’s Werelds lichtste tent à 880 gram met dubbeldaks constructie voor twee personen. We konden een exemplaar van dichtbij bekijken.
Nordisk kennen we wellicht al, het begon in 1901 in het verhandelen van dons, en was de voorbije tientallen jaren vooral in Duitsland populair. Maar ook in België was dit Deense merk te vinden. De laatste jaren heeft Nordisk zich stevig vastgebeten in hoogtechnologisch onderzoek, en de resultaten mogen er zijn: ’s werelds lichtste 2 personentent met een tal van slimme ingrepen.
Het gewicht is zeer laag met 880g maar vooral ook de compacte afmetingen zijn bijzonder prettig, deze tent past werkelijk overal in. De Telemark 2 ULW heeft zowat de grote van een anderhalve literfles met zijn 12x41cm. Ter vergelijking een Nalgene fles en een typisch slaapmatje.
Uitgepakt vinden we één tentstok met 4 haringen, en binnentent alvast vastgeklikt aan de buitentent. Dit betekent dat de buitentent met de binnentent tegelijk opgezet kan worden, zonder dat de binnentent nat kan worden. Je kan ook de buitentent eerst opzetten en dan de binnentent erin haken via eenvoudig en snel te gebruiken klemmetjes en rubberen ringen. Je kan dankzij deze constructie (buitentent eerst) deze tent eigenlijk ook gebruiken als tarp, en enkel de 10D nylon buitentent meenemen.
In het ULW model steekt één carbon stok van 111 gram, en 4 titanium haringen. Het LW model, dat 70 gram zwaarder is, maar 150 EUR goedkoper, gebruikt alu stokken en haringen. De constructie maakt gebruik van één enkele boog, en 4 haringen op het uiteinde. In die hoeken steken telkens vier hoekpalen, die ervoor zorgen dat de praktische ruimte in de hoeken optimaal blijft; m.a.w. dat je er nog je voeten kwijt kan, zonder dat het bovenzeil tot helemaal aan de grond moet komen.
De tent zelf, volwaardige buiten- én binnentent, wogen we 771 gram. De buitent met zijn ongelofelijk dunne 10D ripstop nylon is nog steeds goed voor 2000mm waterkolom, dankzij een dubbele coating binnen en buiten van 3 lagen siliconen. De nylon vloer met PU coating heeft zelfs een 8000mm waterkolom. De binnentent bestaat uit 100% nylon zonder coating en is dus ademend.
De afwerking en de details zijn zeer geslaagd. Zo worden er YKK ritsen en Duraflex buckles gebruikt. De constructie van de rigide hoeken met touwklemmetjes werkt bijvoorbeeld zeer goed. En je slaagt er wonderwel in zowel de bovenkant van die hoeken als de onderkant precies af te stellen. Fluitje van een cent. Plus er zijn maar 4 haringen, dus veel fijn afstellen is er niet.
De enkele tentstok moet door een zeer fijne gleuf onderaan de buitentent. Doodsimpel… de tweede keer dat je de tent opzet. Met koude handen in het donker lukt het je niet bij je eerste keer. Dus vooraf zeker even oefenen. Stok erin, twee haringen vanachter vastpinnen, stok even optillen zodat de tent zich goed zet, en dan de twee haringen aan de andere kant vastpinnen en klaar is kees.
Het resultaat is een strak gespannen tent, met een nuttige vestibule, en één deur. De buitentent heeft een zachte curve die zorgt dat het typisch inzakken van de buitentent tegengegaan wordt, plus het maakt de constructie wind resistenter en zelfs wat lichter. De deur heeft een rits met op het einde een magnetische kliksluiting. Heel markant en uniek, en ondertussen gepatenteerd dachten we, en het zorgt ervoor dat de deur goed dichtklikt ook als je die van binnenin dichtrits.
De binnentent kan via een eenvoudig maar vernuft systeem verder aangetrokken worden in de vestibule, via het snoer dat de tentstok verbindt, zodat de vloer van de binnentent ook goed strak staat. Het snoer zelf kan ook aangespannen worden zodat de spanning die op de tentstok / boog staat goed bepaald kan worden. We zijn heel blij te zien dat de binnentent geen puur mesh geval is, wat je vaker tegenkomt om het gewicht te drukken (en de ventilatie te bevorderen), maar in het geval van de Nordisk Telemark volledig in nylon is opgetrokken zodat het beter kan omgaan met regen. Bovenaan in het deurpaneel vinden een ventilatieopening met mesh, die in verbinding staat met een rigide opening in de buitentent, zodat de wind dit ventilatiegat niet kan dichtblazen.
Die vloer komt wel als choquerend licht over. Zijn PU coating zorgt inderdaad wel voor een zeer stevige waterkolom van 8000mm, maar het materiaal is zo dun dat zelfs Nordisk aanraadt om de schoenen uit te doen. We kunnen moeilijk geloven dat het pakweg een doorn zou kunnen weerstaan, dus opletten, voorzichtig behandelen en een goeie kampeerplek zoeken is de boodschap.
Dan moeten we het even hebben over de afmetingen. Een dergelijke ultralight tent zal natuurlijk geen gigantische afmetingen hebben, we meten de binnenafmetingen, wat enkel die zijn van belang. De tent is 220cm lang, wat een normale, comfortabele lengte is, ook bij meer klassieke tenten. Het hoofdeind is 100cm breed, terwijl het voeteind maar 75cm breed is. Dat betekent dat de matjes onderaan schuin komen te liggen, zoals je hieronder kan zien.
In het midden is de tent op zijn breedst met 130cm. Om dat cijfer in de juiste context te plaatsen: een comfortabele grote 2 persoonstent is 150cm breed, maar die is dan vaak 150cm breed over de hele lengte: hier zitten we met een vrij nauw voeteinde dat maar 75cm breed is. Alle afmetingen opgegeven door de fabrikant kwamen overeen met wat we zelf opgemeten hebben, behalve de hoogte van de binnentent, de brochure spreekt van 100cm – opnieuw een grote comforttent zou hier 110cm gebruiken – maar wij maten slechts 90cm. Wellicht een kwestie van de boog wat anders aan te spannen?
Opnieuw een heel leuk detail. Haal 3 van de vier hoekstokken uit hun sleuf, schuif die ineen en je hebt een extra tentstok om de vestibule mee omhoog te houden. Let wel, de hoeken zakken dan natuurlijk in, maar het systeem is slim: optimaal gebruik tijdens de dag om pakweg te koken en te schuilen vs optimaal gebruik van de ruimte om te slapen.
Even de nieuwe stok bovenaan in de luifel steken en de boel staat recht. Een extra haring is er niet, maar dit luifeltje weegt zo weinig dat zelf het dunste twijgje het met gemak vasthoudt – wind even buiten beschouwing gelaten. Een extra Dyneema touwtje houdt alles samen.
Samengevat een tent voor specialisten, met zeer dun 10D materiaal dat goed waterdicht is, maar vraagt om voorzichtige behandeling. We zijn heel blij te zien dat de binnentent een volle nylon tent is. En we zijn dol op de details en accessoires die ervoor zorgen dat de tent uitstekend opgesteld kan worden, zonder gepruts: die dingen werken gewoon en zijn heel ingenieus ontwikkeld. Dit alles voor 880 gram. Volgens ons een instant klassieker.
Meer info: http://www.nordisk.eu
Prijs: 599 EUR
Geef een reactie