lang te dragen op een trektocht, dan kan de Rab MeCo dit makkelijk aan. Verbluffend. Werkt dus écht.

 

De prijs (55 EUR) is wat je kan verwachten van een premium merino product, en gelijkaardig met de andere merken. Je krijgt er dus de antigeur behandeling gratis bij. Typisch een veel te discreet, no nonsense design van Rab en een uitstekende pasvorm die de langere Europese mens goed uitvalt. Aanrader in de categorie “werkt gewoon”!

rab.uk.com
55 EUR