Soms zouden we gewoon onze kwek moeten houden en die fijne plekjes gewoon voor onszelf houden… Langs een weinig bekend zijriviertje van de Semois stap je een verrassend mooie en ruwe omgeving binnen, die eigenlijk de bekende stukjes langs de Semois in dezelfde regio op alle gebied klopt.

Het is een luswandeling dus in principe kan je overal starten, maar wij begonnen ter hoogte van de overigens vrij fijne Camping Maka. De Nederlander die de camping daar runt draagt bushcraft precies een warm hart toe, iets dat we wel weten te appreciëren.

Van daaruit gaat het even opzij, om dan omhoog te klimmen naar Le Saut des Sorcières. Een stevige villa staat in de weg, en verbiedt het eeuwenoude pad langs de crête tot boven te volgen. Je moet dus even rond de tuin en terug op de asfaltweg tot in het dorpje Les Hayons bovenaan de berg. Rechts inslaan en via een breed bospad terug afzakken in de vallei van de Aleines, richting La Cornette.

Net voor je de knappe BBQ hut aantreft verandert het terrein en wordt het pad lekker geaccidenteerd.

Voor zover we kunnen nagaan mag je deze hut aan La Pierre Levée vrij gebruiken. De ideale picknickplek dus – voor een zeer uitgebreide lunch?

Voorbij de BBQ hut stap je even langs de baan naar La Cornette. Op zich weinig interessant maar aan de overkant zie je anders wel een heel ferme rots; een stevige crête die de Crête van Frahan wel eens concurrentie zou kunnen aandoen – mochten ze ooit besluiten daar een wandelpad over te slingeren. Wat ze natuurlijk niet gaan doen… erg toeristisch zijn ze in die regio niet. Maar goed ook eigenlijk… en daarmee dat we het daar eigenlijk zo fijn vonden. Tijdens een meerdaagse trektocht onlangs in dit gebied, waar we deze wandeling als begin en eindpunt gebruikten, hebben we welgeteld nul personen tegengekomen. Even het baasje die zijn hond uitliet ter hoogte van de parking niet meegerekend. Niemand. Nul. We begonnen op slag te dwepen met het Scandinavië gevoel daar in the boonies!

Maar we dwalen af. In La Cornette sla je opnieuw rechts af en keer je terug, nu langs de andere kant van het water. Je passeert naast die stevige crête van daarstraks. En als je goed oplet zie je de BBQ hut opnieuw. Je volgt de rivier verder tot je aan een houten balustrade komt waar je een korte stevige neep omhoog moet. Daarna is het opnieuw een brede weg via een paar uitzichtpunten, zoals die van la Roche à Colas.

Bij een bankje draait de weg zachtjes naar links, maar wij gaan rechtdoor. Daar even opletten. Wat nu volgt is een extra heuvelrugje dat je zal verbazen in schoonheid. Voor je zul je opnieuw Le Saut des Sorcières zien, en via een laatste meander stap je terug naar Maka.

Deze wandeling staat ingekleurd als wandeling 49 op de wandelkaart van Bouillon – een wandelkaart die je sowieso moet hebben:

49 – Promenade de la Roche à Colas – Mont de Zatrou, Le Saut des Sorcières, Le Maka, Les Champs Chenêts, La Roche à Colas, La Cornette et retour par la route.
C – 6 km – 3heures

Een korte maar zeer afwisselende wandeling met vooral de bedoeling een volledig nieuwe microregio te ontdekken waar massatourisme gelukkig nog geheel ontbreekt.