Twee jaar geleden, nog voor mijn dochter geboren was, probeerde ik als nieuwe man zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de aankoop van allerhande babyspullen. Ik leerde snel dat ik hier zo goed als geen verstand van had en beperkte mij tot het outdoor materiaal voor de kleine, zijnde een mini-2-seconden-tent dat als reisbedje kon dienen en een tweedehandse – danku forum van hiking.be – kinderdrager. Qua opvoedingsstijl wist ik nog niet hoe ik het allemaal ging aanpakken, maar iedereen wist dat die kleine mee op pad MOEST gaan. Dus vanaf mijn dochter 8 maanden was, kon je ons als gezin vaak tegenkomen langs Vlaamse knooppuntwandelingen.

De 2e hands kinderdrager werd maart 2016 ingewisseld voor de Osprey Poco AG. Deze vernieuwde Poco dragers zijn uitgerust met het ‘anti-gravity’ 3D mesh rugsysteem. Een degelijke uitleg hierover is terug te vinden in het Osprey Atmos AG 50 Review. Om het al héél kort te zeggen: dit AG draagsysteem is het grootste pluspunt aan deze drager.

Bij ontvangst van de drager waren onze gevoelens eerder gemengd. Ten opzicht van onze vorige drager was deze nogal aan de zware kant (3130 gram) en niet zo compact samen te pakken als online reviews willen doen geloven. Het zitje zag er wel zeer goed uit, en het zitcomfort van de kleine is voor ons even belangrijk als het draagcomfort. Over de stijgbeugels voor de voetjes waren we zeer enthousiast. Bij de oude drager hingen de voetjes soms maar wat te bengelen, maar net zoals de vorige Poco series wordt dit verholpen door de verstelbare stijgbeugels. Een laatste twijfel ging naar de zachte stof in plaats van polyester zitje en harnas. We vroegen ons af of dat wel proper ging blijven?

Bij redelijk frisse temperatuur werd de drager een eerste keer getest bij een toerke in ’t dorp door vader en dochter die toen 11kg woog. Een eerste probleem was dat moeder niet aanwezig was en dat het een gesukkel was om de dochter met een dikke donsjas in het harnas te krijgen. Ze zat allesbehalve gemakkelijk waardoor we moesten wisselen naar een dunnere windstopper en fleece om comfortabel de gespen van het harnas dicht te krijgen. De drager op de rug krijgen verliep dan weer wel vlot dankzij een handvat tussen de schouderriem en één handvat dat bevestigd is op het rugpand, achter het hoofd van het kind. Met mijn 1,85m had ik de schouderriemen op de large stand gezet en daar zat ergens het tweede probleem: de heupgordel zat te hoog.

De tweede tocht verliep al een pak beter: na grondig bestuderen van de drager werd de juiste hoogte van het zitje ingesteld en kon ik de schouderriemen nog net iets hoger dan de large stand zetten. Met de juiste instellingen waren we echt vertrokken. Ik kon ten volle genieten hoe het draagsysteem een gewicht van +/- 15 kg (drager + kindje + 1l water + snack) mooi verdeeld. Op mijn meerdaagse tochten neem ik doorgaans minder gewicht mee maar ik ondervond geen hinder. Met een peuter op je rug wandel je altijd een stuk voorzichtiger dan wanneer je met je maten een berg op gaat. Maar omdat ik voelde dat de kleine testpersoon veilig op haar gemak zat kon ik toch een stevig tempo maken.

Het comfort van het draagsysteem en de person-fit aanhechting aan het lichaam werden bij verdere tochten steeds meer gewaardeerd. Op moeilijk begaanbare paden in het Drongengoedbos (veenachtig) en bij het klimmen over weideafsluitingen bleef de drager alsook de dochter goed zitten. Mijn dochter ondervond geen problemen terwijl ze op mijn rug zat bij de moeilijke passages die we met deze drager onderweg al tegenkwamen.  Ze heeft steeds een glimlach als ze in die drager zit! (oké, zolang we af en toe koeien tegenkomen en bij tijden eens een koekje geven).

De belangrijkste kwaliteiten bij deze kinderdrager zijn het goede zitcomfort van het kind en het draagcomfort van de ouder. Het kind zit ook veilig (TÜV GS veiligheidscertificaat) en die stijgbeugels voor de voeten zorgen voor een extra zitcomfort. Veiligheid plaatst Osprey op de voorgrond volgens hun website.

Daarnaast zijn er nog een pak extra’s die leuk meegenomen zijn. De Poco AG Plus en Premium (respectievelijk ook zwaarder en duurder) hebben nog meer extra features maar naar mijn mening komen deze vooral van pas bij langere tochten waar slechts één volwassene mee is. Wanneer een andere volwassene mee is kan deze het extra materiaal meenemen, wat bij de Poco AG Plus en Premium in een groter compartiment onder het zitje of achter het rugpand kan kan.

Kleine extra’s: Aan weerskanten van het lichaam en aan de rugzijde zijn er netjes om klein materiaal wet te steken (knuffel, sjaaltje,…) Andere reviews melden dat hier een waterflesje in kan maar daarvoor is dit te klein. Aan de borstgordel is een noodsignaal fluitje, en zowel aan de heupriem als aan de schouderriem kleine stufzakjes voor zakdoek, zonnebril, koekje,… In het rugpand zit de zonnebescherming (UV beschermingsfactor 50) die in zijn geheel wordt uitgetrokken en eenvoudig kan worden vastgehecht. De zonnebescherming zit tot onderaan het compartiment onder het zitvlak, en ik heb de indruk dat dit compartiment meer inhoud heeft als de zonnebescherming uitgevouwen is. Een meegeleverde regenhoes wordt over het de zonnebescherming heen getrokken en zorgt ervoor dat het kind volledig droog zit. Wij laten deze meestal thuis, maar kan in een klein compartiment worden opgeborgen op het rugpand. Net zoals bij andere kinderdragers vind ik het kussentje vooraan te klein voor het kind om op te slapen. Wij lossen dit probleem op door een sjaal op te rollen. Het ‘kwijlkussentje’ kan wel eenvoudig worden losgemaakt en worden gewassen in de wasmachine.

Wat kan maar wat ik nog niet probeerde is de toevoeging van een compatibel waterreservoir, wat handig kan zijn voor langere tochten. Kleine features maken deze kinderdrager echt gebruiksvriendelijk. Om het kind in en uit te drager te doen wordt er gebruik gemaakt van een brede inklapbare steun. In het midden daarvan zit een strip met grove korrel, zoals een ruw stuk schuurpapier, wat voor extra grip zorgt als je je voet erop. Zulke kleine functies maken de drager echt af.

De Plus en Premium versie hebben naast extra opslagplaats een fit-on-the-fly adjustable heupriem (zie video op Osprey website, echt te complex om zoiets uit te leggen), afneembare rugzak en – ik zwans niet – achteruitkijkspiegel. Voor té trotse papa’s die met de smartphone af en toe een selfie pakken met de kleine is zo’n spiegel echter overbodig.

Het heeft even geduurd voor ik echt goed vertrokken was met deze kinderdrager. Het vraagt even tijd om de juiste positie te kennen. Mijn dochter zit comfortabel en kan echt genieten tijdens lange tochten. De Poco AG is de lichtste in de serie en heeft ook het minste packvolume, maar voldoende om een volledige dagtocht mee te maken. Er zijn kinderdragers die minder wegen maar dan ook minder extra’s hebben. De Poco AG is comfortabel en veilig, en wordt daarom in ons gezin veel gebruikt.

290 EUR
www.ospreyeurope.com